Skalina skala vrijednosti

23

mr Željko Rutović u Skala radiju (foto arhiv)

Piše: Željko Rutović

Da je ostala u životu danas bi Skala radio proslavljala  devetnaesti rođendan. No, za svoj relativno kratki, a suštinski, vrijednosno i sadržajno dug život, Skala ostaje trajnim i vrlim svjedočanstvom  jednog  društvenog, političkog, državnog i kulturološkog vremena i života. Za neka nova vremena….A u ime  tih njenih i naših prošlih i budućih vremena, ostaće za one koji pamte neizbrisiva kultura sjećanja koja govori o Skali.

O skali vrijednosti koju je ispisala na najplemenitiji način. Na toj Skali ostaje, kako god to neko (ne) želio računati,  upečatljiva  hronika kolektivnog nasljeđa. Elem, riječ je o vrijednostima, Skalinim i našim. Crnogorskim. Vrijednostima Crne Gore.

Osnovana 2002. u susret  istorijskom referendumu za obnovu državne nezavisnosti, Skala je edukativno, kulturološki i državotvorno svoj signal usmjerila visoko i hrabro, tamo đe je Crnoj Gori među slobodnim i suverenim zemljama i narodima mjesto.

Vrijednosti njene i tada i kasnije bijahu i bilježi multivjerske, multietničke, sekularne i antifašističke Crne Gore.

Ne pomjeri se Skala na tom putu ni burama ni olujama. A nije da ih nije bilo, i s ovog i s onog boka.

Dostojna hronike istorijske čitanke kojoj Skala na svoj način ispisa medijsku stranicu, sveukupno ambijentalno nasljeđe Boke, njene baštine, nasljeđa i melosa, ostaće da svjedoči  nekim novim baštinicima istinske kulture sjećanja u kojoj Skala zaslužno ima svoje mjesto.

Svjedočanstva ostaju, tu među nama takvim kakvim jesmo i nijesmo…pa ko se na toj Skali ( pro ) nađe…i koga vrijeme zapamti ili ne…I ne malo li nam je sujetna kultura zaborava donijela problema…živuće vrijeme ogledni je čas dimenzija sjećanja i zaborava u kojima  se borimo za sadašnjost i budućnost Crne Gore.

Na svojoj skali vrijednosti Skala ni za milimetar ne dozvoli da u njen etar uđu sa udarima na Crnu Goru, desne i sve slične snage, medijsko  – klerikalne ofanzive.

U toj časnoj misiji ostaje Skala da svjedoči  o (ne) vremenima, ljudima, naravima, ćudima, pizmama, kukavičlucima, kolektivnim mamurlucima, dostojnicima…i svemu drugom čemu je uvijek stala na crtu.

Na toj skali – crti, ostala je svoja i dostojanstvena i kada je prestala sa radom. Ni prema kome nije pružila ruku, nije ni prema njoj, doduše, niko pružio ruku kad joj je bilo teško – ali baš zato je ona takva, svoja i osobena – Skala vrijednosti.

Ostaće biljega vrijedni zapisi, tonovi svjedočanstva i kazivanja Skalinog malog- velikog tima u borbi protiv kleronacionalističkog nasrtaja na Crnu Goru, što svjedočanstvom hronike bilježi i knjiga Skalinog osnivača Slavka Mandića, Politički  popovi i litijaški eksperti, Tamna strana crnogorske zbilje.

Kako god računali, Skalina skala vrijednosti i juče i danas i sjutra, bilježiće se bastadurstvom  riječi  koja ne trgovaše sa onim  čime se ne trguje. Za ponos Crne Gore, riječi, mediteranskoj baštini, kulturi i vremenu, sekularnoj i antifašističkoj Crnoj Gori – vrijednostima  Skaline skale koja se kulturom sjećanja i pedantnošću hronike upisuje u topose kolektivnog trajanja.

Ostaju da svjedoče, prkose i ponose se Skaline skale vrijednosti.

23 KOMENTARI

 1. Bili ste i ostali i sada PORTALOM svjetionik u Boki za pravi put i svijetlo Crnoj Gori.
  Sa srećom.mnogo većom nego do sad nastavite!

 2. Dostojanstveno ste izdržali sve napade.
  Da nijeste valjali i četnicima bili trn u oku niko vas ne bi primjećivao a najmanje vam prijetio i tužio Skalu.
  Zato znajte da ste heroji ovog vremena kod nas običnih i nepotkupljivih.
  Svaku sreću sa Slavkom na čelu!

 3. Od kako sam saznao za portal Radio Skala, svako jutro znam da cu procitati prave istinite vijesti.
  Sretan rođendan najboljeg radija (portala) bez kojeg je nemoguće zamisliti početak i kraj svakoga dana!
  Želim vam još puno, puno uspješnih godina u eteru na bilo koji način i van njega! Živiliiiii….

 4. Bravo za ovaj tekst.
  Ima ljudi koji zaista znaju da prepoznaju i čuvaju vrijednosti.
  Skala naša nezaboravna.
  Idemo dalje s vašom hrabrom riječi sa ovog mjesta.

