Snežana Jonica: Luka Kotor će 2018. godinu jubileja obilježiti dobijanjem Prvenstvene koncesije

32
Snežana Jonica

Snežana Jonica

Menadžment Luke Kotor AD je prošle sedmice predao Ministarstvu saobraćaja i pomorstva zahtjev za dodjelu Prvenstvene koncesije za lučko područje Kotora.

Na ovo se čekalo punih sedam godina od kada je Luka Kotor zakonom dobila pravo da podnese ovakav zahtjev.

Zašto se čekalo i što je sve uradio novi menadžment da se obezbijedi koncesija, Skala radio je pitao Snežanu Jonicu, direktoricu administrativnog sektora Luke Kotor AD.

Ona je podsjetila da je Zakonom o lukama definisano da pravo na Prvenstvenu koncesiju ima privredno društvo koje koristi luku, a nema potpisan koncesioni ugovor.

“U tom momentu to je bila Luka Kotor kao jedini pravni subjekt koji je imao pravo da podnese zahtjev za Prvenstvenu koncesiju i taj zahtjev je, na određene načine, podnošen u više navrata. Međutim, nikada kompletna, precizna i kvalitetna dokumentacija nije dostavljena Vladi Crne Gore, i tu leži odgovor na pitanje  zbog čega Luka Kotor do danas  nije dobila koncesiju”, smatra naša sagovornica.

Ukoliko se ne riješi pitanje koncesije, ne mogu se praviti infrastrukturna ulaganja. Novi Odbor direktora Luke je, prvo što je uradio, ostvario komunikaciju sa Ministarstvom pomorstva i saobraćaja, čiji je ministar u oktobru prošle godine posjetio Luku Kotor.

Nakon toga, Luka i Opština Kotor kao većinski vlasnik su dobili dopis Ministarstva saobraćaja i pomorstva u kome se kaže da je potrebno što prije preduzeti sve radnje koje moraju biti u skladu sa evropskim standardima o lučkim djelatnostima.

Dok se ne riješe ključna pitanja koja su suprotna ISPS kodu nije moguće ni razgovarati, a ne podnositi zahtjev za koncesiju.

Ono što je bilo ključno je pitanje parkinga na gradskoj rivi koje po ISPS kodu o lučkoj djelatnosti ni u kom slučaju ne smije biti u blizini lučkog prostora, podsjetila je Jonica.

Nakon  što je predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić napisao da će opština uraditi sve ono što je neophodno za dobijanje koncesije, iz Ministarstva je stiglo obavještenje da su se stekli uslovi za njeno dobijanje.

Trabalo je samo pratiti zakon i postupati po njemu.

“Ako pred sobom imam tako veliki cilj i izazov, uz priču da neko neće da da koncesiju Luci Kotor,  ja sjednem i pogledam dokumenta i shavtim da Luka nije uradila sve da je dobije. Na meni je bilo da uradim do kraja sve što je potrebno sa pozicije direktora administartivnog sektora u organizacionom dijelu, da realizujem sve naloge izršnog direktora i Odbora direktora na način da što prije to stavim u odgovarajuću pravnu formu, onako  kako je naloženo iz Ministarstva“, kazala je Jonica.

Na naše pitanje kada se može očekivati dobijanje koncesije, Jonica je odgovorila da je menadžment Luke Kotor zacrtao da se ove godine, kada se slavi jubilej, 30 godina od osnivanja Luke Kotor, počne krupnim koracima  ka koncesiji, a završi se njenim dobijanjem.

Jonica je izdvojila još neke važne aktivnosti koje je u međuvremenu uradio menadžment Luke. Urađena je dokapitalizacija, a svaki akcionar Luke Kotor je utrostručio broj svojih akcija. Na kraju je podijeljena i dividenda.

To je ono čega nije bilo u prethodnom periodu.

Luke Kotor je jedna od rijetkih državnih firmi koja ima uspješno poslovanje zbog čega Jonica, kao je kazala, s pravom očekuje od Vlade i države da odgovor na sve dosadašnje napore bude najbrža moguća odluka i najefikasnija procedura za dobijenje konceisje.

“Način na koji smo do sada komunicirali mi daje za pravo da vjerujem u to“, zaključila je Jonica.

