Skupština kotorske Opštine usvojila izvještaj predsjednika Opštine

4
sa današnjeg zasijedanja SO Kotor

Sa današnjeg zasijedanja SO Kotor

Iz trećeg pokušaja danas je ipak održana sjednica Skupštine opštine Kotor.

Vladajuća kolacija je ovoga puta imala većinu i nije htjela da prihvati prijedlog dijela opzicionih odbornika  da zasijedanje odloži za neki drugi dan, zbog, kako su kazali ranije preuzetih obaveza.

Zbog toga su sjednicu napustila dva odbornika iz Demokarstkog fronta i Pozitivne Crne Gore, dok su nastavku prisustvovali i aktivno učestvovali u radu predstavnici SNP-a i nezavisni odbornik Milovan Šovran.

Odbornici su sa 18 glasova za i dva protiv usvojili izvještaj o radu predsjednika opštine Kotor za prošlu godinu, koji je podnio dr Aleksandar Stjepčević.

Stjepčević je za gradonačelnika izabran 17. novembra prošle godine pa je danas ukratko naveo najvažnije aspekte izvještaja koji se odnose na budžet, strukturu tekućih i kapitalnih prihoda, realizaciju programskih aktivnosti po planu i programu za prethodnu godinu.

On je podsjetio i na  izraženu međunarodnu saradnju koja je nastavljena i u njegovom mandatu, a posebno se osvrnuo i na promociju i održavanje tradicionalnih kulturnih i turističkih manifestacija čiji je pokrovitelj, organizator ili sponzor Opština Kotor.

Stjepčević je ukazao na opredjeljenje izvšne vlasti za  realizaciju programskih  zadataka lokalne samouprave za 2015. godinu, čiji su prioriteti izrada i donošenje Prostornog urbanističkog plana, realizacija i izvršenje budžeta za ovu godinu, kao i programa rada SO Kotor i Programa uređenje prostora i unapređenje administrativnih kapaciteta loklane uprave, uz veću efikasnost i transparentnost u radu, kao i nastavak aktivnoti iz Akcionog plana za borbu protiv korupcije.

Odbornik SNP Mićo Dobriša pitao je koliko je aplicirano prema IPA fondovima EU i da li su dobijena sredstva i naplaćena. On je kazao da ni jedan od kapitalnih projekata koji su gromoglasno najavljivani nije urađeno i da su trotoari kroz Dobrotu zatvoreni ugostiteljkim baštama i terasama. Dobriša je pozvao odbornike na povlačenje inicijative o gradnji saobraćanice uz potok Zvjerinjka do donošenje Prostnog urbanističkog plana.

Bruna Lončarević, odbornica SDP-a je konstatovala da je u opštini 197 zaposlenih i pitala da li je usvojena kompletna sistematizacija i koliko je zaposlenih u stručnoj  službi i koliko savjetnika ima predsjednik opštine.

Predsjednik SO Nikola Buklica je pitao u kojoj je fazi prijedlog Prostornog urbanističkog  plana opštine Kotor, na što je Slavica Vojinović, sekretarka Sekretarijata za urbanizam odgovorila da ovaj Sekretarijat izdaje građevinske dozvole u skladu sa zakonom i usvojenom planskom dokumentacijom, a što se tiče PUP-a, Uprava za zaštitu  kulturnih dobara ni do danas nije dostavila svoje mišljenje iako je već morala to da uradi. Zbog toga je, kazala je ona, Sekeratarijat pripremio informaciju koju će poslati Minstarstvu turizma i održivog razvoja.

Ono što je za svaku pohvalu  po riječima dr Ivana Ilića, odbornika SDP je stabilnost opštinskog budžeta  i činjenica da opština Kotor spada u onaj manjinski dio crnogorskih opština koje uredno servisiraju  svoje obaveze.

Njegeov kritički osvrt upućen je na pitanja neizgrađene zaobilaznice, lifta ili žičare,  a utrošeno je puno para u pripremnim projektima. Ilić se nadalje pita što je sa javnim garažama i primijetio da je najavljeni nastavak gradnje sportske hale u Škaljarima spor. Na ogoljenom betonskom kosturu dvorane malo je radnika dnevno pa se ne stiče utisak da će ovaj posao biti brzo završen.

Željko Aprcović, predsjednik kluba DPS-a nagasio je da je u prethodnom periodu opština Kotor izvšila kvalitetno ulaganje u infrastrukturu, posebno kada je u pitanju vodosnadbijevanje i regulisanje optpadnih voda. Ove godine kreće i završetak  fabrike za tretman otpadnih voda zajedno sa opštinom Tivat,  čime će se zaokružiti zaštita Bokokotorskog zaliva. Iz objektivnih razloga nije se završio dio kapitalnih investicija, ali do kraja  političkog mandata ove vlasti još ima vremena, o čemu će suditi  građani, rekao je Aprcović.

Prostorni urbanistički plan će dati smjernice za dalji razvoj opštine i odrediti saobraćejnu infrastrukturu.
On je naglasio da se u kotorskoj opštini nije  desila pojava masovne gradnje, čime je ispoštovan stav UNESCO-a, ali i lokalne uprave jer je naša opština ograničena sa prostorom koji je naš najznačajniji resurs. Akcenat  budućeg razvoja grada je izgradnja komercijalno poslovne zone koja je na minut od centra grada, rekao je Aprcović.

Duška Banićević i Nikola Bukilica
dva odbornika napuštaju zasijedanje

4 KOMENTARI

  1. Krenite s nečim da se konkretno vidi. Investicije kao što su zaobilaznica, žičara i hotel su broj jedan i zaista neka se nešto učini pod hitno.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].