Skratiti proceduru prijavljivanja stranaca za sezonske poslove

0
Žarko Radulović

Žarko Radulović

Žarko Radulović

Crnoj Gori i dalje nedostaju kvalitetni kadrovi u ugostiteljstvu.

Rješnje svih problema je školstvo i tim putem se krenulo, mišljenja je Žarko Radulović, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja i suvlasnik hotela “Splendid” u Bečićima.

Ovom kadru potrebno je da u isto vrijeme stiče i teorijska i praktična znanja, što podržavaju Zavod za zapošljavanje i Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

Moraće i Ministarstvo obrazovanja da iznađe način kako da riješi ovu problematiku.

U ovom trenutku turistički poslenici moraju sami da stvaraju kadrove, kazao je Radulović, koji je, kako kaže, sam mukotrpno i jako skupo stekao radnu snagu za hotel “Splendid“.

I dalje će se i pored najbolje volje sa domaćom radnom snagom morati angažovati radnici iz regiona, bar u špici sezone.

Zakon o strancima je djelimično izmijenjen.

Zavod za zapošljavanje više ne izdaje potvrdu za rad, ali kod Ministarstva unutrašnjih poslova procedura prijavljivanja stranaca je dosta spora i teška, napominje Radulović.

Ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević je preuzela obavezu na sebe da izvijesti Vladu i da se na nekoj od sljedećih zasijedanja Vlade pronađe najbolji način da se procedura skrati na najmanju moguću mjeru.

Prijedlog CTU je bio da se predajom dokumentacije u MUP-u dobije potvrda koja bi se dalje predala poreskoj upravi kako bi se radnik mogao privremeno zaposliti dok se ne riješi njegov status.

Ukoliko dobije dozvolu, ostaje da radi ukoliko ne, prekida i odlazi dalje, rekao je Radulović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]