Sjaši Kurta, da uzjaše Murta

21
zgrada Luke Kotor AD

Prije nešto više od mjesec dana digla se prašina oko smjene menadžmenta Luke Kotor AD.

Razloga je, po mišljenju onih koji odlučuju bilo na pretek. Na partijskim sastancima se analiziralo stanje i oštro kritikovalo rukovodstvo za brojne propuste ali i poslove zbog kojih je Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo izviđaj. Pojedini članovi Izvršnog odbora DPS-a, koji su se, sada je već očito, borili za poziciju i dobar dodatni prihod na platu, bili su izuzetno glasni da je neophodno hitno uvesti nezavisnog revizora koji će “pročešljati“ poslovanje đe, po njihovim riječima nema čega nema. Na taj način je kupljena ulaznice za Odbor direktora. Poznata metodologija, samo je pitanje koliki vijek trajanja obezbjeđuje?

Trebalo je izabrati nove. Pored radikalnih, koji su se obezbijedili “stavom“ i “odlučnošću“, trebalo je izabrati čelnu ličnost. Izbor je pao na odbornicu DPS-a u kotorskoj SO i bankarku Prve bake koja više dana u sedmici radi u Podgorici.
Novi Odbor direktora Luke Kotor AD konačno je izabran  24. juna.2015. na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara. Stanislava Subotić je izabrana za predsjednicu, a članovi su Dejan Uskoković, Goran Grbović, Ivan Zogović i Jovo Bećir.
Slijede dani upoznavanja i uhodavanja u dodatni posao, jer je samo jedan član, Ivan Zogović stalno zaposlen u kompaniji. Ostalima je ovo honorar.

Uvažavajući činjenici da je Luka Kotor AD mjesecima bila predmet novinarske pažnje i da je objavljen veliki broj podataka i dokumenata, procijenio sam da su se stekli uslovi da pozovem predsjednicu Odbora direktora da bude gost jedsatne emisije “U žiži”, vodeći računa da je na programu neđeljom, kada je i predsjednica u Kotoru.

Na poslati e-mail nije bilo odgovora.

Uslijedio je novi, sa pitanjima na koja, iako smo se pozvali na Zakon o slobodnom pristupu informacija nijesmo dobili odgovor. Istina, dobili smo e-mail sljedeće sadržine:

Poštovani Slavko,

Razumijem i poštujem Vašu namjeru i želju da javnost našeg grada a i širu informišete na navedenu temu .

Istovremeno očekujem da i Vi mene razumijete i pokažete razumijevanje na način što će te strpljivo sačekati moj odgovor. Cijenim da privredno društvo kakva je Luka Kotor zahtijeva vrijeme za analizu, a isto tako naši sugrađani blagovremene i tačne informacije.

Kao predsjednik novoizabranog OD, nijesam još u mogućnosti da ponudim relevantne informacije kroz odgovore na pitanja kojim je razrađena tema interesovanja.

Moj stav vjerujem da dijele i ostali članovi OD, iz dva razloga.

–          Kratko je vrijeme, od izbora je proteklo 30 dana, da bi na valjan i kvalitetan način bili upoznati sa svim segmentima poslovanja, što bi omogućilo da o istom donesemo relevantne zakljućke,

–          Period preuzimanja dužnosti dešava se u mjesecu  avgustu, kada je u jeku sezona kruzing putovanja i kada se u Luci, u svakom pogledu realizuje največi obim poslovnih aktivnosti, u svim segmentima poslovanja.

U navedenim okolnostima, i aktivnosti članova novoizabranog OD u prvom mjesecu mandata usmjerene su na upoznavanje organizacionog i funkcionalnog poslovanja Luke, uz uključivanje u rješavanju tekućih pitanja na dnevnoj osnovi u svim situacijam kad se za to pokazuje potreba sve u cilju kako ne bi došlo do zastoja u poslovanju.

Takođe želim da istaknem da etički kodeks ne dopušta nikome od nas, da javnosti  plasiramo informacije koje se ne temelje na utvrđenim i potvrđenim činjenicama.

Nadam se da navedeno uvažavate kao razloge , za odlaganje, a ne odbijanje traženog razgovora.

Shvatajući Vaš  poziv kao  pruženu šansu da javnost upoznamo sa tačnim i provjerenim informacijama, iskreno se zahvaljujem, sa uvjerenjem da ćemo imati priliku da razgovaramo na navedene teme u narednom periodu.

S poštovanjem,

Stanislava Subotić

Potom smo u drugom dopisu predsjednici Odbora direktora Luke Kotor AD objasnili da naša pitanja ne zahtijevaju posebnu elaboraciju već koncizne i jasne odgovore na koje je jednostavno odgovoriti i nakon samo nekoliko dana od preuzimanja odgovorne funkcije.

