Sjutra javna rasprava o izgradnji saobraćajnice u naselju Rakite

20
potok Zvjerinjak

Slavica Vojinović

Slavica Vojinović

Centralna javna rasprava o Nacrtu Odluke o utvrđivanju lokacije za izgradnju saobraćajnice u naselju Rakite, paralelno sa bujičnim kanalom Zvjerinjak je sjutra (utorak 7. aprila) u 16 sati, u prostorijama Mjesne zajednice Škaljari.

Podsjećamo, odbornici kotorskog parlamenta su na posljednjoj sjednici usvojili Nacrt ove Odluke, koji je postavljen na javnu raspravu do 17. aprila.

Do tada, građani, pravna lica i drugi zainteresovani korisnici prostora mogu izvršiti uvid u Nacrt Odluke u prostorijama Sekretarijata za urbanizam radnim danima od 8 do 11 sati.

Grupa građana Rakita negoduje zbog planirane izgradnje saobraćajnice smatrajući da će ona ugroziti funkcionisanje starog austrugarskog potoka Zvjerinjak.

Veoma je kratak period za sveobuhvatno sagledavanje ukupne problematike i iznalaženje dobrih rješenja, mišljenja su građani.

U peticiji takođe se navodi da je projekat ishitren sve pod obrazloženjem i opravdanošću tzv. opštih interesa.

Dio stanovnika  Rakita, u peticiji predlažu odlaganje projekta na neodređeno vrijeme do iznalaženja novih, stručnih i korisnih ideja i projekata o rasterećenju saobraćaja.

Peticija je dostavljena gradonačelniku Kotora i Sekretarijatu za urbanizam.

U skladu sa odredbama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objakata koji regulišu izgradnju objekata od opšteg interesa, bilo je potrebno da planom viših teritorijalnih jedinica bude obuhvaćena i ova lokacija u naselju Rakite, kazala je za Skala radio Slavica Vojinović, sekretarka Sekretarijata za urbanizam građevinarstvo i prostorno planiranje.

U skladu sa tim, Generalnim urbanističkim planom opštine Kotor, koji je donešen 2010. godine predviđena je predmetna saobraćajnica, pa je Sekretarijat za urbanizam postupio po Odluci o izgradnji lokalnih objekata od opšteg interesa, kazala je Vojinovićeva.

Nacrt ove odluke sa programskim zadatkom je Sekretarijat takođe dostavio i Upravi za zaštitu kulturnih dobara.

Do danas nije još stiglo mišljenje Uprave, a krajnji rok je 17. april, do kada traje javna rasprava.

Vojinovićeva je podsjetila da je na Generalni urbanistički plan tadašnji Zavod za zaštitu spomenika kulture dao pozitivno mišljenje na plan u globalu.

Centralnoj javnoj raspravi sjutra će prisustvovati i predstavnici opštinskog Sekretarijata za urbanizam.

Građani svoje primjedbe na predloženu odluku, u pisamnoj formi mogu dostaviti resornom Sekretarijatu  preko Građanskog biroa do 17. aprila, podsjetila je Vojinovićeva.

20 KOMENTARI

 1. Taman po taman mislis nema vise cobana na portal, koji rasprvljaju o svemu a najvise o onome sto neznaju?Stize-strize iznenadjenje-stigle im bekice umjesto njih pa nude rjesenja nasim arhitktama i gradjevinarima? No,vele da je i to /d/emocracija na becicin nacin?

 2. Slusam sad onog Dendera,arhitektu i mudro covjek zbori s argumentima,ovi nasi genijalci hoce cijeli potok da zatvore da bi napravili saobracajnicu za koju jos nisu ni studiju izvodljivosti napravili,i fino je covjek rekao dje nicu novi putevi nicu i nove kuce,u ovom slucaju se sumnja da se nekom namjesta posao urbanizacije prostora u sklopu stare Livnice a takodje i pomocnio dio stadiona sa pomocnom infrastrukturom fk Bokelja bi nekom “strateskom” investitoru mogao zapast za oko pa da za male pare dobije tako vrijedan kompleks pod izgovorom ulaganja u infrastrukturalne projekte grada.pogledajte ovu bruku sto se cini na Plagente sto oce ljudima da zazidaju balkone gradeci na samoj obali,ja i dalje smatram da ce saobracajni cep rijesit time sto ce dici pjesacku pasarelu na glavni prelaz na Rivi.

