Slavko Mandić: Zbilja Novske šale i šala njihove zbilje

17
Jedan plače a drugi se smije

Slavko Mandić

Novljani spalili Crnogorsku vladu koristeći za vrijeme karnevala poruku koju nosi tradicija karnevalskih svečanosti, da je pravo vrijeme ludijanja, brontulanja, kada se svašta može zborit i činjet, a da se ne svrši u karaklak.

Za ovaj bokeljski grad ne može se baš reći da njeguje karnevalsku tradiciju, jer je za to stoljećima unazad zadužen Kotor. Ali, viđela žaba da se konji kuju, pa i ona digla nogu.

Organizatori su spalili Vladu Crnogorčevića za sve loše što se u ovom gradu dešavalo protekle godine. I za to što često fali struja i što nema vode. Zapalili su ga i za skupi parking zaboravljajući da im je to servirala lokalna uprava a ne Vlada.

Ali u žurbi da nakite što više lošega, promakne po nešto. Optužbe za kupovinu glasova u sredini u kojoj vlada politički srpski konglomerat je prevaziđena humoreska koja se poteže da začini kad zatreba.

A sve da je tako, ne spaljuje se svoja Vlada. Ali, da li je u Herceg Novom naša Vlada i njihova?

Spaljuju se negativne pojave koje u simbolici ukazuju na propuste onih koji su odgovorni.

Ovako, stiče se utisak da bi, kad bi moglo biti, nekima u organizaciji rađe bilo viđet kako istinski gori Vlada pa još Crnogorčević, kad se već tako inkrimisano preziva za sredinu koja njeguje ljubav prema drugima, koji su interesno okupirali emocije bokeljske novske kužine.

Hercegnovski politički karneval pokazao da je počela predizborna predsjednička kampanja. Nije prvi put da se nešto ovako demonstrira u ovom gradu u kome cvjeta ideološka ćirilica.

Novljani se zaigrali u kolo aktuelne politike. Predizborni novski oci iskoristili su  karneval da pošalju političku poruku Crnoj Gori i Crnogorcima u susret predstojećim predsjedničkim izborima da je ovaj grad specijalizovan za prihvat troprstaške ideologije, čije se djelo demonstrira u stalnom nastojanju da se potre sve što je izvorno naše.

Izgovor za spaljivanje Vlade organizator nalazi u teškoj ekonomskoj krizi, uvođenju raznoraznih poreza, a posebno što nema ni trunke razumijevanja za njihov grad.

Opet greška. Aktuelni predsjednik lokalne uprave Herceg Novog Dejan Mandić u više navrata je govorio o dobroj saradnji opštine i crnogorske Vlade.

Mandiću je oštro zamjerana od strane jednog dijela njegovih partijskih kolega, prevelika bliskost sa pojedinim ličnostima iz najužeg državnog rukovodstva i prečesto isticanje značaja saradnje sa Vladom Crne Gore i resornim ministarstvima.

O urnebesu koji je stvoren nakon odluke Mandića da prilikom posjete tadašnjeg premijera Lukšića istakne državnu zastavu iznad opštinskog zdanja, brujao je i grad i okolina.

Dakle, kužina spaljivanja Vlade Crne Gore je u ekstremnoj desnici koja služi za mnoge rabote. U nedostatku inspiracije, zna se čemu najčešće.

17 KOMENTARI

 1. Adio Mare,sve ti napredovalo do i preko nivo do kojih i koliko iskreno voliš SRBE!!!!!!!!!!A M E N !!!!!

 2. Mandić narodna stranka?pusti te Novljane ,oni makar smiju dići glas ,mene zabrinjavamo mi Kotorani ,kojima grad propada iz godine u godinu ,a i ne smijemo dići glas ,i maknite više ovu anketu za kulturnu prestonicu ,ne treba da budemo kulturna prestonica forme radi da bi se naš ego zadovoljio ,kada to neće doprinjeti da ovaj grad krene naprijed ….

