Sisojev: Nije iznenađujuće što iza pokušaja terorističkog napada stoje Rusi

3
"U žiži" sa Slavkom Mandićem

Politički analitičar i urednik u moskovskom Komersantu, Genadijev Sisojev, kazao je da nije iznenađenje to što iza pokušaja terorističkog napada u Crnoj Gori stoje ruski nacionalisti.

Kako je istakao Sisojev, tokom gostovanja u našoj emisiji “U žiži”, evidentno je da su ruske nacionalističke snage pružale punu podršku opoziciji koja je anti-NATO i koja je silom htjela smjenu režima.

Nacionalističke snage u Rusiji pružale su podršku opoziciji koja je išla u radikalnije mjere obaranja režima u Crnoj Gori – naveo je on.

Iza pokušaja terorističkog napada stoje pripadnici ozloglašene Vojno-obavještajne službe GRU. Zvanična Moskva negirala je bilo kakvo učešće Rusije u pokušaju terorističkog akta.

Sisojev smatra da je teško očekivati da će Rusija procesuirati nacionaliste.

– Na osnovu taktike koju je Rusija zauzimala u sličnim suituacijama, teško je očekivati bilo koju potvrdu ruskih zvaničnika u umiješanost nacionalista u ove događaje – rekao je on.

Kao glavni koordinator aktivnosti Rusije i miješanja u crnogorska unutrašnja politička pitanja pojavljuje se Sergej Željeznjak, zamjenik generalnog sekretara Jedinstvene Rusije.

Upravo je taj čovjek bio zvanični koordinator aktivnosti Rusije prema Crnoj Gori i kod njega su crnogorski opozicionari dolazili po mišljenje, on je davao sve izjave koje su bile vezane za Crnu Goru – dodaje Sisojev.

A ono što je rusku politiku dovelo u Crnu Goru, prema ocjeni publiciste Steva Vučinića, jeste srpska politika, ali i određene partije koje imaju podršku SPC i koje su nadahnute političkim idejama velikih sila.

– Ne treba zaboraviti da u Crnoj Gori postoje političke snage koje su spremne zarad malih ličnih profita da se stave u službu i interese velikih sila – naveo je Vučinić.

U dijelu javnosti i određenim medijima, ali i nevladinom sektoru, pokušaj terorističkog napada okarakterisan je kao scenario, čime se javnost obmanjivala, a usput se kršio i zakon i nanosila šteta postupku koji je proglašen tajnim.

Komentarišući pisanje medija i plasiranje netačnih informacija, reditelj Blagota Eraković kaže da je došlo do zamjene teza.

Umjesto da se buni Milo Đukanović, odnosno DPS, što je taj dan objavljeno da je pokušan teroristički napad – obrnuta je situacija, buni se onaj kome je ta objava doprinijela da dobije mnogo više mandata u Skupštini. Takozvani halo efekat, evo obara se Milo, ‘ajde da svi damo glas tome i tome pa ćemo ga glasom oboriti – kazao je on.

Pričama o scenarijima određeni čelnici Demokratskog fronta, među kojima i Nebojša Medojević, ne priznaju ni državne institucije Crne Gore.

Ovaj pokušaj teorističkog napada i to nepriznavanje državnog specijalnog tužioca i predsjednika Vlade susjedne drzave u najmanju ruku je nevaspitanje i bezobrazluk – dodaje Eraković.

Vučinić, pak, ocjenjuje da je minimiziranje događaja od 16. oktobra od strane određenih političara i medija očigledno podstrekivano sa strane.

Očito je da su dobili sredstva sa strane da vode takvu vrstu politike i da su očekivali da iz takve politike izvuku korist, međutim štetu su oni izvukli, a štetu može da ima i Crna Gora – navodi on.

Kako zaključuje, jedini način da Crna Gora sačuva suverenitet i u budućnosti se zaštiti od sličnih napada jeste ulazak u NATO.

Podsjećamo, zbog prekida programa koji je nastupio zbog smetnji na satelitskim vezama, emisiju “U žiži“ možete pogledati večeras u 20 sati.

3 KOMENTARI

  1. Ovi stari od odbrambenih priprema je skroz iscumjehao…redakcijo spasite obitelj od bruke…te ne objavljujte ove komentare sa psihotromatskim sadrzajima…moj Jordane pasao si destro ,alla finestro?..a ovizi rusi i njigovi ljubig… su tu…i bit ce..no nas nema

  2. zašto je sinoć odjedanput došlo do prekida programa samo na PINK M dok je trajala emisija sa Slavkovim gostima .Poslije reklama nestalo i kraj.Jesu li to zasita bile smetnje na satelitskim vezama baš me nešto kopka???

  3. …i dogoni..koji će,ako ja dobo čitam-i viđu ,pasati za dirktore i urednike Javnog Servisa za ispiranje uši i mozgova-neznavenim narodima i narodnostima-naše JEDINE DOMOVINE CRNE GORE ?! E bo…kiša pada i jugo ZVIJUČE-na postu(ribarsku-od “kroka”) “Rđakovo-amijentalna baraka Tre šorele i “Pod Šipak”-kuća “pinjola” na Markov Rt u Prčnju…naseljenom mjestu -slučajno Rusa i slučajno Ingleza (EKG-Forin ofis drago?)? Uz dopitanje-oćeli i oni, prije zapošeljenja-morati pasati testiranje-iz maternjeg jezika-“Javnog servisa”…? Ljepe pozdrave iz ubavog Prčnja..eks Turističkog centra Boke Kotorske iz 1926-1941. godine ? A đe si sada Đuro…? Evo me,evo na Cataru…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]