Sjednica SO kasnila više od 2 sata, jer opozicija nije htjela da pravi kvorum vladajućoj koaliciji

6
čeka se kvorum

Sjednica SO Kotor, XIV po redu počela je sa 90 minuta zakašnjenja.

Predsjednica SO Dragica Perović je, nakon prijavljivanja odbornika, konstatovala da nema kvoruma.

Pozvala je opoziciju da bude prisutna i da na taj način da konstruktivan doprinos radu, kakav je običaj u kotorskom parlamentu bio do sada.

Perovićeva je podsjetila da je opozicija držala kvorum i na prethodnoj sjednici na čemu su im ona i kolege ih vladajuće koalicije zahvalni.

Petominutna pauza pretvorena je u polusatnu.

Kako smo nezvanično saznali, čekala se odbornica SNP-a Aleksandra Sindik koja je prethodno opravdala odsustvo zbog smrtnog slučaja u porodici.

Očigledno je da se koaliciona vlast odlučila da pozove odbornicu Sindik jer je to bio jedini način da se obezbijedi kvorum.

A na dnevnom redu, najvažnija tačka je bio prijedlog Odluke o budžetu opštine Kotor za 2018. godinu sa planom potrošnje Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora za 2018. godine.

Sa više od dva sata zakašnjena predsjednica SO Dragica Perović je objavila da postoji kvorum.

Ona je emotivno zahvalila Aleksandri Sindik što se odazvala pozivu zbog viših interesa, iako je samo dan ranije sahranila oca.

Perovićeva je naglasila da joj ostaje gorka pilula što njen apel kolegama i koleginicama iz opozicije nije prihvaćen.

Budžet opštine Kotor za 2018. godine je planiran na 21.58 miliona eura, što je 4.78% više u odnosu na budžet iz prethodne 2017. godine.

U planiranim prihodima najveće učešće imaju porezi planirani u iznosi od 7 miliona i 970 hiljada eura i sredstva prenešena iz prethodne godine u iznosu od 5.10 miliona eura.

Više pitanja vezana za budžet postavila je Tanja Stanovnić, odbornica DPS-a.

O kojim se tačno kapitalnim investicijama radi, s obzirom da je na ime toga odobreno prekoračenje limita budžetskog deficita za 2018. godinu? Očigledno je da kapitalnih investicija neće biti, baš kao što ih nije ni bilo 2017. Koja se imovina planira prodati i po osnovu toga ostvariti prihod u iznosu od 50.000 €, bilo je jedno od njenih pitanja?

Stanovčić se osvrnula i na rashodnu stranu pitanjem što znače Ostala lična primanja sa opredijeljenim iznosom od prevelikih 406.050,00 €.

Ona je podsjetila da su odbornici na prošloj sjednici SO informisani da je 27 zaposlenih realizovalo svoje pravo na otpremnine, i da je za to potrošeno 375.000 €.

Stanovčić je pitala koliko je ukupno potrošeno za ovu stavku i koliko će zaposlenih dobiti otpremninu u 2018. godini od predviđenih 201.800,00 €, koliko ima članova Savjet Direkcije za uređenje i izgradnju. Njoj nije jasno kako je moguće da se za konsultanstke usluge, projekte, studije u iznosu od 75.000 €, manje novca izdvaja za pojedinačno studiju od onog za Izradu Strateškog plana razvoja opštine Kotor. U Sekretarijatu za zaštitu prirodne i kulturne baštine pod Rashodima za usluge imamo stavku Ostale usluge u iznosu od 50.000 €, maltene koliko iznose i neto zarade za ovu službu! Pa ne znam šta se tu planiralo.

Tanja Stanovčić je pitala koliko je zaposlenih pravnika u Sekretarijatu za imovinsko pravne poslove? Iznos od 59.000 € koji se planira na ime potrebe za angažovanjem pravnih usluga je po njoj prevelikim.

Odbornik DPS Željko Avramović je pitao zbog čega se čekao zadnji radni dan u godine da se budže stavi na dnevni red. Tim prije što je javna rasprava završena prije 40-ak dana. On je konstatovao da je na ovaj način, svjesno ili nesvjesno usvajanje ovoga najznačajnijeg akta dovedeno u moguću zonu neizvjesnosti.

Predsjednik opštine Vladimir Jokić je upoznao odbornike da je izdvojeno znatno manje sredstava u budžet za žičaru jer je stigao pismo iz UNESCO-a u kome se kaže da polazna stanica žićare nije u skladu za zaštitom kulturne baštine. On će tome obavijestiti podrobno odbornike na sljedećoj sjednici SO.

Jokić je pojasnio da, kad je u pitanju rad Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora, to pitanje je regulisano aktima a da će konačno prekinuti praksu da se nakon  izvedenih radovi usvajaju izmjene i dopune.

Što se tiče prostora Elektroprivrede urađena je procjena opštinske imovine i dobijena saglasnost. Razgovori će se nastaviti.

Česti nestanci struje uslovili su i česte prekide zasijedanja. Saniranje trafo stanice u starom gradu nakon požara je potrajalo, pa su odbornici nastavili rad pod svijećama.

Budžet je usvojen glasovima vladajuće koalicije.

Jokić (Demokrate) sa Aprcovićem i Avramovićem (DPS)

6 KOMENTARI

 1. Koja je Kotoru zla ura kad mu sudbinu određuje madam ura.
  Jedna,njezna I produhovljena I mudra žena.
  Pitam se do kad će marširati kotorskim ulicama misleći da ga je osvojila.
  A što će kad pane sa opštinskoga trona okle usipa onima koji su za njenu plitkoću ?Nećemo baš dugo čekat da se prospe kao kaka gnjila s grane.
  Preporučujem da napravite anketu I pitate Kotorane što misle o našoj političarki najvišeg nivoa u lokalu od glagola lokare.

  • Koja je Kotoru zla ura kad mu sudbinu određuje madam ura.
   Jedna,njezna I produhovljena I mudra žena.
   Pitam se do kad će marširati kotorskim ulicama misleći da ga je osvojila.
   A što će kad pane sa opštinskoga trona okle usipa onima koji su za njenu plitkoću ?Nećemo baš dugo čekat da se prospe kao kaka gnjila s grane.
   Preporučujem da napravite anketu I pitate Kotorane što misle o našoj političarki najvišeg nivoa u lokalu od glagola lokare.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].