32 KOMENTARI

 1. Pazi da se ti ne nasukas kao neki koji su mislili da znaju nedavno u Parizu.
  Ovoj bez prezimenoj grupi odgovoricu kratko plitak je vas cilj.
  ing.Milos Djonovic

  • Milose vidi se da si i Ti u sirokim gacama, bazen je dovoljno dubok, ako ne volis idi na Banj ili Misu- li- Ca
   plazu pa se igraj sa bambinima,
   kad vec neces ostiljati cipole !
   Ovdje se Crnogorski dise i zbori,
   ostavi zaoke za dezelu….

 2. Pitanje je oce li ova Jonica zaviriti malo i kod one strige u MZ na Parilo?
  Sto je sa krempitama, koliko ce ih praviti ove godine?
  Oce li biti dovoljno za citadine?
  Oce li i ovi turci mozda praviti baklave, tulumbe, urmasice i torte?
  To bi ova striga iz MZ, inace promoterka “paste”, mogla odraditi!?

 3. Luka i Kruzing turizam

  Kruzing turizam u Kotoru je najistaknutija privredna grana.
  Gradska uprava treba da poduzme sve korake kako bi uz neometano odvijanje privredne djelatnosti očuvala ovaj grad duge istorije i bogatog kulturnog nasleđa za buduće generacije i za sve naše posjetioce ,jer uz prirodne ljepote ,blagu klimu i gastronomiju ,upravo je istorijsko nasleđe glavni privlačni faktor na kojemu temeljimo našu ponudu .
  Grad Kotor je zaštićen od strane UNESCO-a 1979 i istorijsko jezgro grada je prostorno ograničeno i da veliki broj turista koji se u jednom trenutku nađu unutar zidina a sto je tokom glavne turističke sezone česti slučaj,ne osigurava najbolji doživljaj nikome od njih ,bez obzira na način njihova dolaska ili oblika turističkog aranžmana.

  Naša intencija treba da bude pružanje većeg kvaliteta usluga koji u terminima kada broj boravaka turista na kružnim putovanjima u Kotoru prelazi nivo mogućnosti pružanja kvalitetne usluge.
  S toga pažljivije planiranje dnevnog uplovljavanja brodova u Kotor bi trebalo biti naš zajednički cilj.
  Grad Kotor ne može primiti ovoliki ili veći broj putnika sa kružnih putovanja istovremeno.
  Očuvanje kulturno istorijske baštine uz podizanje kvaliteta usluga treba biti zajednički cilj svih uključenih strana.
  Zato treba izraditi Studiju održivog razvoja kruzing tirizma u Kotoru,raditi na stvaranju Kotora kao kruzing destinacije ,obavijestiti CLIA ,kao krovnu organizaciju na ovom polju da preuzme potrebne aktivnosti među svojim člnovima kako bi se broj istovremenih dolazaka brodova u Kotor sveo na prihvatljivi broj posjetilaca,jer ovoliki broj turista Kotor ne može primiti istovremeno.
  Neka nam zato bude primjer Venecija i Dubrovnik.
  Treba nešto ostaviti i za potomstvo.
  Cijena kruzing turizma u Kotoru je velika i Kotor trpi negativne posledice zbog činjenice da je omiljena destinacija prevelikog broja turista.
  U turističkoj branši vlada”epoha turizma” kojih nikad nije bilo kao dosada ali to ima i negativnih posledica.

  Zagađenje okoline i gužve na turističkim lokacijama te turistička branša treba investirati više u zaštitu kulturne baštine koju koristi da bi na njoj zaradila.
  Kruzeri nanose štetu na mjestima na kojima zarađuju.Valovi koje stvaraju brodovi dovode do erozije građevina i zbog toga se Kotor može proglasiti ugroženom lokacijom svjetske baštine.
  Mi nemamo turizam već navalu turista i vlasnici kruzera trebaju više da investiraju u očuvanju kulturne baštine i bolje sarađuju sa lokalnim vlastima ,ali i da razvijaju brodove koji će manje zagađivati okolinu,…..