 3. Bilo bi korektnije da je gospodin Mandić dao neki urednički komentar o
  kotorskom Krnju, zvanom Luminozo Drpipara, ili kako li ga već krstiše, umjesto
  što se okomio na nedužne Novljane, koji spališe krivca za sve njihove nedaće, otjelotvorenog u Vladi Crnogorčeviću.
  E, zbog tog nesrećnog Vlada Crnogorčevića gospodin Slavko se našao pozvan
  da Novljanima očita “Glavu Jovanovu” i ustane u zaštitu Njegovog lika i djela.
  Te oni nemaju karnevalske i feštađunske tradicije kao Kotorani, te oni, po gospodinu Mandiću, nijesu dorasli za jedan takav poduhvat, a samo zato što su spalili svoju Vladu. “Ne spaljuje se svoja Vlada”, gotovo nam priprijeti Mandić.
  Da su spalili, kojim slučajem, neki lik od CG opozicionih lidera, na ovom mjestu
  bismo čitali kolumnu kao ode i lode o uspješnim HN karnevalskim feštama.
  A zašto ne bi smjeli “spaliti” i svoju Vladu, ako karnevalsko i vaskoliko pučanstvo nalazi da se ta Vlada otuđila od naroda?
  Vlada uvijek treba da bude izvrgnuta kritici naroda. Argumentovano. Kad napravi neki dobar potez, Vladu nikad ne treba hvaliti. Jer to im je “u opisu radnih dužnosti”. Odmjeren i postojan čovjek, koji je korektan i lojalan građanin,
  ne hvali Vlast i Vladu. To je poltronski, otužno, zastidno.
  Gospodin Mandić spočitava Novljanima da su nastojali da nakupe što više lošeg
  i pripišu sirotom Vladi Crnogorčeviću.
  Malo i premalo su toga pročitali i stavili na teret krivcu i štetočini u optužnici.
  Mogli su ga, umjesto tim imenom, krstiti i Brko Draganović, koji je HN-privredu zavio u crno za budući dugi niz godina. Podigao je stomilionske kredite, porušio im hotele, okosnicu privrede, pod izgovorom da će graditi nove…
  Ne što taj nikad hotele podići neće, nego je pare potrošio neznano kud,
  na nekretnine po egzotičnim destinacijama i hedonistički provod.
  Sve po zakonu. Nekažnjeno!
  Na kraju je sve to sa političkim ciljem, da Novljane vrgnu na koljena, kako bi Vlada Crnogorčević preuzeo vlast u Bastionu otpora.
  Ne bih rekao da da HN pliva u “političkoj ćirilici”. (Čusmo još jednu novu kovanicu, uz “poštologa” prije neki dan, kojeg ne nađoh kod Vujaklije) Prije će biti da je gospodin Mandić, prihvativši “političku čirgilicu”. stekao patološku
  averziju prema pismu čija je slova prva naučio u djetinjstvu.
  Nejasno je šta to gospodinn Mandić podrazumijeva pod “izvorno naše”.
  Šta je to naše a šta njihovo? Ko su to oni a ko mi? Štaje to njihovo a nije naše?
  Šta to baštine oni, a nemamo mi? Možda je samo razlika u tome što oni imaju
  čirgilicu, a mi ćirilicu.
  No, bez brige, ćirilica traje stoljećima, čirgilica samo par godina.
  Sa tendencijom odumiranja.

 4. jedne godine , kotorski sovinisti spalise covjeka sa sajkacom koje je predstavljao srbijanca. Prednjacio je jedan dps sovinista koji je poznat po kradji kamenih pila. nijedna osuda nije bila na taj sovinisticki cin grupe “civilizovanih” tzv. kotorana . za Slavka MAndica i njegov tekst je dio standardnih napada na srpski narod i herceg Novi.

 5. Slazem se da to mozda u nekim djelovima lici na Pink-Guca festu,a kako bi nazvala ovu u Kotoru. DPSDP sprdnja.A koliko se meni cini eto prodje dosta godina od dame sa cvijetom u kosi, pa ne makosmo sa mjesta nego u mnogim stvarima podjosmo i u rikverc.Pa ti vidji koliko je i kome zla nanio.Ako smo za ovo glasali,a mislim da nijesmo,ili bar ja nijesam,onda svi zajedno trebamo posjetiti instituciju koja se nalazi u nasoj opstini.Tamo ce nam utvrditi dijagnozu i prepisati ljekove.Probajte biti bal malo realni i priznajte da je ovo totalni krah i drzave i opstine a samim tim i morala jednog zabrinjavajuce velikog broja ljudi.

 6. E da vam se jadnima “oslobodit” SRBA…sta bi vam onda smetalo?
  Po kome biste onda “udarali”?.
  Sto ce Milu opozicija kad ima medju njima takve ka sto si ti moj Slavko?

  Pricate li pricate………. al nista pametno da reknete, ali pametno radite…raditeeee
  Ko nije za sebe nije ni za drugoga hehehe

  Evo Slavka, ko da je iz porodice koja je bar 500godina u Kotoru, a sjecam se kad je stigo …i odakle normalno…eh korijeni…korijeni…sve vas “je..”/muce/ hehehehe i sad nas koji smo (ka ja i JD) po par stotina godina vezani za Kotor
  moramo slusati “Kotorane”
  Kladim se da je i Kotoranin “sljega” 2 koljena unazad hehehe
  Adio Mare i tebi Kotoranine Adio …!!

  Slavko, “ukini” mi ovo reda radi hehehehe inace ce mi se jopet javit’ Jole da te “brani”

 7. Mandicu,ne da ce “goreti” vlada po karnevalima nego se u Boga nadam da cemo je poceti mijenjati kao sto se u Italiji mijenja.

