Sloga, razumijevanje i tolerantno ponašanje imperativ je naše Crne Gore

7
Mr Vesna Vičević

Vesna Vičević

Povodom 10-godišnjice obnove crnogorske nezavisnosti Skala radio je pozvao Vesnu Vičević, koja je prije deset godina bila članica Republičkog savjeta Pokreta za nezavisnu evropsku Crnu Goru i na čelu ovog pokreta u Kotoru.

Radujem se obilježavanju 10-godišnice obnove samostalnosti Crne Gore, koja je u svojoj burnoj hiljadugodišnjoj državnosti gubila i obnavljala slobodu i samostalnost nekoliko puta, i to vazda oružjem i uz brojne ljudske žrtve.

A ovu, potonju obnovu, na sreću svih nas, ostavarila je mirnim i demokratskim putem, moram naglasiti, zaslugom  svih njenih građana.

Pored svega ostalog, i zbog toga je 21. maj 2006, veličanstveni datum u istoriji Crne Gore.

U kratkom izlaganju mojega razmišljanja i stava povodom tog datuma koji tražite, ne znam da li da govorim i veličam taj čin s aspekta mirnog i demokratskog doprinosa građana Crne Gore, što je ogroman kapital i koji to svakako zaslužuje, ili da govorim o istorijskom postojanju, Duklje-Zete-Crne Gore, njenom opstajanju kroz stoljeća i neprestanoj borbi za slobodu, za njen cjelokupni identitet, na koji je često i dugo vršen najraznovrsniji atak, bilo putem negiranja, bilo putem asimilacije, bilo putem istorijskih falsifikata…, itd.

Ipak, desetogodišnjica obnovljene samostalnosti je lijepi jubilej, to je dan, i godina svečanog obilježavanja, i možda je najbolje da samo kratko kažem:

Sloga, razumijevanje i tolerantno ponašanje  treba da bude naš imperativ, i kad ne mislimo politički isto, i kad nijesmo iste nacionalne ili vjerske pripadnosti – ali smo svi građani svoje zemlje kojoj treba da želimo sve najbolje i kojoj treba da pružmo sve najbolje što možemo.

Nažalost, ljubav prema svojoj zemlji nije obavezna za sve ljude,mada mnogi ljudi osjećaju tu ljubav, ali poštovanje svoje zemlje, želim da vjerujem- da jeste obavezno.

To poštovanje zaslužuje da prima Crna Gora, i to poštovanje zaslužuju da osjećaju i pružaju joj njeni građani.

Srećna sam što spadam u one ljude koji i vole i poštuju svoju zemlju, i doprinosila sam  iskreno obnovi njene samostalnosti i njenom napretku đe god  sam mogla i najviše što sam mogla. I to  ću raditi do kraja svojeg života. I da završim sa

Da je vječna Crna Gora!, poručila je Vesna Vičević.

7 KOMENTARI

 1. Vesna,puno lijepih pozdrava tebi i Pavlu iz Californije,Stanko i Biserka.
  Neka nam je vjecna Crna Gora.

 2. Gospođo Vičević, hvala zato što ste bili i ostali isti , govorli i vjerovali i tada i danas u našu Crn Goru i pravo je da ste glasnik i za ovaj datum na jubilej.Živjeli!
  Budite sretni jer je Vašu i moju ideju prepoznala većinska Crna Gora

  • Tako je. !!!!! VEĆINSKA !!!!!! 0,5% preko traženih 55, s tim da su iz inozemstva dolazili reoplani sa glasačima, a žiteljima Srbije rođenima ođe, to nije bilo dozvoljeno.
   ŽIVJELA EUROPA I NATO !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]