Slavko Mandić: Dok postojimo, borićemo se za istinu i čast novinarske profesijie

21
ekipa Skala radija

Skala radio radno proslavlja 13 godina svoga postojanja na medijskoj sceni Crne Gore.

Pregornim radom, po ocjeni onih koji su nas pratili sve ove godine, ostavili smo upečatljiv trag, prvenstveno cijeneći potrebu da ostanemo odani poklonici istine, novinarske etike i evropskih standarda, tako rijetkih u našem novinarstvu.

Godine su prolazile, a mi smo ostajali isti kao tog 15. septembra 2002. godine kada smo se opredijelili da ovaj težak i odgovoran posao nastavimo samostalno, u privatnom, nezavisnom radiju koji je nastao kao rezultat progona slobodne riječi od strane tadašnje kotorske političke papazjanije.

Nijesmo prihvatali da nam drugi, ma koliko u tome besuspješni bili pokušavaju kreirati vlastitu misao.

Osjećali smo obavezu prema građanima koji su nas podržavali da uložimo sebe u neizvjesnost i borbu koja najčešće liči na onu sa vjetrenjačama.

Istina, tada nijesmo bili svjesni da će neuređenost medijske zajednice i nepoštovanje regulative trajati tako dugo.

Nijesmo znali da će naša struka pasti na tako niske grane da je primarno zalijepiti nekome etiketu ne osvrćući se pritom što ona može da izazove i kako je teško podnosi onaj kome je, zarad slušanosti, gledanosti ili tiraža nemilosrdno lijepe.

Nestala je novinarska čast i moral.

Laž je zamijenila istinu snažno aplaudirajući kreatorima nove medijske stvarnosti.

Bilo nam je teško opstati u takvim uslovima rada.

Boreći se za golo preživljavanje, samo dijelom od siromašnog marketinškog kolača koji je unaprijed opredijeljen za one koji se uklapaju u bezčašće novog profila medijske potrebe zagovornika tamne strane novinarskog posla, pitali smo se često za koga sve ovo radimo?

Mala primanja uglavnom zahvaljujući oštroj i beskompromisnoj borbi da istina ugleda svjetlost dana i dopre do slušaoca davala su nam za pravo da se zapitamo zašto mi jedva preživljavamo dok se šire i na oko debljaju u obijesti oni o kojima argumentovano izvještavamo.

Ali, s druge strane su naši slušaoci.

Kako je i da li je moguće njih iznevjeriti.

Nije i neće nikada biti.

Zato vam, poštovani slušaoci obećavam na današnji dan da nas nećete nikada vidjeti da izgledamo kao oni koji su antipod ljudskog u svemu, a posebnoj našoj struci.

Nastavićemo dok mognemo.

Istrajavaćemo u tom vremenu trajanja na istini, jer je ona jedina vrijednost koja nas hrabri i uliva nadu da nije sve izgubljeno.

Danas, kada slavimo 13 godina zaboravljamo na pritiske.

Na prijetnje kojih nije bilo malo.

Pogotovu u turbulentnom vremenu borbe za slobodu i čast Crne Gore, onda kada smo, zajedno sa mnogima izgarali  kada se konačno obnovila nezavisnost silom oduzeta našoj državi.

A ona nam je sveta i za nju smo se spremni boriti dokle god trajemo.

Pokušavali su da nas uplaše i oni koji su se osjećali prozvanim zbog mutnih rabota o kojima su drugi ćutali.

Pokušavali su i pojedini politički vrhovnici i njihovi uslugari.

Njih je, osluškujući vrijeme koje je iza nas ipak na opštu radost bilo mnogo manje od onih koji su nam bili moralna i ljudska podrška.

Uz njih smo se osjećali nekako jaki i moćni i nije nas bilo strah ničega i nikoga.

Danas se osjećamo ponosni što smo istrajali u osnovnoj ideji zbog koje smo se opredijelili za ovaj častan i odgovoran posao.

Prilika je i da se zahvalimo svima koji su nas zdušno podržavali kada je bilo najteže, i koji to čine i danas.

Prvenstveno našim vjernim slušaocima, ali i onima koji se ne slažu u potpunosti sa našom uređivačkom politikom.

21 KOMENTARI

 1. Sad videh moje omiljene ljude iz ovog predivnog radija kog slušam preko interneta u sred Novog Beograda.
  Bože sa koliko topline i ljubavi prenose sve novitade kako kažu iz najlepšeg Kotora grada mora i mornara.
  A meni odmah neka seta i divne slike sa letovabnja koje bez predomišljanja provodim deset i više godina u Dobroti koja je baš sva od dobrote ljudske.
  Živeli, i ne zamerite na ovoj čestitki sa malim zakašnjenjem.
  Za lepe želje nikada nije kasno.
  ADIO dragi moji ,tako ću reći baš mi drago da vas sada i vidim jer vi ste oni koji se ne vide samo se čuju ali na daleko!