 4. Ovdje je sa strucnog nivao uradjeno to sto je trebalo i neka se donose i dalje strucna rjesenja i svi gradjani ce od toga imati ne denarne ali neje driuge koristi kao sto je osjecanje za red itd.Postepeno ce dolaziti do boljih situacija a svi oni koji su tu sumnjicavi i skepticni neka predloze ili predlagaju svoja rjesenja ukoliko to znaju.
  ing.Milos Djonovic

 5. lady Gebels
  nije napisala ni slovo za potrebnu dokumentaciju
  samo je dosla da se slikaje za medije
  treba osloboditi Luku kao sto smo oslobdili Opstinu prije 2 god

 6. Kaki to da je parking smetnja za dobijanje koncesije kao potencijalna opasnost a pumpna Jugopetrolova stanica u neposrednoj blizini Luke nije opasnost I smetnja za dobijanje koncesije.

  • Vido vidi se iz pitanja da si sljegao sa Njegusa ka i Pura ili nedje iz Vlaske pa ovakvo pitanje nije cudno.
   Naime ne razlikujes dva osnovna pojma a to je BEZBJEDNOST U SMISLU ISPS-a Code
   (-Pravilnik je Međunarodni pravilnik o sigurnosnoj zaštiti brodova i lučkih prostora iz 2002. godine, kako je izmijenjen i dopunjen) I zastite u smislu SOLAS-a (Konvencija je Međunarodna konvencija o zaštiti ljudskih života na moru iz 1974. godine, kako je izmijenjena i dopunjena) .

   Kad ti i ovaj pomorski strucnjak SNP-a Jonica shvatite srz toga niti ces ti postavljati neznavena pitanja niti ce Jonica lupati gluposti.
   Parking ni u kom slucaju nije uslov za Plan Luke u smislu ISPS.
   Ovlascene od drzave strucne organizcije rade PRLIMINARY PLAN ISPS kojim mogu a i ne moraju predloziti ukidanje parkinga na rivi.
   Strucnom analizom se procijeni rizik parkinga u smislu bezbjednosti broda u luci.
   Rizik se moze umanjiti premjestajem ali i drugim preventivnim mjerama.

   Pumpa u luci ima veze samo sa aspekta zastite od pozara, eksplozije ali ne i bezbjednosti, mada i pumpa kao cjelina moze biti predmet procjene rizika bezbjednosti…
   Ako tebi ili Jonici nesto nije jasno dodjite do Trojke kod Bolnice pa ce vam neko od uvjek prisutnih kapetana detaljno odgovoriti

  • Uz pomoć-"brez",da oprostite-a izvinite- nas...U SMISLU IsisaliSvePosilijeSpasenja(ISPS-a?) "srpstva i kosova..

   …iz “DREMNE NEMANJIĆA”-kasabe Kotora (Turci ad Portas)…kontajući od stare srpske godine-1989 u sklopu i zaklopu na duži period…do/od “Tro/bo/jke”ABlejalice-kontrarevolucije…pa će vas “usreći neko od uvijek prisutnih kapa od kaljuža-ili noštroma od palube…koji su nam potopili<<>>JUGOOCEANIJU-za navijek..u sklopu “jevropeizacije Nemanjića grada”-sa okolicoim..đe se jedino u ND MNE..evo trideset januara..srka juha-na PIRUN..zahvaljući bogu gosparu i ISPS-au…?
   Ljepe pozdrave-Vi šiljemo iz TUP “SINDI-kus”-sa rive Muljanske..?

   • Banjo topi vrse i cugaj birru na buru. Cipoli su kod Nas u Dobroti.
    Oce li Fanto i Kele, doc mrezu topiti ?

 7. Ko sve ove nesretne Kotorane nije lagao i slagao? Koja luka, hoteli, zaobilaznica žičara i još mnogo tih obećanja. Pa to je sve naucna fantastika. Evo prođe i oktobar a srušeni hotel još uvjek stoji onako od kada su ga srušili. Pitam se zašto Kotorani još uvjek dozvoljavaju da se tobože ovi stručnjaci i lupeži zajebavaju sa svima nama i rugaju nam se u lice.
  Sve mi se čini, od kada je pasao “drug stari” Kotor postaje sve veće i veće selo. Oni prije i ovi danas na vlasti, odavno bi tucali kamen na Golom otoku.
  Ovi barem opravdano, a oni pošteni neka mi oproste što sam spomenuo ovo mjesto.