Poštovana Stanislava,

Dobro sam razumio da je mjesec od kada ste stupili na mjesto predsjednice Odbora direktora Luke Kotor. To nije period kada ste mogli da sagledate ukupno poslovanje Luke Kotor AD, ali na neka pitanja ipak možete da odgovorite.

Kazao sam Vam da je opšti utisak da se ništa nije promijenilo od kada je novi Odbor zamijenio stari, ali dodajem da se zbog nekih razloga ne preduzima gotovo ništa.

Zbog toga sam želio da Vas pitam samo za ono na što Vi možete, uzimajući u obzir relativno kratko vrijeme od postavljenja, da odgovorite.

Pitanja koja sam Vam proslijedio ne zahtijevaju analizu već odgovor – da li ste preduzeli određene radnje zbog kojih je, u najvećem dijelu smijenjeno doskorašnje rukovodstvo.

Znam da je bilo kategorički rečeno, i to od strane pojediničnih  članova Odbora direktora (o čemu postoji tonski zapis), ali i većinskog vlasnika da će, odmah po preuzimanju funcije novi Odbor direktora uvesti nezavisnog revizora koji bi objektivno sagledao dosadašnje poslovanje. Pitanje je bilo da li će se to uraditi a ne da li ćete Vi vršiti reviziju.

Drugo pitanje je bilo vezano za izviđaj Specijalnog državnog tužioca. Potpuno je prirodno da Vas to interesuje, baš kao i građane Kotora i ne vidim razlog da Vam treba više od mjesec dana da pozovete Srecijalno tužilaštvo i pitate što se dešava za izviđajem. Ništa više od toga.

Vi ste gospođo Stanislava bankarka, pa je logično da Vam je bliska priča oko bankarskih  garancija i kako se one izdaju. Pitao sam Vas da li ste, (a za to ne treba više od mjesec dana), provjerili da li je bankarska garancija Montenegro Shorexu data u skladu sa zakonom.

Moguće je da nijeste stigli da se upoznate sa tenderskom dokumentacijom oko plutača, mada je to jako važno pitanje za normalno funkcionisanje Luke Kotor AD sa pozicije sigurnosti. Na tome insistiraju i kruzer kompanije.

Zašto odgovorni ljudi u kompaniji ne komuniciraju ili to loše rade sa predstavnicima kruzing kompanija, zbog čega su ove nezadovoljne i to javno saopštavaju putem mejl korespodencija sa pojedinim agencijama je izuzetno važno, jer to govori o kompaniji. Ni to pitanje ne zaslužuje preveliko angažovanje a zahtijeva hitnu reakciju menadžmenta.

Pitanje vezano za  finansije i davanje zajma Montenego Shorexu je iz domena Vaše struke.

Nije mi jasno što Vam znači rečenica: “Takođe želim da istaknem da etički kodeks ne dopušta nikome od nas, da javnosti plasiramo informacije koje se ne temelje na utvrđenim i potvrđenim činjenicama“. To od vas, odgovorno tvrdim ni u primisli nijesam tražio. Niti bi ikada.

Dakle, jasno je da nijesam pitao ništa što bi trebalo mnogo više vremena i pripreme. Tražio sam jednostavne odgovore na jednostavna  pitanja koja su važna isključivo u želji da javnost bude informisana pravilno i istinito i ništa više od toga.

Zato Vas molim da mi napišete kada možete da mi odgovorite na postavljena pitanja, razumijevajući da Vam treba još vremena za učešće u emisiji koja traje sat vremena.

Srdačan pozdrav

Slavko Mandić

Na ovaj e-mail nijesam dobio odgovor.

Priznajem da sam iznenađen jer sam od predsjednice Odbora direktora Stanislave Subotić tražio samo da mi potvtdi kada može da odgovori na postavljena pitanja. Za deset dana, dvadeset, mjesec. Naišao sam na ćutanje.
Tako je bilo dok je radio prethodni Odbor direktora i sadašnji Izvršni direktor Vasilije Kusovac. On sa Skala radijom nije želio da komunicira, nakon što smo, emitujući tonski zapis samo konstatovali da nije govorio istinu.
Kazali smo tada da ako on neće da komunicira sa nama, mi, radi javnosti hoćemo sa njim. To isto poručujem i Stanislavi Subotić i svima koji raspolažu državnom imovinom i opštinski su ili državni namještenici.

