Skala radio pokrenuo inicijativu da luka Kotor dobije ime slavnog pomorskog kapetana Iva Visina

40
Bista Iva Visina ispred Bogorodičinog hrama na Prčanju

Znameniti Bokelj Ivo Visin, prvi Južni Sloven koji je oplovio svijet morao bi biti ponos svoga zavičaja.

Ne samo da to svojim podvigom zaslužuje, već i činjenicom da je pronio slavu Boke Kotorske i rodnog Prčanja širom svijeta i ovjenčao Bokelje slavom hrabrih i vrsnih pomoraca.

Oni su to, uistinu i bili.

Na žalost, pomorstvo Boke Kotorske kao da ga se ne sjeća.

Nema njegovog imena na mjestima koji mu prirodno pripadaju, osim što odnedavno osnovna škola na Prčnju se zove njegovim imenom.

Da su Visina imali drugi narodi, podizali bi bu spomenike, organizovali simpozijume posvećene njegovom istorijskom poduhvatu, vodili bi turiste do njegove rodne kuće koja bi bila spomen dom, radili bi suvenire sa njegovim likom koji bi imali posebnu vrijednost.

I ono najvažnije, ponosili bi se takvom veličinom kakva je Ivo Visin.

Zbog svega navedenog, Skala radio pokreće inicijativu na prijedlog dr Branka Sbutege, predsjednika Podružnice Bokeljske mornarice 809. Beograd i člana Upravnog odbora ove institucije da luka Kotor dobije ime Iva Visina.

Na ulazu u luku bio bi podignut spomenik slavnom kapetanu, koji bi, po pozivu uradio crnogorski vajar sa prepoznatljivom reputacijom.

OBRAZLOŽENJE:

Ko je bio Ivo Visin najbolje je obrazložio dr Branko Sbutega 2009. godine u separatu posvećenom ovom znamenitom bokeljskom kapetanu na simpozijumu organizovanom povodom 12 vjekova Bokeljske mornarice.

U tekstu dr Sbutega piše:

-Prije skoro 80 godina, 5. januara 1930. godine don Niko Luković je održao predavanje na narodnom univerzitetu u Beogradu pod naslovom “Postanak i razvitak trgovačke mornarice u Boki Kotorskoj”. Izlaganje je u cjelini štampalo Udruženje Bokelja Beograd, a posvetilo “Presvijetlom i poštovanom  gospodinu Franu Ućelini Ticu, kotorskom biskupu, apostolu sloge i ljubavi Srba i Hrvata jednokrvne istojezične braće i dobrotvoru Boke Kotorske”.

Prateći žuto potrošene stranice ove dragocjene monografije, dolazi se do sljedećih bokeljskih vjerodostojnosti: Kada je pala Mletačka republika 1797. godine, Boka je imala ukupno 264 velika patentirana broda i nebrojeno malih za obalnu plovidbu. Godine 1805. taj broj je bio 400 za patentirane i 209 nepatentiranih, uz 3000 mornara. Brodovi tipa nava, barka, brik i škune plove svim morima svijeta i nose imena kao na primjer: „Ban Jelačić“, „Miloš Obilić“, „Cetinje“, „Jedinstvo“, „Majka Slavija“, „Zora“, „Sloboda“, „Iskra“, „Plam“ i td.

Godine 1852. dvije trećine trgovačke flote koja plovi pod austrijskom zastavom ima za zapovjednike bokeljske kapetane, a 1851. osniva se u Kotoru Državna Nautička Škola, koja je 1922. godine postala Akademija.

1852. godine na put oko svijeta oko pobibeljnog rta Horn krenuo je Ivo Visin i poslije silnih iskušenja koja su i danas nestvarnija no ikad okončao je svoju misiju 1859. godine.

Kapetan Ivo Visin je rođen 3. novembra 1806. godine na Prčanju. Po završetku osnovne škole započeo je svoju pomorsku biografiju kao „mali od palube“, što je tada bilo uobičajeno. U rodnom mjestu pri samostanu Sv. Nikole završio je pomorsku školu, a kapetanski ispit položio u Trstu sa odličnim uspjehom.

