Sjaj perli iz ruku Angeline Janković

2

Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru vrlo često je domaćin izložbi domaćih umjetnika i umjetnica, te je upravo sinoć u svom salonu ugostila kotorsku umjetnicu Angelinu Janković sa unikatnim nakitom rađenim od murano stakla, prenosi Radio Dux.

Svečanom otvorenju ove zanimljive  izložbe prisustvovao je i predsjednik Asocijacije Venecijanaca u svijetu Bruno Giuzeppe Moretto, kod koga je ova umjetnica zahvaljujući Zajednici Italijana Crne Gore završila tečaj i za relativno kratko vrijeme uspjela svoj dar i svoje ideje pretočiti u zanimljive, šarene perle.

Moretto je istakao da danas u Kotoru, u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, počinje sedmodnevni tečaj restauracije zlatarskih proizvoda.

Potom se mnogobrojnoj publici obratila i umjetnica, i u svom emotivnom obraćanju istakla: “Tek sada sam shvatila da je najteži dio u procesu obrade stakla i dizajniranju nakita upravo stajanje pred vama i traženje riječi da iskažem i dio zahvalnosti koju osjećam što ste večeras sa mnom. Lako je kad sam sama, kad smišljam oblike, kombinujem boje, grijem staklo na 1200 stepeni i čekam da zablista perla ili figurica u svom konačnom sjaju. Tada nema ni mjesta ni vremena za tremu, ali zato sada, zahvaljujući gospođi Milevi Vujošević i našem kotorskom Muzeju, koji su organizovali moju izložbu, ne bih mogla ni držati perlu u rukama, a kamoli je napraviti”.

Jankovićeva je svoju prvu izložbu posvetila preminulima ocu i sestri Marijani Žebeljan, koja je bila istaknuta kotorska umjetnica, dobitnica brojnih međunarodnih nagrada za slikarstvo.

Izložbu je otvorila etnološkinja Muzeja Jelena Karadžić, koja je istakla da je u svojoj istoriji Kotor, kao značajna pomorska luka na Mediteranu, gajila zanatlijske poslove.

“Arhivski podaci iz prve polovine XIV vijeka svjedoče da u Kotoru radi 31 zlatar, 25 obućara, zidara i kamenorezaca 22, kovači, stolari, krznari…. 23 različita zanata. Danas smo svjedoci da mnoge zemlje u svijetu ulažu velike napore da sačuvaju svoje stare zanate, pa čak i da ponovo ožive već gotovo zaboravljene. Crna Gora radi na popisu nematerijalne kulturne baštine, a u samom Kotoru postoji ideja o oživljavanju Zanatske ulice”, navela je ona.

Izložba će biti dostupna narednih 14 dana, i prodajnog je karaktera.

Muzički užitak večeri dale su note mlade flautistkinje Jovane Mršulje, učenice Muzičke škole “Vida Matjan” iz Kotora.

tekst i foto: Radio Dux

2 KOMENTARI

  1. Nije to toliko neobično. Jezik se vremenom razvija kao i društvo u kome se govori. Poslove koji su nekada bili samo „muške profesije“ danas obavljaju i žene, pa dolazimo u situaciju da katkad trebamo iskazati i to koga je spola osoba koja obavlja neko zanimanje. Zato nam trebaju i „ženski nazivi zanimanja“, koji sada u jeziku nastaju, pa će za tridesetak godina biti sasvim obični i nimalo neprirodni uhu.

    Možda nam sada deluje nezgrapno „psihološkinja“ ili „psihologinja“, ali deluje nam sasvim obično „sluškinja“ i „boginja“, koje je odavna dobijeno istim sufiksima na jednak način. Jezik nam jeste vrlo seksistički, ali na nekim drugim poljima, — a tvorba ženskih naziva zanimanja sasvim je produktivna, jedino treba pustiti da se nove reči vremenom ustale i uobičaje.

    tREBACE NAM VREMENA DA se priviknemo na vozacicu i lovacicu/lovkinju ili kako vec да се привикнем на возачицу и ловачицу/ловкињу или како већ. 🙂

  2. Mene jadnoga kuku nakaradnoga jezika i novoga pravopisa, arheološkinja,psihološkinja, etnološkinja, ginekološkinja, stomatološkinja i što ti ja ne znam više a ja ću se be yvat penziosnoškinja bjedoškinja jadnoškinja. Ka da je Prija Ilijin rabota na pravopis …

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]