Slavko Mandić: Dok je novinara ćutologa, neće biti pravog novinarstva

8

Povodom 23. januara, Dana crnogorskog novinarstva Društvo crnogorskih novinara je dodijelilo nagrade i priznanja onima za koje se opredijelio žiri u sastavu: prof.dr Draško Došljak, mr Željko Rutović, Braho Adrović, Murat Ćorović i Brano Kadić.

Sa dobitnikom Specijalne Povelje za odgovorno komentarisanje društvenih i političkih kretanja Slavkom Mandićem razgovarala Dubravka Jovanović

Vi ste dobitnik Specijalne Povelje za odgovorno komentarisanje društvenih i političkih kretanja. Važite za oštro pero koje, kako ste više puta naglasili, cijeni isključivo argumente i istinu kada je u pitanju analiza ili obraćanje javnosti povodom aktuelnih prilika u društvu. Što za Vas znači ovo priznanje?

Sad se očekuje da kažem da je ovo priznanje koje dijelim sa novinarima koji misle isto ili približno isto kao ja i da ono pripada svima nama. Neću to reći tako jer bi to bilo licemjerno, a protiv toga se borim koliko god to mogu. Milo mi je što me se neko śetio, vjerujem s razlogom, a nagrada prija. Taman toliko da se ośetim ponovo važan, onoliko koliko traju čestitanja, ona iskrena kojih je mnogo više na sreću, od onih drugih. A ima i takvih.

Nagradu dobijate na Dan crnogorskog novinarstva. Vi često javno saopštavate da medija u Crnoj Gori gotovo i nema. Ostajete li pri tom stavu?

Naravno da ostajem. Nijesam to slučajno kazao niti je jednostavno saopštiti jednu takvu konstataciju. Crnogorsko novinarstvo odavno dodiruje dno u svakom smislu i nema značaj koji bi prirodno trebao da mu pripada. A imao je jer je medijska slika sa jednim printanim i dva elektronska medija, Pobjedom i RTCG u jednopartijskom sistemu izgledala evropski u odnosu na ovo što danas imamo.
Ako znamo da je uloga novinara od vitalne važnosti za normalno funkcionisanje društva, da je nemjerljiva, jer javnost obavještava o provjerenim, potpunim i istinitim informacijama, onda je jasno koliko je Crna Gora hendikepirana. Najradije bih kazao da nedostatak etike, morala, profesionalnih standarda, istine kao vrhovne vodilje, hrabrosti, istraživanja i nepokolebljivosti u beskompromisnom nastojanju da se ne poklekne pred izazovima, istovremeno znači i poniranje  društva u svakom smislu, o čemu na najbolji način nažalost danas svjedoči Crna Gora.
Vidimo da je danas lažna informacija dominantno prisutna u brojnim medijima. Novinari se ne libe da saopšte naručenu neistinu, što dominantno utiče na raspolaženje javnosti što može  da izazovu neželjene sukobe sa nesagledivim posljedicima. Naša vlast u ovom trenutku nije sposobna da se suprotstavi ovakvim pojavama, a vrlo moguće da i ne želi, odnosno bolje rečeno da pojedinima ovakvo stanje odgovara. Svjedoci smo svakodnevnog napada određenog broja domaćih medija na crnogorska obilježja, na naša znamenja, integritet i suverenitet, što bi svuđe u svijetu bilo sankionisano u skladu sa zakonom. Naravno, nije potrebno objašnjavati da to čini i crnogorska Vlada koju je formirala Srpska pravoslavna crkva i čije interese ona slijepo zastupa .

Kako mediji mogu funkcionisati u podijeljenom društvu?

Mogu upravo ovako kako funkcionišu. Nikako zaista. Mediji ne ispunjavaju svoju osnovnu funkciju, da istinito, tačno i na vrijeme informišu javnost. Oni rade uglavnom suprotno. Lijepe etikete političkim neistomišljenicima ili onima koji mogu da ugroze njihov ekonomski i svaki drugi interes. Kad je podijeljenost u pitanju, medijski Crna Gora nije podijeljena. Preko 90% medija podržava drugu državu, nastoji da udovolje Srbiji i da uredno servisiraju sve njene namjere. Novac je odigrao svoju ulogu. Kako ranija politika nije prepoznala potrebu da Crna Gora ima crnogorske medije, one koji plasiraju istinu o njenom istorijskom trajanju, tradiciji, kulturi, graditeljskom nasljeđu i svemo što je propušteno da se narodu prikaže u pravom svijetlu, na ovaj medijski prostor prosto je ulećela politika Srbije i napravila sve ovo što danas gledamo, slušamo ili čitamo. Vidimo i da Agencija za elektronske medije nema želje da isključi emitovanje medijskih zagađivača i notornih lažova poput HappyTV, Pinka i mnogih drugih. Zato u eri totalnog populizma kao novog političkog pravca imamo antivrijednosti koji se predstavljaju kao pokretači društvenog i političkog života u Crnoj Gori. Mediji to odćute kao što nijesu glasni ni kada treba ukazati jasno i otvoreno na greške koje vlast svakodnevno čini, kršeći zakone ove države i njen ustav.

