Slikam – dakle postojim

1
slika: Pavle Todorović

U upravnoj zgradi Porto Montenegra (Dom vojke) u Tivtu otvorena je izložba slika kotorskog slikara Pavla Todorovića.

Izložba, koja će biti otvorena do 15. juna, sadrži 33 rada nastalih u protekloj godini i njome slikar obilježava 40 godina od prve izložbe koja je otvorena 1976. godine u kotorskom Kulturnom centru.

Izložbu čine tri ciklusa: “Erotikon“ ili “U traganju za idealnom formom“ prepoznatljivog Pavlovog manira s motivima oblih, mekih linija, koje se harmonično stapaju s dubinama otvorenih, intrigantnih, nikad dosegnutih prostora, naznačenih ili tek sugerisanih njemu svojstvenim koloritom.

Zatim “Kotorski memento mori“, ciklus slika akumuliranih sjećanja na prustovske prostore, oblike, boje, mirise i ukuse djetinjstva, odrastanja i zrelosti, koji su zatim majstorski svedeni i integrisani u motiv ili simbol fasada – nešto što je slikara i nas publiku u estetskom pogledu umnogome definisalo kao Kotorane i Mediterance, kazao je Todorović za Skala radio, a što nas, u drugom pogledu, stalno opominje i podsjeća na vječitu dihotomiju postojanja, na rađanje i umiranje, na život i smrt kao neminovnosti.

U trećem ciklusu pod nazivom “Slikam – dakle postojim” na slikama dominira poigravanje s kategorijom prostora, a kao sastavni dio tog procesa, istraživanje neizmjernih i nikad sagledljivih prostora ljudske duše.

Slikar se suočava sa vječitom zagonetkom ljudskog lica.

Ove Pavlove slike, iznad svega, nameću pitanja o tome ko smo, kakvi smo zaista i kuda idemo.

One su traganje za nutrinom bića koja se nazire u dubljim slojevima slike, tamo negdje iza pojavnog,dakle u mom i vašem pogledu i ličnom doživljaju, ispričao je ovaj poznati i omiljeni kotorski slikar.

Izložba je prodajnog karaktera.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].