Poslije više godina rada i odricanja sakupio je dovoljnu količinu novca, te je 1850. godine u 44 godini života poručio brod kod Andrije Zanona, poznatog graditelja iz Rijeke. Brod je bio dužine 30 m i sa svega 311 tona nosivosti, tipa “brik“, sa dva jarbola opremljena križnim jedrima i naoružana sa dva topa.

U zanosu vlastitog ushićenja Visin mu je dao ime „Splendido“, odnosno „Sjajni“.

Birajući adekvatnu posadu učinio je pravi izbor u Fridrihu Belaviti, tada mladiću od 18 godina, koji je inače bio sin njegovog dobrog prijatelja sa Prčanja. Dakle, ukupno je posada imala 11 članova.

Dana. 11. februara 1852. brod je uz pomoć remorkera napustio luku Antverpen u pravcu Valparaisa, sa ambicioznim kapetanom spremnim da se uhvati u koštac sa nepoznatim krajevima i morima. Koliko je bio odlučan u vlastitoj namjeri, govori najviše njegovo posljednje obećanje svom rođaku Špiru Visinu: “Ili bogatiji ili slavniji od tebe, ili mrtav”.

Pregled izvršenih putovanja po odlasku iz Antverpena pa sve do dolaska u Trst nalazi se u Annuario Marittimo 1860 (Pomorski godišnjak). Ovaj pregled je samo djelimična i nepotpuna slika velikog poduhvata, patnji i stradanja koje je kap. Visin sa svojom posadom doživio na 30 putovanja oko svijeta. Tačnu sliku bi mogao dati jedino dnevnik koji je vodio poručnik Belavita, u kome su se, koliko je poznato, nalazili ne samo podaci o navigaciji već i brojna zapažanja o mjestima i lukama sa crtežima, pličinama i ostrvima. Dnevnik je bio poslat Ministarstvu trgovine u Beču kao prilog traženja da se kap. Ivo Visinu dodijeli „bijela počasna zastava“, koja je ustanovljena patentom od 16. aprila 1850. kao odlikovanje za značajne pomorske podvige.

Prema dostupnim podacima dnevnik nikada nije bio vraćen Pomorskoj vladi u Trstu.

Iz navedenog pregleda proističu sljedeće činjenice:

Da je u toku 30 putovanja brod „Splendido“ prešao oko 101.297 nautičkih milja.

Da je jednu trećinu te miljaže proveo izložen udarima tajfuna i ciklona.

Da je cijelo putovanje trajalo 2.757 dana, što iznosi 7 godina, 6 mjeseci i 19 dana.

Da je prosječna brzina broda bila iznad 4 Nm u samo 9 putovanja, a manja od 2 Nm u sedam, što govori o tome koliko su vjetrovi na tom putovanju bili nepovoljni.

Da je u 30 putovanja izvršio samo 13 putovanja sa teretom, jedno sa 12 putnika i ostalih 16 u balasti.

Dakle, cijela ruta oko svijeta se može podijeliti u nekoliko etapa, a to su bile: Antverpen-Valparaiso, Valparaiso-San Francisko, San Francisko-Honolulu, Honolulu-Vampoa, Južno Kinesko More-Sundajska ostrva i Australija-Singapur-Trst.

Zbog iscrpljenosti, bolesti, defetizma i pobune na brodu kapetan Visin je bio prisiljen da devet puta mijenja djelimično ili potpuno posadu, tako da su cijeli poduhvat od početka do kraja samo on i poručnik Belavita.

Dolazak u Trst je za to vrijeme bio prvorazredni događaj, jer je to bio prvi brod koji je pod austrijskom zastavom oplovio svijet, u konkretnom slučaju bokeljski brod sa vlasnikom i kapetanom Ivom Visinom, čime je dat podstrijek za razvitak i otvaranje novih pomorskih i trgovačkih puteva.

Svi zatečeni brodovi u luci Trst su pozdravili topovskim salvama dolazak „Splendida“, a pisani mediji toga vremena su danima na udarnim mjestima izvještavali o poduhvatu sjajnog pomorca.

