Sindikat prosvjete poručuje da će istrajati u borbi da im se plati prekovremeni rad

0
Slobodan Savović

Prosvjetni radnici su na početku drugog polugodišta nezadovoljni odnosom nadležnih u vezi sa zahtjevima da im se plati prekovremeni rad i omogući zaštitna oprema neophodna za rad.

Predsjednik Gradskog odbora Sindikata prosvjete Podgorica Slobodan Savović kazao je za Dan da će istrajati u borbi da im se nadoknadi uloženi rad i trud tokom ove školske godine.

On je takođe poručio da za loše rezultate učenika nijesu od govorni nastavnici već uprave škola i Zavod za školstvo.

Iz Ministarstva prosvjete je nedavno saopšteno da se 80 odsto škola izjasnilo da se nastava organizuje naizmjenično za po pola odjeljenja, a navode i da su časovi skraćeni na 30 minuta.

“Nećemo odustati od zahtjeva, ali iskazujemo spremnost i vjeru u pregovore dok god bude dobre volje sa obje strane. Kad pregovori budu završeni ili će biti da premijer opet ima razlog za obraćanje ili ćemo mi reći da smo zadovoljni. Ostalo je još stvari koje treba definisati, ali neizvjesnost oko nastave prozilazi iz nedostataka pisanih dokumenata. Nemamo pravilnike o normi, planovima i modelima po kojim bi se organizovala nastava. To treba regulisati zakonom, jer sadašnji ne prepoznaje ovu situaciju. Ovo je nova realnost koja će trajati i sledeće školske godine. Moramo sada početi da tražimo rješenja za duži period. Tako sada stoje stvari koje, plašim se, ne razumiju ni oni iz stare, a ni iz nove vlasti. Ovo prevazilazi trenutne pregovore i o tome moramo što prije razgovarati”, ističe Savović.

Savović se osvrnuo na kritike premijera Zdravka Krivokapića, koji je prosvjetnim radnicima poručio da ne razmišljaju o štrajku i da zaborave na politička opredjeljenja.

“Premijer je trebalo da bude mnogo precizniji. Prvo, odgovornost za loše rezultate u Pisa testiranju treba adresirati na Zavod i uprave škola jer su nastavnici samo izvođači vaspitno-obrazovnog procesa. Sindikat prosvjete odavno traži difercijalne planove i reformu Zavoda za školstvo i Centra za stručno obrazovanje. Evo prilike. Dalje ne mogu da se složim oko uloge nastavnika fizičkog vaspitanja jer naše kolege rade posao koji je jako vrijedan i natprosječno težak. A svi smo ravnopravni u konkurisanju za sve funkcije u obrazovanju”, kazao je Savović.

V.d. predsjednika Sindikata prosvjete Slavka Bošković kazala je da će radna grupa nastaviti sa iznalaženjem rješenja za problem prekovremenih časova.

“Većina škola je izabrala prvi model, koji će dovesti do većeg opterećenja nastavnog osoblja, jer nije izvjesno da će dodatni rad biti plaćen. Mi ne znamo hoće li država imati novca da plati prekovremeni rad, ali su škole odlučile da se nastava održava. Imali smo sastanak sa predstavnicima Vlade i glavna tema je bila valorizacija prekovremenih. Sugerisano nam je da napravimo evidenciju koliko je kolega radilo preko norme i koji će to raditi u narednom periodu. Kada dođemo do podataka, nastavićemo pregovore”, rekla je Boškovićeva.

Nećemo ucjenjivati, ali ni ćutati

Boškovićeva je kazala da su najviše bili opterećeni, razredni, predmetni nastavnici i učitelji opšteobrazovnih predmeta.

“To se odnosi na nastavnike koji rade u nabrojnijim školama. Sada imamo situaciju da će odjeljenja biti podijeljena u dvije grupe, tako dajće oni imati skoro dupliran rad. Naučili smo da moramo biti uporni i kontinuirani, ali ne znamo kada će doći rezultati kako bi izašli u susret kolegama koji su puno radili”, rekla je Boškovićeva.

Ona je kazala da njene kolege neće nikoga ucjenjivati, ali i da neće ćutati na propuste koje imaju u obrazovnom sistemu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]