Škola hrvatskog jezika i kulture u Boki Kotorskoj briše granice

13
Brankica Vrbat

Brankica Vrbat

Hrvatski jezik i kulturu u Kotoru i Tivtu pohađa 55 učenika od sedam do 18 godina, kojima već tri godine znanja prenosi učiteljica Brankica Vrbat iz Trogira.

Njeni đaci nijesu samo hrvatske nacionalnosti, našto je posebno ponosna, kako je kazala ova mlada i energična nastavnica gostujući u Skala radiju.

Među njima je i jedna Ruskinja koju zanima hrvatska kultura, istorija i geografija.

Učiteljica Brankica poziva sve one koji žele da se upoznaju i više nauče o Hrvatskoj bez obzira na nacionalnost, da se pridruže i da se zajedno kroz igru i druženje obrazuju, ali i steknu nova prijateljstva što i jeste misija ove škole.

Nastava je integrativna i obuhvata istoriju, geografiju, hrvatski jezik, kulturu, prirodnu i kulturnu baštinu Republike Hrvatske.

Na taj način pripremaju se djeca za sticanje znanja o bitnim karakteristikama Hrvatske  koja će im dobro doći u koliko se opredijele na neki od fakulteta u ovoj susjednoj zemlji i zaposlenja u njoj.

Hrvatska nastava nije redovna, to je izborna nastava koju djeca pohađaju nakon svoje redovne nastave i izvodi se jedan put sedmično u školama “Njegoš“ u Kotoru i “Drago Milović“ u Tivtu.

“Učenici su podijeljeni prema starosnoj dobi i ne može se isto raditi sa sedmogodišnjacima kao i sa maturantima. Gradivo je prilagođeno njihovom uzrastu, kombinovano je. Sa najmlađima, kroz igru se prolaze lekcije, a sa starijima je i ozbiljnije gradivo i priprema za fakultet”, objašnjava Vrbat.

Ona posebno ističe dobru saradnju sa direktorima pomenutih škola i nastavnim kadrom koji su ih prijateljski i toplo primili u svoj školski prostor u kojima se osjeća kao doma.

Učiteljica Brankica takođe ističe dobra iskustva sa ljudima u Boki Kotorskoj sa kojima ima prijateljske kontakte.

“To zadovoljstvo širim i na svoju djecu u hrvatskoj školi, oni su to prepoznali i vole dolaziti na nastavu koja im nije obavezna, ali kada vidite sa koliko novog elana svake sedmice žele učiti nova znanja, to vas obogaćuje i to je najveća plata za sve“, kazala je Brankica.

Diploma ove nastave je službeno priznata u Republici Hrvatskoj i u slučaju da se djeca odluče za dalje školovanje u ovoj zemlji, oni za upuis na fakultete ne moraju polagati državnu maturu.

Ne moraju polagati ispite iz istorije, geografije i hrvatskog jezika, već idu direktno na fakultet koji žele, a naravno polažu ona znanja koja im se traže na tim fakultetima, objašnjava Vrbat.

Ona je četvrta učiteljica u četvorogodišnjem mandatu koja vodi ovu školu u Crnoj Gori, a koje šalje Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

“Svake godine se sprovodi konkurs za rad u inostranstvu u zavisnosti kako kome ističe ugovor. Mnogo je učitelja koji se prijave sa željom da steknu iskustvo rada u inostranstvu, a odabira se devet do deset njih za rad po cijeloj Evropi. Međutim, ima učitelja hrvatskog jezika i kulture i u Argentini, Australiji, Sjedinjenim američkim državama”, kazala je naša sagovornica.