Centralna pomorska vlada u Trstu je odredila posebnu komisiju koja je ispitivala putovanje kapetana Visina i u tu svrhu mu postavila 13 pitanja iz raznih grana pomorstva, trgovine na koje je morao dati pismeni odgovor. Pitanja su bila veoma detaljna i odnosila su se na brodsku posadu, snadbijevanje i popravke broda, opasnosti i prepreke na putu, pakovanje i ukrcavanje robe, havarije, bolesti, osiguranje, trgovačke operacije…

Iz odgovara kapetana Visina na postavljena mu pitanja proizilazi: da su odgovori na sva pitanja jasni, određeni i potpuni. Kada se ima u vidu da je ove odgovore dalo stručno lice na bazi vlastitog iskustva, jasno je da su od velike koristi za buduće generacije.

Da je kapetan Visin bio elitni pomorac najbolje svjedoči činjenica da je u prvom dijelu svog putovanja morao da zaobiđe rt Horn, i to u pravcu zapada, što je neuporedivo teže nego kada se cijela procedura čini u pravcu istoka.

Kakve su bile nautičke sposobnosti Visina možda najbolje potvrđuje činjenica da je oko pet godina plovio u Kineskom moru, gdje postoji hiljade malih ostrva, grebena i neistraženih pličina sa jakim morskim strujama, bez najmanje havarije, što je u istoriji pomorstva rijedak slučaj.

To se posebno mora istaći u odnosu na istinu da je tada pomorska signalizacija bila izuzetno skromna, a pomorske karte, mahom holandske i britanske, nepouzdane kada je u pitanju dubina, posebno u krajevima promjenljive vulkanske prirode.

Kapetan Visin je posebno imao prilike da pokaže svoje znanje iz meteorologije kada je dva puta u toku 15 dana izbjegao središte tajfuna i vještim manevrima spasio brod i posadu sigurne propasti.

Zbog izuzetnih zasluga i jedinstvenog poduhvata koja je privilegija rijetkih, austriski car Franjo Josip odlikovao je kapetana Iva Visina i poručnika Fridriha Belavitu.

-Na temelju analize svih parametara putovanja Ministarstvo finansija u Beču 30. maja 1860. godine, pod rednim brojem 20.958.278 je učinilo prijedlog caru Franju Josifu da se odlikuju kapetan Ivo Visin i Fridrih Belavita. 16. Juna 1860.car je odlikovao kapetana Visina bijelom počasnom zastavom i viteškim krstom reda Franja Josifa, a kapetana Belavitu „zlatnim krstom za zasluge“. Kapetanu Visinu je počasna zastava predata na svečanosti 31.jula 1860. u Trstu na ratnom brodu „Belone“, koji je u luku uplovio posebno radi toga. Iste godine je kapetan Ivo Visin postao počasni građanin Trsta.

Da se počasna zastava dodjeljivala samo izuzetno govori i činjenica da je niko drugi nije primio za zasluge u miru od ustanovljenja 16. 04. 1850. do propasti Austrije 1918. godine.

1902. godine se potopio posljednji brod na jedra „Nemirna“, a vijek kasnije ugasila se i kotorska „Jugooceanija“, sa svim svojim modernim plovilima koja nikada, ni u jednom slučaju, nijesu ponijela ime našeg slavnog pretka.

Pomorski muzej je ustanovio nagradu za životno djelo „Merito navali“i, uz svečani ceremonijal dodjele, nas sa oskrnavljenog portreta prati oštar pogled nijemog kapetana sa obaveznom leptir mašnom, ali bez odličja na grudima.

Zašto smo to dozvolili, ustanovili nagradu a dopustili da ne znamo gdje je zastava čijim se imenom ponose laureati.

Kako smo dozvolili da ne znamo što se i kada zbilo sa dnevnikom sa puta nešeg „Magelana“.

Uzimajući u obzir činjenicu da je kapetan Ivo Visin ličnost evropskih i svjetskih razmjera, da je prvi Južni Sloven koji je oplovio svijet i svome zavičaju donio slavu kojom bi se ponosile svjetske velesile, smatramo prirodnim da luka Kotor s ponosom dobije ime ove znamenite ličnosti.

Ivo Visin je ujedno i personifikacija svih znanih i zaboravljenih junaka, jedrenjaka i fortunala.