 5. Dragi moji, imala bih napisati novelu na temu danasnjeg datuma, rodjendana, bivstvovanja i svega skupa i na gomilu…
  Reci cu ovo: Skala nije ugasena! Skala radio nije utrnut niti istrgnut. Skala je na predahu i portalu u vremenima koji nas oburdavaju ili cine jacima… Đa’o ce ga znati..
  Ono sto je sigurno, rijec novinarstva iz Skale se probija drugacijim putevima ka publicumu i puku.
  Vrijeme je cudesan prostor vrijednovanja, gdje cemo bez suda i pokore vidjeti (neki i obneviđeli) kuda nam ide drustvo i gdje dodjose mediji.
  Do tada, uz Skalu na portalu, uz Skalu kao saborce i prijatelje uz nekih boljih svijetova, zelim vam kao i sebi samoj zdravlje i trpilo.
  Ostalog imamo i da se ne pitamo kako…

 6. Dune ljubimo vas sve. Stalno smo na vas portal. Nedostaje nam muzika sa talasa Skala radija. Tihana, Drago i djeca sa none Erikom.

 7. Duboki naklon povodom vašeg dugogodišnjeg postojanja. Vaše emisije su praznik za uši. Hvala za sve emocije sve pravovremene vesti i adekvatno izveštavanje. Nevidjeni profesionslizam. Živeli ! Vršac je uz vas.

 8. Dragi moji,
  Slavite svoj rodjendan u zasluzenoj mirovini i neka vas sreca prati. A nije moralo tako , znamo i mi i oni.
  Sada Kotor gluvari i nemusto cuti. Potrajace ovo neko vrijeme al opet cete vi valjati i trebati. Sa vama su se budili i lijegali i veliki i mali, vlast i opozicija. Bili ste mnogima nesanica, pravednima uzdanica a kolo srece se okrece….cuvajte zdravlje!

 9. Sretno dragi naši ukućani, prijatelji sretno našem prozoru u svjet. Vaša muzika sa talasa radio Skale je još u nama. Divne emisije jer ste jedini čuvari tradicije bili i ostali.

 10. Čestitam Skala radiju 19.godina medijskog svijetla kojim obasjava crnogorsku javnu scenu. U trenutnom medijskom mraku,smetlistu i spinovima, kojima nas vladajuća pastva sa svojim aparatčicima zatrpava nekuturom,nevaspitanjem,lažima,podvalama,itd. SKALA je ostala bastion crnogorstva,čojske riječi i istinoljublja.
  Istinom se najjače pobjeđuje ovo zlo fašističke i kleronacionalističke politike trovanja građana…Hvala Slavku i saradnicima za avaki objavljeni i u etar pusteni tekst i prilog.
  Borba za našu jedinu domovinu počiva na slobodnoumnim ljudima/zenama koji ce svojim promisljanjima otvoriti oči zavedenoj pastvi svetosavske ideologije.

 11. Medijskoj sceni Crne Gore Željko Rutović je posvetio decenije i decenije…
  Poznaje je tako dobro kao što poznaje krug oko Trebjese koji se završava pivom kod Gorana Otasevica…
  I naravno da zna učinak i ulogu Radio Skale i novinarskog i crnogorskog odanika Slavka Mandića..
  20-ti rodjendan ćemo čestitati ovako..”Vratila se “Skala” za one koji je vole i koji vole Crnu Goru”
  A Slavko će izdržati do 20-og rodjendana..
  Srećno..
  Naše srce je uvijek na Vašim frekvencijama
  Vječan je Radio Skala
  Vječna je Crna Gora

 12. Gospidine Rutoviću vi ste ljudina i fala vi u moje ime i u ime mojega plemena što ovako zborite za prave ljude i što za neljude iz punijeh usta rečete sve javno.
  Fala vi jer ste veliki borac srčani za Crnu Goru i njene najviše svetinje za čast i za obraz crnogorski i za ljude a ne neljude i izdajice.
  Zna se đe je kome mjesto,dobri i pošteni Rutoviću velika glavo umnag.

 13. Skalina skala vrijednosti, teško dostižna onima koji ne njeguju ljubav, poštovanje, Državu, čovjeka. Za nju stići zaista treba dosta: i obraz i čisto srce i puna duša i oprost i razumijevanje i još dosta toga što je razlikuje od fašizma, kvarnih popova, nedostojnih političara, njihovih laži, gluposti i zlih namjera…..Srećan vam rodjendan SKALO naša okićena čojstvom i hrabrošću!Ponosni smo što te imamo!

 14. Proći će i ovo zlo.
  Ostaće za sva vremena ljaga na izdajnike i svijetlo na Radio Skalu i sve hrabre i odvažne koji nijesu ćeli da poviju kičmu.
  Alal vam vjera.
  Živjeli

 15. Šteta što nam ne svirate.
  Više nemamo kome prijaviti bezakonje i nepravdu.
  Potpuni je mrak.
  Živjeli na ovaj način.
  Sretni bili i hrabro naprijed za svoj grad i za svoju državu.

 16. Srećan vam rođendan koji se na ovom portalu Skalinom piše zlatnim slovima.
  Bili ste i ostali isti.
  Dostojanstveni i kad su vas ubijali i tulili i sudili.
  Bravo veliki LjUDI!

 17. Na Skalinoj Skali ,u sudbini pustoj,
  Penjali se i dostigli vrh.
  A na vrhu vidiš bolje i više nego što trebaš.
  A to smeta mnogima,jačim od nas koji vidimo i volimo.
  Al ostao je prozor u svijet. Na Kotor,na Crnu Goru
  Ostale su misli,emocije,razum i istina,prekriveni u riječi.
  I bi riječ,prije postanka svijeta.
  I osta riječ. SKALINA

 18. Nedostaješ Radio Skala ali ti srce kuca na ovom portalu.
  Ponosno i sa prkosom onima koji bi muziku zamijenili pucnjima i suzavcima.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]