Skupština kotorske opštine usvojila budžet za 2020. godinu u iznosu od 27.256.000 €

6
sa današnje sjednice SO

Odbornici kotorske SO su, na danas održanoj 34. sjednici, usvojili budžet za 2020. godinu u iznosu od 27.256.000 €.

Budžet je razvojni i vrlo je ambiciozan, ocijenili su ovaj dokument odbornici vladajuće koalicije.

Tatjana Stanovčić, odbornica iz redova DPS-a je posebno istakla zadovoljstvo što je budžet razvojni i što su značajno povećani prihodi. Ona je podsjetila i na ponašanje prethodne vlasti koja je utrošila, kako je kazala  pola miliona eura na otpremnine zaposlenih, da bi na tim istim radnim mjestima koje je otkupila, zapošljavala one koji su im odgovarali. Kada se, jasna je Stanovčić, isplati otpremnina za neko radno mjesto, to znači da ono više nije potrebno i da se zbog toga ukida. To mjesto više ne postoji i ne može se na njega niko zaposliti. Ona je ocijenila da je neophodno sagledati realne potrebe za radnim mjestima u lokalnoj upravi i da je to ova vlast uradila u prethodnom periodu. Važno je, istakla je Stanovčić, što će se postići dogovor sa Jugopetrolom oko kupovine nepokretnosti za potrebe opštine koja je u njihovom vlasništvu, jer su se sada stvorili uslovi da se taj posao realizuje.

Odbornica Bruna Lončarević je budžet ocijenila kvalitetnim. Onoliko koliko smo projektovali, toliko možemo da potrošimo, kazala je. Radi se o značajnoj sumi pa zbog toga treba izuzetno voditi računa da se pravilno rasporedi, što je i urađeno. Lončarević je podsjetila da je za nekoliko mjeseci nova vlast održala 15 sjednica Skupštine opštine, donijela veliki broj značajnih odluka za funkcionisanje grada i bolji život građana. Ona je podsjetila na nerad prethodne vlasti koja je Kotoru donijela agoniju. Mnogo toga se moralo uraditi sa dubokim promišljanjem da bi se izašlo iz blata u koji se grad našao za godinu ipo tokom trajanja prethodne vlasti. Trebalo je snage i znanja da se nakon svega dođe do ovakvog budžeta, zaključila je Lončarević.

Budžet je pozdravio i odbornik DPS-a Mirko Vičević, konstatujući da je posebno zadovoljan što se više izdvaja za sport.

Odbornica HGI-ja Ljiljana Velić je pozdravila što se u budžetu našlo 40.000€ za rekonstrukciju orgulja u crkvi na Muu koja je iz 1789. godine, a otkupili su je mještani ovog kotorskog naselja za svoje potrebe i svoju crkvu.

Vido Drašković, odbornik Liberalne partije smatra da je neophodno povećati naknada za ekonomsku nadoknadu kulturnih dobara, a odbornik DPS-a Dejan Adžić je pozdravio početak izgradnje pothodnika, uz uvjerenje da će radovi biti završeni u predviđenom roku. On je, osvrćući se na budžet, saopštio da je siguran u njegovo sprovođenje i da je to još jedan dokaz dosadašnjeg kvalitetnog rada i činjenice da ova vlast  odgovorna, za dobrobit građana Kotora.

Željko Avramović se osvrnuo na raniju konstataciju Ljiljane Popović Moškov da je DPS bio protiv donošenja odluke za subvencije poljoprivrenim proizvođačima. On je kazao da to nije istina i pročitao zapisnik sa tadašnje sjednice iz kojega se jasno vidi da je DPS podržao pomenutu odluku. Nakon toga se Ljiljana Popović Moškov izvinila Avramoviću.

Primjedbe na prijedlog budžeta je imala odbornica URE Ljiljana Popović Moškov koja je mišljenja da su mnoge stavke nerealno planirane. Ona je podnijela tri amandmana koja su vezana za obezbjeđivanje sredstava iz budžetu za nabavku udžbenika svim osnovcima na teritoriji kotorske opštine. Radi se o iznosu od 140.000 €, 40.000€ više nego što je bilo predviđeno budžetom, kao i pozicija odakle bi se prenijela sredstva. Odbornici nijesu prihvatili amandmane ali jesu prijedlog  Popović Moškov da ukupan iznos na nabavku udžbenika bude 140.000 €.

Osvrćući se, na kraju rasprave, na konstatciju odbornice Popović Moškov da nije dobro što se izdvajaju sredstva za zapošljavanje i da je jasno da se to radi u izbornoj godini, vd sekretara Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije Ivo Magud je saopštio da je broj zaposlenih na današnji dan u opštini Kotor 173 na neodređeno vrijeme, i da je isti broj bio i prilikom preuzimanja vlasti 18. 07. 2019. godine.

6 KOMENTARI

  1. Nakon skupstinskog zasjedanja, Skala objavila tri teksta. Radio Kotor do 16 h ni jedan.Samo se pitam koliko ih je zaposlenih da niko ne objavi ovako vazne vijesti. A u slavu svega toga nerada , jos im je buzet povecan za 10000 eura. Bas su zasluzili.
    Pozdrav Skali , koja je ekspeditivna i tacna, pa ako se i pronadju slovne greske , ne uzimajte za zlo. Oni makar rade sa onim sto imaju a Radio Kotor , lokalni javni servis kasni kao i uvijek.

  2. Nema na čemu …takve greške su česte pogotovo kad ih piše “onaj”sudija što se uvrijedi satirom😜

  3. Samo pozdrav odbornici Moskov koja dokazuje da se trudi da Kotor napreduje i da RADI…sto se ne bi moglo reci za ostale koji hvale svaku odluku koliko god da nije realna.
    Milo mi je da se izjasnila ona bruna koja je nazivala radnje DPS SD LP kao biblijsku poharu 🦗🦗🦗🦗🦗

    Koliko znam Mirko Vičević nije žensko pa umjesto što pišete, …je posebno “zadovoljna” što se više izdvaja za sport…napišite ZADOVOLJAN.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]