Vjerujemo da ne postoji ni jedan razlog da predstavnici SO Kotor ne podrže ovu inicijativu i donesu Odluku da luka Kotor nosi ime slavnog pomorskog kapetana Iva Visina.

40 KOMENTARI

 1. Kotor nema LUKU (port) vjerovali ili ne! Kotorani pristaniste nazivalu “luka”, “port” i slicno. Ako nema Luku onda se sporite oko nekih jako pametnih stvari koje mi debili ne uocavamo.
  Provjerite nase navode u relevantnim dokumentima.
  stoji u priopcenju pametnim i intelegentnim kotoranima koje je dostavilo Udruzenje Debila. Porucuju da ih je svakog dana sve vise i da ce formirati politicku partiju ili stranku i biti vazan faktor u formiranju vlasti na svim nivoima. Debili vise ne mogu a da stoje po strani u sjeni pametnih i sposobnih.

  • Imaju, imaju i to da lijepo peru penese !!! E a da tu se šporke rabote odvijaju jadi ih ne znali…A ako je to luka, ondar smo mi iz udruge baron i baronica Minhausen …kvazi porat mali u nas porat mali ulećela brodica ižela je tica…

 2. Nije tačno da je Ivo Vizin prvi oplovio svijet od juznih Slavena NEGO je to bio Stevan VUKOTIĆ grbljanin i to 33 godine prije Vizina a to što se krije ne znam

  • Kakva glupost i neistina izvadjena iz knjige poznatog velikosrpskog nacionaliste
   protivnika Crne Gore i Crnogoraca i svih onih koji nisu njegove vjere i nacije
   uoblicenog u liku Vaska Kostica iz Tivta,
   Stevana Vukotić je bio kao navigacioni oficir i vodio istraživački brod “Predprijatije” u stručnoj ekskurziji. Brod je imao 140 članova posade i 5 naučnika. Glavni cilj ekskurzije je bio put oko svijeta. To je bila i provjera osposobljenosti posade svakog na svom zadatku, od čega je zavisilo napredovanje u viša zvanja i činove. Naravno, provjeravana je i Stevanova sposobnost i primjena u praksi stečenih znanja. Takva putovanja su uvijek prilika ne samo da se provjere nego da se i prošire znanja. Čast za ukazano povjerenje je bila utoliko veća što je Stevan Vukotić tada tek bio napunio 23 godine.
   Ovo je samo dio zapisa o Stevanu Vukoticu,
   Znaci na tom brodu je bilo 140 clanova posade,bilo je jos Bokelja i Dalmatinaca,znaci pisac demantuje samog sebe da je bio prvi juzni Slaven jer i ostali Bokelji i Dalmatinci su juzni Slaveni.

 3. Ima Altaire čuvana sve(ne)znalico. Nijesu samo luke po imenima gradova. Eto tvoja luka u tvoju državu se zove Luka Dunav Pančevo. Biće da je Dunav grad Altaire. Tako pročitaj malo svjetske luke pa ćeš vidjet da ima imena i značajnih ljudi. Ali ovaj nije od tvoje fele pa ćeš ti ka ovaj tarmiricmi (ko zna što je to) da izmišljaš i zamišljaš svašta. Lupetate oba a ovaj tvoj kolega glupan je još gori od tebe. KLakve veze ima ovaj predlog sa duxom i skalom zajedno. E kukavci.

 4. Trebamo svi ustati i pjevati
  “rasjka Djevo kraljice hr….”,
  pa će dux skalimusu i ovim komentatorima biti po volji…
  Klasičan nacionalizam gospodo/đe moja/e draga/e!!!
  Svima smeta krst iznad Risna, to nazivate nacionalizmom,
  a kako nazivate ovakve komentare??? Šovinizmom ili ne???
  Ili da je križ bilo bi bolje? Dajte se u pamet i batalite nacionalizam, dosta ga je bilo!!! Ja obožavam i moje prijatelje katolike i pravoslavce i odlično se slažemo, ali nam zajedno smetaju svaka vrsta naglašenog isticanja i hrvatstva i srpstva, pa obrnemo na zezanje po tom osnovu/razini….

