Školjke reaguju na zagađenje mora povećanim pulsem

1
sa konferencije u kotorskom Institutu

Institut za biologiju mora i ruska kompanija “Grupa Alijansa“ su u ovoj univerzitetskoj jedinici predstavili novu etapu ekološkog monitoringa Bokokotorskog zaliva po metodici “Mussels watch”.

Grupa Alijansa je za osam godina uložila u zaštitu ekoligije Bokokotorskog zaliva više od milion eura, kazao je  prof. dr Vitalij Keondjan, predsjednik “Grupe Alijansa”.

Grupa je 2007. godine potpisala “Deklaraciju o namjerama“ sa Instutom za biologiju mora u Kotoru o zajedničkim istraživanjima Bokokotorskog zaliva.

Iste godine razradila je i testirala 3D hidrodinamički model zaliva i na osnovu matematičke analize glavnih morskih tokova opredijeljena su mjesta fizičkih polja za različita godišnja doba.

Napravljeno je i matematičko modeliranje ocjene asimilacione sposobnosti Bokokotorskog zaliva i ustanovljen maksimalan obim koji zagađuje more koji ekosistem zaliva može sam da da preradi.

Prof. dr. Vitalij Keondjan je istakao da je sadašnji nivo supstanci koje sadrže azot u moru 0,8-1.5 tona dnevno, a zaliv može da preradi oko 2.8 tona dnevno.

Time je i matematički dokazano da je situacija krajnje ozbiljna i da postoji ozbiljan rizik da se smanji reakciona privlačnost zaliva, što znači pad kvaliteta morske vode, povećan nivo zagađenosti, povećanje virusnih infekcija.

Rezultati istraživanja predstavljeni su na Devetoj međunarodnoj konferenciji LITTORAL2009 u Veneciji.

Grupa je 2009. godine potpisala Sporazum sa Vladinom agencijom za zaštitu životne sredine u okviru kojeg je godinu kasnije razradila koncepciju “Intelektualnog monitoringa Bokokotorskog zaliva”.

Nakon toga Grupa je realizovala pilot projekat ekomonitoringa Bokokotorskog zaliva po metodici Mussels watch, što znači metodologiji direktnog mjerenja uticaja zagađivača na zdrave žive organizme, ili intelektualni moritoring.

Metologija se zasniva na mjerenje pulsa školjki mušulja u različitim životnim uslovima.

Uz najmanje zagađenje mušlje reaguju momentalno, povećavajući puls.

Stepen povećanja omogućava da se odredi nivo i karakter zagađenja, što je pokazalo preciznost i sigurnost metodologije.

Saradnja Grupe Alijansa i Instituta za biologiju mora  na ekomonitoringu Bokokotorskog zaliva ulaze u novu fazu.

U okviru projekta BIO-IST nabavljene su još dvije stanice koje će biti instalirane u Institutu i na području Ljute, kako bi se vršila konstatna kontrola nivoa zagađenosti morske vode.

Stanice su obezbijeđene sredstvima Svjetske banke u okviru HERIC prvog pilot projekta Centra uspješnosti u bioinformatici.

O projektu je govorio i dr Aleksandar Joksimović koji je kazao da je značaj povezivanja nauke i privrede nemjerljiv i da se rezultati mogu očekivati u skoroj budućnosti.

Mjerne stanice će biti instalirane u reonu Kotora, pored IBM i u Ljutoj, na farmi za proizvodnju ribe i mušlja COGI, koji je industrijski partner u projektu BIO-ICT.

Partnerstvo COGIMAR-a ima izuzetan značaj jer pruža mogućnost daljeg komercijalnog korišćenja od strane potencijalnih zainteresovanih strana u Crnoj Gori i regionu.

Korist će biti dvostruka: proizvođač će potvrditi ekološku čistoću svoje produkcije a kontrola nivoa zagađenosti zaliva će biti pojačana.

Za pokrivenost zaliva ovim sistemom monitoringa potrebno je 10 do 12 stanica, kazao je prof. dr  Vladimir Zotov, zamjenik predsjednika Grupe Alijansa.

On je kazao da se razmatra dalja nadogradnja postojeće opreme i mjernih stanica kroz projekat BIO-ICT koji bi sa idejnim tvorcima ove metode, razradio sistem elektronskog povezivanja i upravljanja svimj stanicama.

Projekat je izuzetno važan za Crnu Goru u cjelini jer naša zemlje u idućoj godini počinje pregovore sa EU u poglavlju 27 Zaštita životne sredine, a aktivan razvoj projekta će doprinijeti ispunjavanju zahtjeva EU.

Dr Joksimović je govorio i o novom projektu Instituta i Grupe Alijansa u vezi “Potencijalne zone za marikulturu“.

Budućnost marikulture je u udaljavanju od obale, kako bi što manje uticala na ekosistem mora i povećala snadbijevanja Crne Gore svježom ribom.

Za to su neophodni kavezi, kako bi se spuštali u vodu, automatizovani, kao podmornice.

Njih su razradili ruski naučnici i uspješno su isprobani u Kaspijskom, Crnom moru i u Italiji.

Grupa Alijansa je zajedno sa ruskom kompanijom “Sadko” i specijalistima iz Sankt Peterburga spremna da proizvede i isproba prvi sistem od 3 do 6 takvih kaveza u kojih stane oko 100 tona ribe.

Crnogorska kompanija PAMEX je izrazila želju da započne uzgajanje riblje produkcije dalje od obale u takvim kavezima, u partnerstvom sa Grupom Alijans i Institutom za biologiju mora.

Predstoji dob ijanje dozvola i neophodnih investicija.

Samo da se sve ne završi kao onda kada je prije više od desetag godina odbijena Norveška pomoć oko kaveza za uzgajanje lososa na otvorenom moru.

1 KOMENTAR

  1. Ne trebaju nama naucnici i istrazivanja i tolika ulaganja nego ogromne kazne za one koji zagadjuju more a na to smo upozoravali iha ha jos davnijeh godina ali su svi bilu gluhi. A sad nam prijete virusne infekcije. Nemojte molim vas svake godine se djeca razboljevaju od infekcija ili stomacnih ili drugih sa popvisenom temperaturom pa nikomu nista. A sada smo izmislili toplu vodu.Treba promjenit svjest naroda i odnos prema ovom bogatstvu koje imamo ispred kuca a svakako i politiku turizma a hocemo da smo turisticka i ekoloska drzava a kako ljudi moji …kada stalno i na svaki nacin odbijamo turiste i goste a privlacimo one koji ne ostavljaju niti dinara i one koji nam zagadjuju sve i svasta…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]