Skala radio je ugašen. Da li se neko zapitao što je dovelo do toga?

Ko da se zapita? Oni koji su zdušno pomogli da se to dogodi? Ma to je smiješno. Ako nemate nekoga ko vas podržava a ima moć ili novac, onda vam je pukla pogibija. Kad je Skala postala opasnost po one koji su sprovodili vlast, i to u nekim segmentima činili prilično slabo, zbog toga što je obavještavala građane o propustima i greškama, tražeći od vlasti da ih otklone zarad boljeg i kvalitetnijeg života, potpisala je sebi smrtnu presudu.
Ni država se nije, kazao sam već, bavila medijima. Pomagala je one od kojih se plašila. Pojedini ministri, čija je kesa bila stalno odvezana za takve medije, radili su to u kontinuitetu. Možete provjeriti, njih nikada nijesu napadali. Čak su ih mediji o kojima govorim pazili i njegovali. A novac je pristizao. Eto tako je to izgledalo sa Skalom.

Da li postoji  jedinstvo kod onih medija za koje se kaže da su procrnogorski?

To je zanimljiva tema i zahtijevala bi vrijeme i širu elaboraciju. Reći ću da mi je utisak da su procrnogorski mediji oboljeli dobrim dijelom od potrebe da budu lideri. Prvi i najprvi po svemu. Neki misle da imaju naslijeđeno pravo da im se sipa iz državne kase, kako je to činjeno u minulom vremenu. Za neke, moguće i dan danas. Kod njih mogu samo oni iz uskog kruga. Navješću primjer: samo su rijetki objavili informaciju da je Skala ugašena a još rjeđi da je pod sudskom pažnjom posebne vrste kada su u pitanju Vijesti i presude zbog koje usljed visine presuđene naknade ne mogu da opstanu. Vjerovatno da se ne zamjere onoj drugoj strani. A znamo da mnogi samo od marketinga ne mogu da žive.

Da li ste svjesni da ovo što govorite nije poruka mladima koji žele da se bave ovim poslom?

Naravno da nije. Ne želim da mlade dovodim u zabludu i da im kažem da se bave novinarstvom u koje ni sam ne vjerujem. Danas novinar može biti svako. Ne mora ništa da zna, a često smo svjedoci prilično lošeg opšteg obrazovanja, da ne govorim o gramatičkim greškama, padežima. Najžalosnije je kada vidite kako se mlad čovjek upinje iz petnih žila da ispuni zahtjev vlasnika ili nekog autoriteta koji ga je postavio na to mjesto. Jadno i tužno zaista. A novinarski posao je najljepši na svijetu. Istina, zahtijeva punu odgovornost i stalno usavršavanje.
Treba se śetiti Međunarodne škole novinarstva koju je Skala organizovala sa prijateljima iz AJREXA pro media, Američke asocijacije za medije. Šest neđelja svake godine se rudarski radilo. Kasnije, u medijima u kojima su se vraćali novinari koji su bili polaznici, prepoznavao se prilog ili reportaža koju su za svoju medijsku kuću radili.

Poruka jeste mladima da je novinarstvo sveta stvar, ali samo ako ste dovoljno jaki da ne dozvolite da vas gaze, da vam otmu etiku i naprave od vas poltrona. Ako to možete i ako ste spremni da se oduprete, budite novinar. Tada ću moći reći da Crna Gora ima šansu.

8 KOMENTARI

 1. Olovka piše srcem, glavom i obrazom.Sve ostalo je otpad.A pokoljenja pamte. Ti si se Slavko, imao rašta roditi!

 2. Vi ga Mandiću zaista ne ćutiće i zato ste platili žestoki ceh.
  Ali uvijek je bilo i biće pravih ljudi.

 3. Ćute mnogi, kojoi bi trebali da parlaju,
  a zbore samo kad njima paše!
  Primjer toga su sve NVO , na čelu sa čuvenim flasterkama od Anime!
  Nema njih, sa narodom Crnogorskim,
  to je ne-soj Sorošev !

 4. Slavko ,upućujem ti skrene čestitke jer si rijetko hrabar u ovom poslu na koji je najlakše pljunut.
  Uz tebe zatim Radončića Šekija,Đuranovića,Vesne Šofranac lakše je kroz ovu oluju.
  Živjeli i srećno!
  Da vas glava ne zaboli hrabri ljudi.

 5. E vazda ih sram bilo radi Skala radija.
  Nije ečtnicima odgovarao ali ni lupežima iz bivše vlasti.
  Bravo Slavko i svi koji ste odbranili i koji branite ovu tešku profesiju i državu Crnu Goru.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]