Sezonu produžiti vraćanjem na emitivna tržišta Evrope i lokalnim proizvodima

0
prof. dr Rade Ratković

Rade Ratković

prof. dr Rade Ratković

U Crnoj Gori u posljednje dvije decenije izuzetno su kratke turističke sezone, a glavni razlog po riječima dr Rada Ratkovića,dekana Fakulteta za turizami biznis u Budvi, je odsustvo naše države sa glavnih emitivnih tržišta Evrope.

Njemci, Britanci, Francuzi, Skandinavci imaju dobar običaj da rano startuju sa godišnjim odmorima, već počev od katoličkog Uskrsa koji pada u martu ili  aprilu, pa sve do novembra.

U interesu produžetka sezone mi moramo da se organizovano vratimo na zapadno evropska tržišta na kojima su maksimalno prisutne sve ostale zemlje Mediterana izuzev Crne Gore.

U tom slučaju imali bi duplo dužu sezonu i veće korišćenje kapaciteta, mišljenja je Ratković.

“Takođe je u Crnoj Gori puno atrakcija koje imamo u van sezoni, a potpuno su neiskorištena, počev od kulturno istorijskih spomenika, šetnji u prirodi po starim austrougarskim tvrđavama. Taj tržišni segment je veoma jak, jer su turistima iz pomenutih zemalja kulturne i zdravstvene potrebe na prvom mjestu prilikom upoznavnja destinacije. U Njemačkoj preko 30 miliona ljudi  se odmara šetajući i vozeći bicikl. Za ovaj vid turizma u CG ima dobrih uslova i mogli bi startovati u ranoj sezoni i trajati na primorju čak i tokom čitave godine”, navodi on.

Takođe, kada je riječ o gastronomiji i kulturnim programima, treba dati apsolutni prioritet domaćim proizvodima, običajima i autentičnim feštama, kakve Kotor upražnjava, posebno zimi uz karnevalske lokalne fešte, podsjeća Ratković.

Ljudi koji putuju iz kulturnih razloga ne žele da vide reprizu kulturnih događaja koje imaju u svojim sredinama već da upoznaju lokalnu hranu, muziku, fešte, uopšte lokalnu kulturu i žele da uživaju u njoj, viđenje je dr Ratkovića.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]