13 KOMENTARI

 1. Pozdrav dame i gospodo.
  Ja sam poduzetnik koji nudi novčane zajmove osobama kojima je potreban hitan kredit. Ova ponuda namijenjena je velikim tvrtkama i osobama koje mogu otplatiti. Domovina od 5.000 € do 6.000.000 € za sve zahtjeve na 3% kamate. Privatne, poslovne i druge osobe, kontaktirajte me putem moje adrese e-pošte i imat ćete rješenje za svoje probleme. [email protected]

 2. „Ukrajinski sindrom“ u Crnoj Gori — isti model, isti mentori
  Nestali su bez objašnjenja i Milovan Glišić, Stevan Sremac, Jovan Skerlić, Milutin Bojić, Oskar Davičo, Antonije Isaković, Aleksandar Tišma, Matija Bećković, Ljubomir Simović, Milorad Pavić, Dobrica Ćosić…

  Nasuprot tome, crnogorske vlasti forsiraju neku novu plejadu književnika i pisaca čija su imena mahom nepoznata široj javnosti. Tako se u crnogorskim čitankama od prvog osnovne do četvrtog gimnazije danas nalaze imena poput: Sunčana Škrinjarić, Kemal Coco, Šimo Ešić, Vojislav Vulanović, Branko Banjević, Dragana Kršenković, Šukrija Pandžo, Blaga Žurić, Kemal Musić, Hasnija Muratagić Tuna, Safet Hadrović, Ibrahim Hadžić, Azem Zaimović, Nazmi Rahmani, Zuvdija Hodžić, Fehim Kajević.

  Nisu čuli za „Krvavu bajku“…

  Profesor srpskog jezika Veselin Matović, autor knjige „Potiskivanje srpskog identiteta u crnogorskim udžbenicima“, objašnjava za Sputnjik da je progon srpskih pisaca iz obrazovnog sistema Crne Gore počeo još prije 15 godina.

  Matović skreće pažnju i na novi tretman Njegoša u obrazovnom sistemu Crne Gore, napominjući da se uvijek mora imati na umu da su „tri ključne tačke u našoj kulturi i kulturnoj istoriji — Sveti Sava, Vuk Karadžić i Njegoš“.

  Naš sagovornik primjećuje da u crnogorskim čitankama danas nema ni pomena o tome kome je „Gorski vijenac“ posvećen, te da nema nijednog stiha vezanog za Miloša Obilića, Kosovo, dok su uglavnom prezentovane Njegoševe pjesme koje su navodno neutralne, i „zbog kojih se navodno niko neće naljutiti“.

  Dakle, njihov je cilj da Njegoša stave u muzejske vitrine, da ga niko ne čita i niko te vitrine ne otvara, a da se oni hvale njegovom veličinom“, jasan je Matović.

  Matija je bauk

  Na kraju razgovora za Sputnjik, profesor Matanović se osvrnuo i na aktuelnu zabranu Matiji Bećkoviću da uđe u Crnu Goru, za koju kaže ne predstavlja ništa novo, te da je treba tumačiti kao „znak panike koja je zahvatila crnogorski režim“.

  „Zahvatila ih je histerija otprilike kao što je zahvatila panika Smail-agu Čengića u Mažuranovićevom epu kada u strahu od Crnogoraca traži od vojvode Bauka da mu pjeva pjesmu uz gusle očekujući da će ovaj slaviti njegovo junaštvo, a on mu pjeva o Rizvan-agi koji je u trenutku svoje bahatosti i silništva spreman sve oko sebe da uništi, nabije na kolac i sasječe…“, slikovito objašnjava Matović, dodajući da je i Matija Bećković sličan tom Bauku iz priče „postao bauk za evroatlantsku i NATO Crnu Goru“.

 3. Za sve koji su se nasli uvrijedjeni sto postoji skola hrvatskog jezika. Trebali bi znati da je iz lektire izbacen Anto Stanicic, Ivan Goran Kovacic, Marko Marulic i slicno.
  Ne treba ova gospodjica da uci djecu Njegosu, Andricu i Vuku (cika Jova Jovanovic Zmaj je isto izbacen, uspit, kao i Desanka Maksimovic) jer o tome se uci u redovnom skolovanju.
  Ovo je nacin da djeca steknu sire obrazovanje od onog koje dobijaju. Da je srece dfa posotoji ovakva skola i za srpski jezik, pa da danasnja djeca nauce ono sto smo mi znali dok je bilo Jugoslavije.
  Umjesto da u startu osudjujete ovu nastavu, treabali bi da sagledate siri kontekst.
  Izmedju ostalog, ako neko hoce da nastavi skolova nje u ghrvatskoj, pogotovo u drustvenim naukama, ovo znanje je neophodno.
  Sva sreca pa se “maternji jezik” zove: crngoroski, srpski, hrvatski i bosnjacki inace bi nam djeca morala polagati ispit iz jezika ako zele da idu da studiraju u hrvatskoj ili srbiji ili bih.