Slavko Mandić

21 KOMENTARI

 1. Hajde da se malo ne lazuckamo… Ili, diplomatski, da ne zborimo neistinu.
  Ovo je jos jedno “bacanje buve” – i ovi su nesposobni, trsite Luku kome god, svako ce bolje od ijednih nasih. 😉
  E, ko vas ne zna… I komentatorima sad vise smeta sto jedan novinar nije dobio odgovor, nego sto je zakulisna rezija ovog gesta.

  • hahahaha baš tako. Zašto niovinar nije dobio odgovor . Novinar samo pita i treba da pita. Ogovor ????Novinra pita i za mene. Ja sam građanin. I za tebe građanka Y….ne lažuckjak sama sebe ili sam sebe!

 2. Bravo ti ga Altair. Ti si branio one šefove luke a sad izgleda i ove. Nema što ti ne znaš. A da možda oni nijesu sposobni i da su oni voljeli malo u špagić. Je li Altaire dragi. Kad smo kod luke što ono bi sa prodajom koju su gromoljglasno najavljivao i varao narod po običaju. Objasni im sad novu istinu. Imaš ti toga na pretekm moj dobri Alto. A možda bi bilo najbolje da malo ćutneš. A majstore mili.

   • @@@ piljot
    Ne pada mi na pamet da nikom advokatišem,
    niti da “branim” staro ni novo rukovodstvo Luke, kako se ti izrazi.
    Lično me ne interesuju personalne promjene na
    vrhu menadžmenta Luke. Čak ni kad bi na to mjesto postavili
    nobelovca Štiglica. Jasno je samo da su
    Kurta i Murta – SDP i DPS.
    U pitanju je politički rivalitet i lični interesi
    pojedinaca iz te dvije partije. Metaforički, taj nesrećni
    konj s kojega ne skidaju sedlo su – građani Kotora.
    Omogućeno mi je, kao i tebi,
    da na ovom forumu iznesem svoje mišljenje.
    Ti imaš problem što živiš u uvjerenju da je svako
    mišljenje pogrešno ako nije po tvojoj mjeri i aršinu.

 3. Stara verzija je glasila: “Mujo sjaši, Alija uzjaši”.
  Ma, bio Kurta i Murta, ili Mujo i Alija, konj je nadrljao.
  A to što je Tompson preusmjerio neka plovila za Bar, ne treba
  da brine Luku Kotor. U Baru prosječan turista nema šta da vidi
  osim onu staru maslinu, koja je zapamtila Nerona i Kaligulu. Pride,
  zidine u Starom Baru, koji se ničim ne mogu mjeriti sa kotorskim.
  Brodovi ove kompanije neće da dolaze na kotorsko sidrište.
  Ako je riva za vez zauzeta, oni će ići u Bar.

  • Razmisljas kao i prethodni menadzment zato se ovo i desava. Bar ima prednosti u odnosu na Kotor kada je prodaja ekskurzija u pitanju i sad ce to kruzing kompanije da otkriju i izgubice Kotor jos brodova. Ovo je samo pocetak.

 4. Volim ovaj radio jer su hrabri i reču sve u brk svima. Taman sam promislio da Mandić šuti kada su novi u pitanju a on posred sride.
  Bravo i tako samo sa argumentima pa neka demantuju gospoda iz odbora direktora ako nije istinito ovo o čemu pišete. Ostanite vazda takvi pravični i bez ustezanja svima po zaslugama.

  • Imam neki osjecaj da neke komentare pise gospodin Mandic licno.
   Mene ovako pohvali samo baba kad pojedem sve iz pjata – pretjerano i bez neke zasluge.

 5. Pod hitno – BUDVANIZACIJA!!!
  Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal niko nije spominjao.
  Avioni, kamioni, autobusi i naravno – OTAC i SIN!

 6. Čudi me da Stanislva ne želi komunikaciju i da ne odgovara ili odgovara sa zakašnjenjme na mejl.Baš nešto tu nije u redu!

 7. POZOVITE JE JOŠ JEDNOM , JER KADA SU MAKLI LJUDE KOJI SU ILI PRIJE NJIH I KONSTANTNO BILI U KOTOR I SVAKODNEVNO U LUKU PRAVILI PROJEKTE OKO PODHODNIKA, PROSIRENJA LUKE ULAGANJA U GRAD…..IMALI SMO OSJECAJ DA CE BUKVALNO ZA 2 DANA SVE BITI DOVEDENO U RED……

  • Da oni nevjerovatno vole zgrade, terminale, pothodnike i 20% koje ide uz to. Pogledaj um svaki projekat koji je radjen kolikoje supalj i koliko je preplacen a koliko su loša ta rjesenja to je bogu za plakat

 8. Tako Slavko isti aršin za sve. Ništa ne rade i zato nemaju odgovor.Sve je to isto društvo i veliki poznavaoci mora i pomorstva, lučke rabote i tome slično.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].