  • Uvest ce se shutle bus tako da dobrocani ni prcanjani ne idu svojim vozilima… vec se moze parkirati u starom Autoremontu a planira se i rusenje Rivijere i sudsko ponistenje ugovora dps vlasti sa pok Fricom i Kovacevicem jer nije placena trzna cijena …ovo vidim ide sporo ali padom dps sudstva i ovo ce se rijesiti u korist Kotora

  • Predlazite ideju oko zaobilaznice predlazite kako da se iz grada na jedan laksi nacin odvozi smece a ne da vise pputa na dan bruji kompozicija ponekad da praznim vagonima predlazite kako poprabiti vodosnadbjevanje itd.imate toliko posla da Vss mozr zaboljeti glava pa ne damo Vi neka se vise umnih ljudi ukljucuje u odredjene korisne akcije ako to znaju…

  • I MENI SE ČINI DA JE TAKO MOJ GRAD. ČITAM OVO ŠTP PETLJAJU, MUDRUJU. ŠTO VIŠE RIJEČI DA ZAMRSE DA IH TEŽE RAZUMIJEMO. POSJETIO ONAJ, POSJETIO OVAJ MINISTAR. A KOTOR SVE JADNIJI. U TU LUKU ZBORE SVE NESPOSOBNI DO NESPOSOBNOG. SAMA VEZA I POLITIKA. OVO JE LUDILO ZA NORMALNE! DA MOŽE TITO DA SE DIGNE PA IH OKROJI PO ZASLUGAMA.!!!

   • Bravo Ivo, petokraka je spas
    a ne ovi propali NATO i Ameri
    insani, kako ce tek ovi nasi zadrti
    amerikanizirani pasati, ne bio u njihovoj kozi…
    Ha ha ha ha, figa i rogovi svima njima, zapadnim strasilima!

 8. To cemo jos vidjeti ali nam samo ekspertski rečite đe ce se ovi narod parkirat i onako nema mjesta ni za iglu

   • Beogradjani a i podgoricani idu pjeske i po 5 kilometara od mjesta gdje parkiraju za vrijeme kosave i oluja i niko se ne buni….naucite malo prosetati ili koristite lokalne autobuse i bicikle….*ebes buru i jugo..

  • Đuro, odmah poslije rata, Grbljani su svoje konje i
   magarce slobodno vezivali za drveće ispod merkata.
   Kasnije opštinari zabraniše magareći parking pod
   merkat. Preseliše ga na Gurdić, na mjesto današnjih
   ostataka crkve i groblja Sv. Franja. Tu se s proljeća
   odvijao pravi festival magareće ljubavi i seksa.
   E, da ti je to bilo viđeti, Đuto!… Prirodnim instinktom
   ove blagoslovene životinje su neumorno radile na
   produženju svoje vrste. Na radost muških prolaznika.
   A kad arheolozi otkriše groblje iz XVI vijeka,
   zabraniše i tu magarcima da vode ljubav.
   Proćeraše ih i sa te lokacije.
   Onda je pomalo dolazila motorizacija. Bilo je sve
   manje magaraca, a sve više automobila.
   Sve se manje pomidore na magarcima iz Grblja
   dogonilo niz Plazno u Kotor.
   Danas, na nažu žalost, sve manje Grbljana donosi
   svoje polj. proizvode na kotorsku pjacu.
   Okreću se Grbljani jednoj novoj privrednoj grani – turizmu.

   • Sve si u pravu osim da se grbljani bave turizmom… ako nisi mislio da je turizam prodavanje strancima naslijedjenu djedovinu?

 9. Bravo gospođo.Niti vas znam niti vas poznajem ali ste baš dobro zborili na radio.
  Vidi se da znate ovu materiju i ako Bogda vi ćete nam i donijeti tu konceiju na koju se čeka jer nesposobni i kraduni nisu uspjeli da je isposluju.

  • Eto po tebi kotoraninu nam je trebala doci Jonica da u pola godine sredi ono sto niko iz dps i sd nijesu mogli za vrijeme njihove visegodisnje vladavine?
   Sto je puno puno je…..po tebi u Kotoru nema niti jedan pomorski strucnjak ?

   • Ima ih, samo treba platiti, a ko ce ?
    Placaju hohstaplere bjelosvjetske i jos ih u TV oslobadjaju placanja
    poreza, a nase bi ogulili i namagarcili!
    Zato nema vise kotoranina bez dva zrna soli u testi.
    Placanje je solarno – “pare na sunce” , cijena sitnica , svjetska!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].