  • Da nijesi ovoliko lutav baš bi ti napisala koju ali ovako mi te jado isto žao. Čuješ nacionalizam, ako svoje oćeš u svoju državu. E tuđe neće ni radio Skala ni mi koji je slušamo zato vam je dešpek a? ajde malo prilezi sa prvim ALTOM u komentarima. i lijepo sanjajte uz Bože pravde a ha!

   • A draga moja gospođo i “Bože pravde” i “Lijepa naša” i “Oj svijetla majska zoro” i “Hej sloveni” po najviše, jer su mi sve pri srcu, a Vas ostavljam da uživate u svom profesionalnom nacionalizmu, jer i mislite i osjećate kako vam drugi kažu da trebate…
    Jadna je država koju takvi brane, pa kad se promijeni bandijera ili partija, oni opet kliču!

 5. Bravo Skala radio i samo inicirajte prave stvari. Vidite i sami što se čini . Odma vrijeđanje i politika, šovinizam, itd. Svaka vama čast zato ste najslušaniji i najpopularniji. Živjeli dragi moji svakodnevni prijatelji .

 6. NIKOLA, prije svega ti si polupismen……..,,blago tebI ” – ,,tebE ne vidim”………
  A to što ti je ,,jado, jadov” stalno u rječniku, mora bit’ da ti je ta riječ u korjenu tvog dičnog prezimena…….Oće to, recidivi prošlosti = po osobinama su davali prezimena, JADOVIĆU

   • Brao njoko..neka si ga pošpicao…a što si uzeo to opasno ime…vrcav novinarski duh,i pisanija…bravo njoko…uf..altaireeeee….

 7. Dux Croatorum….

  Naša mila Boko nevjesto Jadrana,
  pokrivena nebom k’o od plave svile
  ljepša si od svoje primorkinje vile
  i svetlija od njenog djerdana.

  Nikada se tebe nagledao ne bih,
  no da mi je jedno,
  da postanem valom sinjega ti mora,
  pa pred tvojim žalom da vječito šumim i da pjevam tebi…

  Boka je rodila mnoge znamenite ličnosti, pomorske kapetane, pravnike, naučnike, ljekare svih vjera i nacija koje čine multikulturalne i multikonfesionalne vrijednosti ovog podneblja, a njihova zaostavština ostavljena je nama današnjim bokeljima u naslijeđe!
  Nemojte izdvajati jedne i rušiti vrijednosti zaostavštine svih nas rođenih, odraslih ili korijenom vezanih za Boku! To liči na rasturanje jedne porodice, nakon smrti predaka, kada se djeca posvađaju i ne zbore zbog imovine….
  Boka to ne zaslužuje….
  Dajte počast svima koji su stvarali te vrijednosti, a njihove potpomke učinite ponosnim!

 8. Blago tebe Ante. Tvoja je glupost spas za tebe. Vidim da si jadan pa ću te samo podsjetit da je sramota ako si punoljetan ili si žensko, ali ne bi bio toliko zlo da pišeš da ljudi iz Skala radia bi trebalo da znaju da luke ne nose imena znamenitih ličnosti, već se nazivaju po gradu u kojem su i da nije na Skali da pokreće ovu inicijativu, jer to nije u njenoj nadleznosti.
  Zsista si priglup. neije u nadležnosti Skali a jeste tvojoj. Znaš li ti jado da svako punoljetan ima pravo da podnese inicijativu. Ovdje smeta Ivo Visin kao što je u Herceg Novom Leopol Mandić. To je jasno kao dan jadniče sa društvom koje je minorno. Udruži se sa altairom koji inače sve zna pa da te on posavjetuje jer njemu smeta da se luka zove imenom slavnog Bokelja. Ne smeta mu krst poviše Risna a ni tebi izgleda. Sramota ko sve živio u ovom preljepom gradu.

  • A što si nam uvjeren i samouvjeren da si ti jedino pametan, “pametniče” naš?!
   Prije svega, imaš problema sa elementarnom pismenošću. Jedino znaš da etiketiraš i vrijeđaš posjetioce portala na ličnoj osnovi.
   Gdje ti nađe da je neko tu napisao da je protiv podizanja spomenika kap. Vizinu?
   Riječ je samo o lokalitetu gdje bi takav monument bio smješten, i dobronamjernom upozorenju da nigdje u svijetu nije uobičajeno da luke “krste” imenima znamenitih ličnosti.
   Uživaj u svojoj “pameti” i nepismenosti!