 2. Gornji tekst je interesantan sa intelektualne strane gledista i potseca na neku vrstu novinarske zakletve…ako tako nesto postoji.
  “Uoptsteno” (a ne posebno) govoreci “o novinarima u danasnjem svetu” , bar sto se “istine” tice, vazno je napraviti prvi korak i “prvo saznati istinu”, i onda se boriti za nju ili je deformisati kako ko zeli vec po politickom opredeljenju Medjutim mnogi novinari preskoce prvi korak.
  Ne treba zaboraviti, da sve sto mi cujemo je “samo misljenje”, sve sto mi vidimo je “samo perspektiva”, a ne istina!
  Ljudi uopste, pa i novinari, retko upotrebljavaju slobodu koju imaju,
  naprimer . “slobodu misljenja”, umesto toga, oni jakim recima zahtevaju “slobodu izrazavanja i govora , “kao kompenzaciju”

  • Ćena…ćenica se zove skrama na taze skuvanom mlijeku-kao kompezacija za glibave ruke i ć/c/edilo čobanice-koja je muzla,ne vodeći računa o higieni-kao što mnogi komentatori ne vode računa-o higijeni govora-slobode izražavanja….”uopšteno”?

 3. Skala mi je veza i emocija, moja druga kuća i zato neka ste mi živi i zdravi još godina sto. Vaš stalni i stari slušaoc iz Perasta.

  • Kokot i kokoške su za tebe akademici. Ti si za nja nja i ne možeš jer na žalost Bog ti nije ni dao da slušaš Skalu.

 4. Poštovana gospodo iz Skala radija,
  Sretan rođendan i živjeli nam još dugo. Zadovoljstvo je biti sa vama, svaki dan predstavlja praznik za dušu.
  Srdačan pozdrav

 5. Vi ste pravi kotorski radio imate šuga i premili ste mi.Sretno i da nam vazda svirate najljepše pjesme koje puštate.

 6. Plovite i neka vam je mirna luka.Ostanite takvi i ne brenujte nikoga.Zato vas sluša narod. Adio zdravo da ste

 7. A što se danas ne javi čuveni Altair koji je jako pametan i inteligentan i sveznajući. Morao bi znati da je osnovni red da vam čestita feštu barem koliko ga puštate da zbori
  na vašemu portalu.
  Ja vam želim svaku sreću i vazda bili ovakvi kvai ste najbolji i najpopularniji u našoj Boki.

 8. Drugarice i drugovi malo olabavite i basta malo s visokom politikom! ima nas i koji ne mislimo kao vi i koji smo srbi i isto tako časni i pošteni.

  • ..treba nešto i napisti-o sebi,i istaći-sebe, da si ono što nisi-jer da si: ti bi znao/la da se Srbin piše velikim slovom…jer se poštenje ne mjeri pripadnosti naciji ili vjeri-nego svojim činejnjem-ljuckih djela…

 9. Dragi moji Skalaši
  Sretan 13 rođendan šaljem cijeloj redakciji veliki poljubac. Uvijek se sjetim lijepih trenutaka iz redakcije dok sam bila sa vama, i to pričam svojoj djeci.
  Još punoooo puno dobre glazbe, informacija i naravno istine.
  Velika pusa iz Metkovića, od Anite, Mirka, Vjekoslava i Kjare Bebić.

 10. Danas Radio „ Skala „ proslavlja svoj rođendan. Na današnji dan, prije 13 godina, lokalni radio je počeo svoju emisiju i misiju. Lično sam ga doživio kao zamjenu za ono što je Kotor izgubio, list „ Boka „ i lokalnu TV .Nijesam se prevario. To potvrđuju informacije, dijalozi, ljudi, događaji , sjećanja, o kojima nas redovno informiše.
  Iako relativno mlada, „ Skala „ je iskustvom nadmašila svoje godine, kao što je svojim talasima nadmašila granice slušanosti..
  Sretan rođendan želi, Milenko Pasinović

  • Osobito onu TV-što nam je bio”parićao”-u šufit Centra od /ne/kulture sveti Momir Haško-Kučko -Naški…A vam dragi “SKALAŠI”-srećan dan rođenja-i čuvajte se godina-jerbo ulazite u “tunel jeftinoće”p u b e r t e t -kad se đeca brez nadzora mogu “pokvariti”? Na sreću vašu-vi do daljnjega će te rasti-brez “nadzora”-nazočnih nadzornika-“revizora” od svake nafake…f e l e?

 11. Baš vas je lijepo viđeti i još ljepše čuti. Bravo dragi naši skalaši, Srećan vam rođendan i da se samo doda ako Bogda još jedna nula na ovih 13 . Živjeli

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]