  Siguran sam da u danasnjoj Evropi ne postoji prevarantskija vlast od ove u Crnoj Gori.

  Dozivotni premijer te vlade udara packe politickim protivnicima(sto je najmanji problem),ruga se narodu on i njegova famelja,upleteni u sve moguce afere i pri tome ga niko ne pita odakle mu milioni evra?!
  Svetozar Marovic drzi moralna predavanja narodu po predizbornim skupovima?!Drzi predavanja covjek kojeg pri tome niko ne pita odakle mu milioni evra?!Usput,zna li ko hoce li se Sveto kandidovati za papu?

  Ako oni valjaju ovom narodu,neka su mu sa srecom.Tu nije problem u njima vec u inteligenciji ovih koji ih glasaju(bez interesa).
  Izuzetno sam ponosan sto za dvadeset i kusur godina nikad nisam dao glas Dps-u pa necu ni nadalje.

  Inace,H.Novi mozda nema tradiciju koju(sve manje) ima Kotor ali ima srecu da je daleko od Mirca.

 8. Sata sjecas li se prije nekoliko godina kad spalismo jednu gospodju sa cvijetom u kosi,a ona je tada jos uvjek bila koliko se sjecam,prva dama tadasnje mi drzave.Ne sjecam se da si se onda bunio, nego si bio presrecan,kao i mnogi drugi medju koje spadam i ja.Ali ja i mnogi drugi sada za razliku od tebe,koji vidis ali neces da priznas,vidimo da je doslo vrijeme da i odje neko ide na lomacu.Ne mislim bukvalno naravno,ali ipak je Kotorski maskembal bio uvjek originalan i svoj,za razliku od zadnjih par godina od kad su politikanti poceli uredjivati cak maske i komentare.Nijesam glasao za ovakvu drzavu i ovakav Kotor.Kome je po mjeri neka mu je sa srecom.Mislim da su Novljani ovaj put nadmasili ucitelje,i iako nemaju tradiciju u organizovanju karnevala imaju nazalost mnogo vise ….,za razliku od Kotora dje ostadose samo zbacena jaja.

  • Tako je i GRANCIG i jedinio tačnio je da smo bili presrećni jer je dama sa cvetom u kosi mnogo zla nanijela i mojoj državi i svima nama.Što se originalsoti tiče ništa novo ni na ovom karnevalu ali bez upoređenje sa novokomponovanom PINK-GUČA FEŠTOM OD MIMOMOZE u Novome.

 9. Sva sreca pa u ovoj izjavi gospodina Mandica nema ni najmanje desnicarenja. I predizborne kampanje. Samo sa druge strane, jelte. A i ovaj lokalpatriotski dio – krajnje jeftino. Al dobro, navikli smo mi od vas i jednih i drugih da se koristite najjeftinijim mogucim trikovima da nas medjusobno svadjate, sve glumeci visoki moral.

  • Herceg Novi je postao grad kontinetalnog a ne primorskog mentalitata tako da nemaju vise nikakve veze sa primorskim mentalitetom,a inace gledano istoriski Kotor je bila Venecija a u Herceg Novi preko 200 godina Turska uprava a znamo da je Karneval dosao na ove prostore sa Venecijom,domet organizatora i njihovih mozgova je odavno nama kotoranima poznat,ove godine spalili vladu crnogorcevica ,prosle godine Crnu Goru pretprosle Mila prije toga Crnogorca i tome slicno, to su jedni izfrustrirani i nesretni umovi koji ne zasluzuju nikakvu paznju ,personalno me uopste ne interesuje karneval u Herceg Novom,a najgore je od svega sto mlade generacije koje stasavaju uce da se tako ponasaju i odnose prema drzavi u kojoj zive ,na veliku zalost.

 10. To se tamo njima zove NOVSKA SPRDNJA! nikada ni primać Kotoru i vazda smo im kompleks bili i ostali i njima i Budvanima.Iako ni naš više nije što je bio. Svi sve znaju pa se u mnogome tradicija gubi i miješaju se žabe i babe. ma i ostale fela.

 11. Svaka čast Slavko…No to slijepo crijevo naše države svakako sve više zaslužuje da bude i ostane.Žao mi je Novljanskog,dobroh duha…dobrih starih novljana kojih nadvladaše spodobe ratnog vremena…Ratnoprofiterski oligarsi,satrli su duh i vrijednosti Staro Novljana.Te stoga i ova arabeska sa karnevalom,dobra je poruka našim glavarima da se malo preispitaju???!!!..i da be šalju u privatizacije ovakve kao što je Bjelobrković,Ban itd…jer će im povratnica bit ovako nešto.

 12. Bravo nego ćešse mandiću zamjeriti i kotorskome DPS-u odnosno njegovome elitnom dijelu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].