  To sto se pod tim imenom ne izucavaju svi ex-ju jezivi kao sto naziv kaze je razlog zbog cega ova nastava postoji.

 4. Nije mi jasno da skola hrvatskog jezika i kulture brise granice?Ja bi reko kad je nesto odredjeno da su bas tu granice. Lijepa djevojko nauci ti tu djecu o Njegosu i o OSTALIM VELIKIM UMOVIMA I cRNE gORE I sRBIJE I hRVATSKE I bOSNE! e ONDA CES IZBRISAT GRANICE!

  • Smanji doživljaj, LAZAR.
   Njegoša nećeš smjeti pomenuti, bez prekršajne prijave.
   Užurbano Rafa i Damir rade da se ukine
   izučavanje ćirilice u osnovnim školama.
   Govorni i pisani jezik se besprizorno kroatizira.
   Koriste svoju šansu vijeka. Vlasti im se
   ne smiju suprotstaviti, jer Ervin i Nedžad
   održavaju Vladu na aparatima.
   Praktično, djelovanje BeeS-a je neogrančičeno.
   Jesi li pogledao spisak pisaca za lektiru osnovne škole?
   Od šesnaest piskarala, samo pet su sa hrišćanskim imenima.
   Bar da je pola-pola u “multietničkom” Milonegru!

 5. Forsira se “hrvatska kultura i jezik”. To je u redu.
  Nije u redu da ovaj režim rasistički je upregao
  sve “konje i volove” da zatre srpsku
  kulturu, ime i pismo na ovim prostorima!
  Svesrdnim zalaganjem Rafe, Sulje, Damira,
  Šerba i Čirga, to će im i poći za rukom.

 6. SVE JE TO LIJEPO I OVA MLADA DAMA SIGURNO IMA KVALITETE I DOBRE NAMJERE. LIČNO NISAM ODUŠEVLJEN OVAKVIM NASTAVAMA! MOŽDA S TOGA ŠTO SMATRAM DA BI TO ZNANJE TREBALO PRUŽATI SA SVIH PROSTORA BIVŠE UNIŠTENE DRŽAVE. EVROPA SE UJEDINJUJE A MI SMO DOZVOLILI CIJEPANJE I KRV NAŽALOST. JUGOSLAVIJA-SVE NJENE LJEPOTE I ZNAMENITOSTI, SVI NJENI PISCI, NE SAMO HRVATSKA, NE SAMO CRNA GORA, NE SAMO SRBIJA.

  • Bravo Ivo, zenico oka Nasega!
   Tako zbori pravi bratac, nazalost popovi i nacional-sovinisti namecu
   “hriscansko tzv. bratstvo”.
   Masu slikama zlocinaca i govore
   poganim jezicinama!
   Nacionalna skola je za djecu nacionalista, da ispiraju djeci mozgove.
   Tu ljudskosti i ljubavi nema, bolje je djecu doma podizati nego po
   Davincijevom Kodu tumarati.
   Neka nam ne “miluju” najmilije,
   odgojem “Domagoj-aca” !

  • Ivo crni, simpaticna Brankica ni sama nezna u koju je drzavu. Oce dobro, a cini podjele. Kako brise granice ono sto je ograniceno? Dace nama siptari pa cete vidjet!

  • Čemu se ti nadas Nado?Da će istorija, kultura i jezik Hrvatski prosvijetliti um ove djece?
   ŠIRINA HORIZONTA Nado i Brankice! Nemojmo biti slijepi kod oba oka! Uskogrudost CRO kulture etc, bez sagledavanja genijalaca Crnogorske i Srpske književnosti, bez Selimovića? Grozim se ovakvih skučenih pogleda!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]