Škola otvorila vrata, a učenici srce

7
najbolje druženje sa knjigama

Dan otvorenih vrata

Izložbom knjiga kotorskih stvaralaca, omažom uglednom Dobroćaninu Milošu Miloševiću, izložbom dobrotske čipke autorice, profesorice Nadežde Radović i mediteranske hrane, te porukama iz đačkog pera i muzikom, u OŠ “Narodni heroj Savo Ilić” u Dobroti je obilježen Dan otvorenih vrata.

Na velika vrata ove škole, dobrodošlicu su brojnim gostima poželjeli učenici u dobrotskim i crnogoprskim nošnjama, uz tradicionalne suve smokve i priganice.

Program dana otvorenih vrata je i njihov pozdrav Danu opštine Kotor, a među brojnim zvanicama ovoj školskoj fešti danas je prisustvovao i gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević sa saradnicima.

Gradonačelnik Stjepčevic u OŠ "Narodni heroj Savo Ilic"

Naslovi brojnih knjiga i publikacija kotorskih stvaralaca krasili su štandove a simboli među kojima i motivi iz Kotora u staklu, pokazali su još jednu tradiciju našeg kraja, čuvenu dobrotsku čipku za koju je njena autorica Nada Radović kazala da je to dobrotsko, bokeljsko i crnogorsko blago, koje najmlađiima treba približiti.

O životu i radu znamenitog Dobroćanina dr Miloša Miloševića govorila je dr Ranka Krivokapić, doskorašnja predsjednica Savjeta ove škole.

Ona je istakla da je Milošević ostavio neizbrisive tragove velikog humaniste, pjesnika, istoričara, muzikologa, vrsnog arhiviste i iznad svega čovjeka koji je izuzetno volio svoju Boku.

Posebno mjesto u svom bogatom radu i proučavanju, dr Milošević je dao istoriji pomorstva, tom kako je on poetski rekoa “izvoru života na kamenu” kako po pitanju pomorske trgovine i privrede, tj. razvoja pojedinih pomorskih naselje sa svim njihovim specifičnostima, tako i o životu pojedinih znamenitih pomoraca.

Dr Krivokapić je podsjetila  na izuzetno bogat naučno istraživački opus dr Miloša Miloševića koji je objavio 24 knjige, a publikovao preko 230 naučnih radova koji predstavljaju nezaobilazan naučni izvor, kako za naučne krugove, tako i za sve one čitaoce zainteresovane za prošlost i istoriju Boke Kotorske.

On je izabrao da bude posrednik između prošlosti i sadašnjosti, slikar kolektivne sudbine ljudi na obalama zaliva, odnosno svega onoga što karakteriše Mediteran, kazala je na omažu ovom znamenitom Bokelju dr Krivokapić.

Omaž Milošu Miloševiću - dr Ranka Krivokapić

Program su nadahnuto vodili đački par Milica Kašćelan i Martin Krivokapić.

7 KOMENTARI

 1. sad mi je lakse danijela kad ih je bilo cak dvoje !
  Eto, nisu lentrani, a nista nije vjecno, pa ni ta malenkost nece promijeniti tokove koji idu kao bujice i NOSE………..

 2. …neodoljivo potsjeća na riku mila i kompanie-koji imaju svoj “metar” za utvrđivanje ko je kotoranin-a ko nije?! Lično mislim-da je kotoranin svaki onaj čovjek koji je,prije svega,rođen u Kotoru! Dakle,ne mogu biti kotorani oni koji su rođeni izvan Kotora starog grada! zinka i milo i bratija su rođeni škaljari-rođeni ispod simitorija u Škaljare! Jer ako bi se tako “mjerilo i premjravalo”,onda bi i oravčani,mirčani,doboroćani,prrčanjani,stolivljani,gornjo morinjani…bili kotorani?Na žlost,danas vrlo malo ima kotorana-možda ih ima toliko da je dovoljna jedna ruka za izbrojit ih?!

 3. Admiral Bokeljske mornarice dr Milos Milosevic rodjen je u Splitu…….
  Ostavio je neizbrisiv trag Kotoru i Boki

 4. svaka cast Krivokapicima, Kascelanima, Radovicima……….
  Jedan je kotoranin – dobrocanin Milos Milosevic.
  Postoji li nosnja iz Dobrote ? Boke ?

  • Postoji,i nauči dobrojska, lastovska sve skupa bokeška……a za ovo si u pravu od krivokapića, kašćelana, radovića svuđe kao da nikoga nema drugoga.

 5. nista ljepse od djece i mladosti.
  A moram vas isto nesto pitat. Je li mogo ko obuc bokesku nosnju ?
  Nemam nista protiv crnogorske, naprotiv, ali mi je prelijepo vidjet na Cetinje. U Kotor bi mogla bokeska, A sto mislite ?
  Mala sam ja, premala pri velikom Milosu Milosevicu. Pokoj mu dusi.
  Mislim svojim mozda iscucalim mozgom da bi i on radije vidio bokesku nosnju. Dogadjaj je svakako za svaku pohvalu !

  • Pozdrav svima. Ovom prilikom zelim samo da kazem da je bilo dvoje djece u Bokeljskoj nosnji . Djecak i djevojcica su docekivali posjetioce al nazalost njih niko nije slikao

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]