  • Najbolje će se se sve u Kotor riješiti ako ništa ne radimo i sve ostavimo ovako kako je aonda pričamo kako smo grad duhova itd.nema nama spasa kakvi smo!

 3. POZDRAVLJAM IZGRADNJU SAOBRACAJNICE TO JE CAK BILA I IDEJA OBICNIH GRADJANA KOJI NISU NA NEKIM FUNKCIJAMA,TREBA RASTERETITI SAOBRACAJ U KOTORU JER I OVAKO VEC ODAVNO TRPI POZDRAVLJAM SVE STO SE GRADI KAO JAVNO DOBRO I VALJDA CE I OVO POMOCU DA SE SAM ZAPUSTEN I RUVINIRAN CENTAR KOTORA MALO OSVJEZI I OCISTI MISLIM NA STARU LIVNICU I RIVJERU SRECA JE I TO STO TRASA NIJE PREDUGACKA A MOZE SE FINO ODRADITI NEK SE RAZMISLJA I O POSTAVLJANJU MANJIH PARKING PROSTORA UZ NJU JER JE BLIZINA BAZENA STADIONA I STANBENIH OBJEKATA I AKO SE BUDE TAKO PAMETNO RADILO BIT CE NA ZADOVOLJSTVO SVIH

 4. Neka rade i iznalaze rješenja samo da barem koliko toliko smanje ono čudo od kolona i čep od tunela do grada.
  Nije loša ideja i koliko znam niko ne misli pregrađivati i uništavati potok. Ne možemo radi svoje g…zaboraviti muku veliku oko saobraćaja.

 5. NEGO ŠTO NEGO GRADITI SAOBRAĆAJNICU! POZDRAVLJAM SVAKU IDEJU KOJA PRIVLAČI INVESTITORE, REALIZUJE IZGRADNJU INFRASTRUKTURE.

 6. Moje misljenje je da se moze izgraditi zaobilaznica ali kroz stare livnice a ne zatvoriti i unistiti istorijski lijepi potok Zverinjak.

 7. Neka nam unakaze još ovaj potok što ga je pametna Austrija gradila i što osta a da nije ni čuo do danas. Kakva magistrala ovufda kome je to pametnome palo na pamet?

  • palo je napamet još odavno gđi.Vlasti Mandić,ali ovi oće samo dio da prekriju a gđa.Vlasta je htjela cio potok Zvjerinjak.

 8. Svaka cast i pohvale za ovaj proekat, ovako ce se i te kako rasteretiti glavna saobracajnica od Skaljara do kruznog toka.
  Ne dozvolite da vam ova saka jada koji su potpisali peticiju, koji se busaju i protiv su ovog plana, da vam zaustave ili odloze planiranu saobracajnicu pored potoka Zvjerinjak.
  Vazda je bilo bukaca, nezadovoljnih i kriticara i bit ce ih vazda. Ali ne treba se obazirat na njih nego treba gledati sto je od javnog interesa i interesa vecine gradjana kako Skaljara, tako Mua, Prcanja…., Kotora,Dobrote…. i da ne nabrajam dalje.
  Jednom rijecju : Samo napred i svaka cast za planiranu saobracajnicu. Zivjeli !!!

  • Za to šaka jada ti poručujem.dođu sutra u Škaljare pa ponovi ove riječi u Škljarski dom u 16.00 ako imaš m..da !

    • Đe si ,Risto
     kišna glisto,
     u blato ti je misto,
     kukavica si prava
     nije te bilo na današnja rasprava,
     m…da nemaš,piz..da si prava.

     • Hahhaaa 🙂
      Barem imam mu.. da se prestavim imenom za razliku od tebe koji se krijes iza Skaljar.
      A da sam vam se pojavio mali bi vam Kotor bio.
      Vidi cuda, vidji straha, bjezi Skaljar na magarca .
      Hahahaha 🙂

    • Risto ti opet isto,
     tvoji su na magarca šljegli u Kotor,
     a što ne dođe na sastanak u Škaljare ,
     taman bi ti uši bile ko u magarca ma ko da si iza tog imena
     iza kojeg se kriješ nesoju jedan i kukavico !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].