Smanjenje ribolova u Jadranskom moru

0
delegacija Crne Gore

Dr Aleksasndar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

Na Kipru je prošle sedmice održan 18. naučni komitet SAC Generalne komisije za ribarstvo Mediterana, na kome su sve članice, među kojima i Crna Gora predstavile rezultate naučnih istraživanja i stanja resursa Jadranskog mora.

Zaključeno je da je skoro 85% ekonomski važnih vrsta u prelovu ili blizu prelova, tako da će preporuka naučnog komiteta u narednom periodu biti smanjenje ribolovnog napora velikih flota, kazao je  za Skala radio dr Aleksandar Joksimović šef labaratorije za ribarstvo i ihtiologiju u kotorskom Institutu za biologiju mora.

Delegacija Crne Gore na ovom skupu u kojoj je bio i Joksimović tražili su da se iz ove odluke i tog plana izuzmu male flote kao što je crnogorska.

Ovo iz razloga što mi nijesmo krivi niti je Crna Gora sa svojih 2% ukupnog ulova na Jadranskom moru doprinijela takvom stanju resursa, objašnjava dr Joksimović.

On vjeruje da će kroz budući zajednički Menadžment plan upravljanja na Jadranskom moru  do 2020 godine, ta mjera biti sprovedena.

Takođe, smatra Joksimović da će Crna Gora imati mogućnost da u tom periodu i u toku pristupanja Evropskoj uniji  pregovora za poglavlje ribarstvo, sačuva svoje interese i na neki način osvježi svoju flotu koja danas broji oko 130 plovnih objekata.

To su većinom manji plovni objekti, a naša želja je da do 2020 godine osnažimo, ojačamo našu flotu i kao takvu je unesemo u Evropsku uniju, rekao je dr Joksimović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]