 9. Što ne daju ime nekom od novih prodova Kotorske-Crnogorske plovidbe po imenu slavnog kapetana?
  Luke dobijaju imena po geografskim pojmovima (imenima gradova, regija i sl.) u kojima se nalaze, aerodromi po značajnim ličnostima naroda i država, a brodovi po ličnostima iz oblasti pomorstva, odbrane zemlje i sl….
  Skalo, imate dobru ideju, ali mislim da vam je pogerešan izbor objekta kome biste dali ime sladvnog Iva Vizina!!!
  Pozdrav svima!!!

 10. relativno cesto citam komentare na skala radiju.
  zalazem se za apsolutnu ravnopravnost zenskog pola, ali sam primijetio da pored dosta stupidnih muskih komentara, zenski ,,pobijedjuju” – dakle toliko nevjerovatnih nebuloza koje isijavaju gluposcu da je to nevjerovatno.
  S druge strane, komentari nekih dama me fasciniraju svojim snaznim, jezgrovitim sadrzajem.

  Ime Iva Vizina davno je moralo biti kao ime pomorske skole, fakulteta, broda.
  Medjutim, lukama se NE daju immena, dakle to nigdje nije uobicajeno u svijetu. Tako da bi to ime pripadalo negdje drugo, Sonja, razmisli o ,,cilju” ako mozes

 11. skala misli da je neki faktor u drustvu koji treba da bude nosilac ideja, promjena ? Spustite se malo, to dje ste krenuli je kao da dolazite nedje bez pozivnice ili ulaznice, a potrebne su da bi se tu uslo.
  Jeli vam to Novak Kilibarda preporucio da radite?
  Nema ko u Luci ni u Opstini da misli o tome. Nego vi ste eto ti da nosite znacajne inicijative. Batalite !

 12. Ljudi iz Skala radia bi trebalo da znaju :
  1. da luke ne nose imena znamenitih ličnosti, već se nazivaju po gradu u kojem su
  2. da nije na Skali da pokreće ovu inicijativu, jer to nije u njenoj nadleznosti

  Vecć neko vrijeme se oživljava sjećanje na našeg slavnog pretka, tako da bi neka ustanova koja ima veze sa pomorstvom, svakako trebalo da nosi njegovo ime, ali luka ne.

 13. Ako će mo pravo i iskreno-ništa prirodnije nije nego da se Fakulte za pomorstvo u Kotoru-nazove imenom Iva Vižina! Dati malenoj lučici-u koju akoštavaju samo “trabakule”-ostali na “bovu”,bilo bi malo i premalo-u odnosu,ajmo reći, kada naučene i druge slične ustanove-nose imena znamenitih ljudi?! Nauka i znanje vezuju svijet i ljude od struke i nauke-na kojima počiva čovječanstvo!

  Što se tiče-putovanja oko svijeta i koje je prvi oplovio svijet-dvojbe nema-da je Vukotić(stara-prastara bokeška famelja-Grbalj),bliži južnoslovenskoj rasi ,nego Visin(Vixin),koji su u Prčanj stigli oko 1680 godine-iz Furlanije……

 14. Sad pročitah ovo što je napisao izvjesni Marko. Stevan Vukotić je bio oficir na brodu a ne kapetan na svom brodu. Uporno želi da se nametne teza da je to isto. Nije isto. Ovaj podvig je jedinstven i ne može ga ideološka i vjerska obojenost potamniti. Uz svo uvažavanje oficira Vukotića ali ne i Marka.

  • …draga Sonja, bez “izvjesna”, zapamtite 1823 Stevan Vukotić vodeci skolovani navigacioni oficir na ruskom istrazivackom brodu sa ciljanom plovidbom oko svijeta, pa prazno 30 godina , pa onda Ivo Visin od 1852- 1859 god. na brodu pod austrijskom zastavom. Veliko postovanje za oba nasa pomorca , za njihovu hrabrost, iako su ih vodili razliciti putevi …ali eto ipak da se zna redosled.

