Slobodan Franović: Lokalne javne emitere treba privatizovati

3
Slobodan Franović u Skala radiju

Slobodan Franović

U skladu sa međunarodnim standardima, sa dobrom praksom drugih država, mora se riješiti pitanje takozvanih lokalnih  javnih servisa u Crnoj Gori, na način što će sada postojeći biti privatizovani i svi stavljeni u isti položaj, a država mora da osigura medijski pluralizam.

Ovo je gostujući u emisiji “U Žiži” Skala radija, izjavio Slobodan Franović, predsjednik Crnogorskog Helsinškog komiteta za ljudska prava.

“Sada imate javni servis na nivou države, što postoji u mnogim državama, ali to doživljava reforme, transformacije i traženje novih rješenja.
S druge strane, teško je osigurati medijski pluralizam, naročito ako dopustite medijsku koncentraciju, a imate i tu unutrašnju cenzuru koja je takođe opasna”, objašnjava Franović.

“Privatizaciju javnih lokalnih servisa potenciraju sve države i  Evropska unija. Treba čitati sva dokumenta i Evropskog parlamenta itd, koja istina, u ovom trenutku nijesu pravno obavezujuća za Crnu Goru, ali jesu politički obavezujuća”, kaže Franović.

“Njih Crna Gora mora da ispuni i treba više i ozbiljnije da se radi na medijskom pluralizmu, kojeg je sve manje u Crnoj Gori. Sve više se širi medijska koncentracija i sve više problema imaju građani da doznaju što se stvarno događa u Crnoj Gori”, mišljenja je Franović.

3 KOMENTARI

  1. Moja je Skala pa bila ona javni ili državni ili domaći ili strani radio.Moj je radio od prvoga dana od kada postoje jer su super i vazda tu sve prvo čujem. Sretna vam Nova godina i još dugo dugo pravoga i lijepog programa za nas Kotorane.

  2. Problem je gospodine Franoviću što mnogi novinari ne znaju na pravi način što je to medijski pluralizam i medijska koncentracija.

  3. Pa neka se izmjere i vidi ko je ko i ko je gdje.Ne gledam i ne sušam javne servise, dosadne.Nego baš pratim npr. Radio Skala javi prva i po pravilu javja sve što je važno a onda javni servis Kotor poslije njih.Vide što oni čine i onda oni uzimaju istu temu.Zato jedva čekam da i oni budu privatni a moraće kako čujem.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]