Simbolima otpora protiv diskriminacije LGBTQ osoba

0

Koalicija Zajedno za LGBT prava podržava Montenegro pride 2020, sve zahtjeve LGBTIQ zajednice upućene tokom najave Nedjelje ponosa, a posebnu podršku daje zakonodavnoj zaštiti prava LGBTIQ osoba, punoj funkcionalnosti i primjeni Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

Iz Koalicije su saopštili da iskazuju podršku Montenegro pride-u i nedjelji ponosa koja traje od 14. do 20. decembra, u organizaciji Kvir Montenegra, uz podršku Asocijacije Spektra, NVO Juventasa i Udruženja LBTQ žena Stana, posredstvom Organizacionog odbora Montenegro Prajda , i poziva sve institucije, organizacije, kompanije i udruženja da se pridruže toj podršci.

„Koalicija „Zajedno za LGBT prava“ podržava sve zahtjeve LGBTIQ zajednice upućene tokom najave Nedjelje Ponosa, a posebnu podršku daje zakonodavnoj zaštiti prava LGBTIQ osoba, u prvom redu, punoj funkcionalnosti i primjeni nedavno usvojenog Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, koji predstavlja jedno od najvećih dostignuća LGBTIQ zajednice u sferi ljudskih prava, značajan pomak naše države, kao i cilj za koji se LGBTIQ zajednica dugo borila i izborila pružajući otpor predrasudama i stereotipima, diskriminaciji i nasilju. Koalicija ponavlja zahtjev Vladi Crne Gore i nadležnim organima da učine sve kako bi se obezbijedila primjena ovog Zakona, i kako bi se usvojili propisi koji će omogućiti LGBTIQ zajednici da ostvari sva svoja ljudska prava“, navodi se u saopštenju PR centra.

Poručili su da se zalažu za usvajanje Zakona o rodnom identitetu temeljenog na samoodređenju, koji će omogućiti poštovanje prava na lični integritet transrodnim osobama, te ukinuti nehumanu praksu neophodne sterilizacije kao preduslova za pravno prepoznanje roda, „što je praksa kojoj moramo pružiti otpor“.

„Koalicija je posebno posvećena potrebi osiguravanja pravne zaštite, adekvatnom i pravednom procesuiranju zločina iz mržnje prema LGBTIQ zajednici što je zahtjev koji Organizacioni odbor Montenegro Prajda upućuje policiji i tužilaštvu“, poručili su iz Koalicije Zajedno za LGBT prava.

Koalicija Zajedno za LGBT prava zahtijeva od Vlade i cjelokupnog društva da učine sve kako bi razvili dodatne programe podrške za LGBTIQ osobe u svijetlu problema sa kojima se zajednica suočava po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta ali i po osnovu ekonomske nesigurnosti, nezaposlenost, nepotizma, siromaštva

“Ovogodišnji slogan Montenegro Prajda glasi „Ja sam simbol otpora” čija je svrha da nas podsjeti da su lezbejke, gejevi, biseksualne, transrodne, interpolne i queer osobe (LGBTIQ) bile i ostale simbol otpora Crne Gore. Stoga, Koalicija poziva sve javne institucije, organizacije, kompanije i udruženja da se pridruže simbolima otpora prema homofobiji, bifobiji, transfobiji, diskriminaciji, predrasudama i stereotipima, nasilju zasnovanom na seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu, marginalizaciji, mržnji, agresiji, opresiji, fašizmu, patrijarhatu, eksploataciji, siromaštvu, itd. i time istaknu podršku ljudskim pravima LGBTIQ osobama“, navodi se u saopštenju.

Poručili su da je biti pripadnik LGBTQI zajednice u Crnoj Gori uvijek bilo u najmanju ruku izazovno, te su LGBTQI ljudi, kao neko ko je drugačiji, ko se izdvaja iz mase uvijek pružali otpor, zaključuju u saopštenju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].