 15. Altaire sveznajući, ima luka koje nose imena znamenitih ličnosti. Manje ih je ali ih ima. Neću ih nabrajati jer to uopšte za ovu priču nije važno. Naš legendarni kapetan zaslužuje da luka nosi njegovo ime. Što ti smeta altaire naziv Luka “Ivo Visin” Kotor? To je poenta a ne da li negdje ima ili nema da bi mopgli da osporite ideju. Pojedincima je samo to cilj.

  • A gdje to, “sveznajuća” Sonja, postoji luka imenom Christofer Colombo? Ili, recimo, Fernando Magelan? Navedi ukratko. U Đenovi postoji veličanstvena Piazza di Cristoforo Colombo, (po kojom sam slučajno i šetao) sa još grandioznijim kipom velikog kapetana. A CRISTOFORO COLOMBO – LA PATRIA , to je posveta domovine na spomeniku. Luki Đenova nijesu dali ime heroja koji je otkrio Novi svijet. Dali su ime Aerodromu. (Cristoforo Colombo Airport, GOA).
   Englezi nigdje nijesu dali ime Admirala Nelsona nekoj svojoj luci. Imaju Trafalgar square i spomenik najvećem njihovom sinu na vrhu visokog stuba.
   Kap. Vizin zaslužuje veličanstveniji spomenik od jednog skromnog bronzanog poprsja na ulazu u “Luku Kotor”.

 16. Stevan Vukotić (1800—1833) iz Bratešića (Grbalj) je bio prvi Južni Sloven koji je 1823 kao oficir oplovio oko svijeta. Eto samo toliko da se zna.

 17. Postovani gosp.Mandicu !
  Odusevljeni smo inicijativom da ime naseg slavnog pretka bude ovjekovjeceno i u imenu djelatnosti kojoj je On preteca.

  Isto tako nas cudi da u ,,vijestima” vaseg radija nema hronoloski ,,slavne Rozge” i pripadajucih komentara, osim ako se u pretrazivacu to striktno ne potrazi. Znaci li to gosp. Mandicu da brisete nasu inicijativu i inicijative nasih istomisljenika da pokrenete pitanje zaustavljanja prodiranja turbo muzike u nas grad?
  Zar smo toliko nistavni svi mi koji tako mislimo, zar je moguce da nas tako olako brisete ? Ako je tako, recite da mislite da to nije potrebno, da ovom gradu trebaju kič pevaljke, valjda zasluzujemo vas kratki iskaz, a ne ignorisanje ?
  Nismo samo mi. Znacajan broj ljudi, koji znaju puno vise o muzici , nego oni koji se muzikom i kulturom bave u Kotoru, misli tako.
  S toga smo ocekivali Vasu inicijativu da se ONI koji odlucuju o tomee izjasne i budu odgovorni za uvođenje muzicog neukusa u nas grad.

 18. O ovome se pitaju osnivač i vlasnik Luke Kotor,a to je Opština Kotor.Inače,davanje imena lukama nije svojstveno ni u svijetu ni okruženju,samo luka i grad u imenu,npr: Port of Bar,Port of Dubrovnik,Port of Koper,itd…

  • Ispravno, luke ne nose imena ličnosti. Aerodromima se daju imena – Leonardo da Vinci, Fiumicino u Rimu… John F. Kennedy, La Guardia u Nujorku… Linate, Malpensa u Milanu itd.
   Slavnom Bokelju naći neko drugo zaslužno mjesto.

 19. Dopada mi se ova ideja samo da je podrže iz Podgorice đe se za sve pitaju, ma kad je Kotor u pitanju bojim se ?

 20. Pitam se jeli se ikada i jedan brod Jugooceanije ili Barske plovidbe zvao Ivo Vizin?. Čini mi se niti jedan.Svaka čast na ovu ideju.

 21. A sada po kotorski.Padaće tužbe i kontratužbe pa zašto Skala pa ko je a ne što je predloženo pa politički, nacionalno, vjerski itd. Ili kratko jasno nikad u dom i teško napretka dok smo ovakvi. Ličo želim uspješno realizovanu inicijativu i s papira na djelo. Vaš Bobo.

 22. Ako iđe, tu mu je mjesto!.Baš me obradovala ova inicijativa.Oće li se pitati građani a ne samo političari kad je u pitanju ovaj predlog?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].