Snežana Jonica: Predsjednik opštine donosio odluke u skladu sa zakonom-sve ostalo je golo politikanstvo

12
Snežana Jonica

Ovih dana u Kotoru je glavna tema da li će se održati sjednica SO i tako izbjeći prinudna uprava koju Vlada CG uvodi ukoliko zasijedanja nema šest mjeseci. Koaliciona vlast u Kotoru je posvađana oko kupovine dijela Jugopetrola. SDP ne prihvata transakciju za koju predsjednica lokalne URE i potpredsjednica opštine Ljiljana Moškov tvrdi da je posao vijeka, ali ni glasanje za verifikovanje 14 odluka koje je sam donio predsjednik opštine Vladimir Jokić jer se Skupština nije održavala. Ova partija je ljuta i na kotorski SNP i posebno Snežanu Jonicu zbog najava mogućih smjena u preduzećima na čijim su čelnim pozicijama njeni kandidati. Vladimir Jokić je donio odluku o postavljanju Snežane Jonice na mjesto člana Odbora direktora Javnog komunalnog preduzeća. Skupština tu odluku nije potvrdila jer, a nije ni mogla jer se ne sastaje više od 5 mjeseci. Pitali smo Jonicu legalno stoluje na čelo Odbora direktora ovog preduzeća?

„Naravno. Sami ste rekli da me odlukom predsjednik opštine imenovao za člana Odbora direktora a članovi odbora za predsjedniciu Odbora direktora. Da bih legalno obavljala svoj posao bilo je potrebno da se Odluka na osnovu koje sam imenovana dostavi Centralnom registru Privrednog suda i da on izvrši upis. Ja sam upisana i nakon imenovanja za člana i nakon imenovanja za predsjednicu  od strane CRPS-a“, kazala je Jonica.

Na pitanje zašto se neuobičajeno dugo čekalo da bude upisani u CRPS , ona je odgovorila da su neki željeli da se upis odloži. Njima su, kazala je Jonica, poslate istovremeno odluke iz Vodovoda i Komunalnog preduzeća Kotor koje su donijete na isti način. Za Vodovod je odluka donešena u roku od 5 dana a ja sam čekala skoro mjesec. Toliko je izgubilo preduzeće u donošenju nekih odluka koje smo sada zbog toga morali da donosimo hitno a koje su obavezne prema Agenciji za sprječavanje korupcije, ali će se sve nadoknaditi, sigurna je Jonica.

Ona smatra da se bespotrebno digla prašina oko odluka koje je donosio predsjednik opštine Vladimir Jokić. Zakon o lokalnoj samoupravi definiše član 59. U njemu piše da predsjednik opštine privremeno donosi akte iz nadležnosti skupštine ako ona nije u mogućnosti da se sastane ili je iz nekih drugih razloga onemogućen njen rad, a njihovim nedonošenjem bi se onemogućilo ostvarivanje prava i obaveza i obaveza građana i ugrozila imovina veće brijednosti, objašnjava Jonica. Predsjednik je dužan, kaže ona, da akt iz stava 1. ovog člana podnese na potvrdu Skupštini na prvoj narednoj sjednici,  što je urađeno u okviru saziva za 17. sjednicu SO Kotor. Ako Skupština ne potvrdi akt iz stava . ovog Zakona ili ga predsjednik ne podnese na potvrdu, taj akt prestaje da važi posljednjeg dana održavanja sjednice. Do tada, taj akt ima punu pravnu snagu po zakonu. Dakle, kaže Jonica, sve je jasno. Kao i to da ministrica Javne uprave Suzana Pribilović ne može da da ni jedno drugačije tumačenje od ovoga koje je zapisano u zakonu.

Član 59 se selektivno tumači. Potpuno je jasan u drugim gradovima Crne Gore, ali se u Kotoru objašnjava drugačije. Nekim pravnicima  koji su tako tumačili zakone  davno sam u Skupšini Crne Gore rekla, kad tako tumače pravo bolje da diplomu bace u Moraču.

Jer, ako dozvolite da kao pravnik zbog politike kažete nešto što pravnički ne stoji, onda je to besmisleno da govorite da ste pravnik, jer ste onda samo političar. Jonica je iznijela niz primjera donošenja odluka od strane predsjednika opštine iz opština Tuzi, Berane, Rožaje, Cetinje, Gusinje,Herceg Novi, pa i Kotor. Ovo je po njoj politikanstvo i ništa više. Skupština će se odrediti prema odlukama koje je donio predsjednik i tu se završava priča o tome. Ovo je nekome poslužilo da atakuje na mene lično, što ne zaslužuje moj odgovor ni komentar.

Da li je toliko odluka predsjednik baš morao da donese, bilo je jedno od pitanja. Jonica je pojasnila da misli da jesu. Kada vidite o čemu se radi, onda vam je jasno da je predsjednik morao da reaguje. Ona je navela primjer predsjednika Odbora direktora Vodovoda koji je iz ličnih razloga podnio ostavku, pa odluku o parkingu ispred grada koji mora biti izmješten zbog ispunjenja jednog od glavnih uslova za dobijanje Prvenstvene koncesije za Luku Kotor, finansijske planove Vodovoda i kotorskog Komunalnog preduzeća. SNP će, navela je Jonica sve odluke o kojima je govorila postaviti na svoju fejsbuk stranicu kako bi građani Kotora bili uvjereni da se širom Crne Gore donose odluke po članu 59, a ne da je samo u ovom gradu to specifičnost.

Što se tiče smjene Ljubenka Borovića sa mjesta predsjednika Odbora direktora u Komunalnom preduzeću, ona je uslijedila zbog toga što je on, mimo odluke odbornika SNP-a, odlučio da poveća primanja sebi i direktoru preduzeća na sjednici na kojoj je jedino on bio prisutan od članova ovog tijela. To je vidljivo i iz zapisnika sa sjednice. To je drugi put da je nešto slično uradio. Prvi put je, odmah nakon konstituisanja Odbora direktora povećao sebi i članovima primanja tako što je predsjednik trebao da prima 400 € mjesečno a članovi po 300. Tu odluku je morao da poništi odmah na izričiti zahtjev dr Baća Ivanovića i vrati je na staro, i pored toga on je ponovio isto, pa je najnoviju ukinuo novi Odbor direktora. To je cijela priča oko Borovića.

Na pitanje da li je ona siva eminencija u Kotoru i da je došla iz Bara da vedri i oblači i da predsjednik opštine radi po njenim uputima, Jonica je odgovorila da su to gluposti koji najbolje govore o onima koji se služe takvim podmetačinama.

„Ja samo radim svoj posao i trudim se da ga obavljam profesionalno kako bi građani Kotora imali od toga korist i kvalitetniji život. Uradili smo sve da se dobije Prvenstvena koncesija za Luku Kotor. To decenijama nije moglo da se završi. Mi jesmo. Drago mi je što sam u timu onih koji su radom dokazali da se mnogo može postići ako se bavite poslom a ne politikanstvom. Nakon dobijanja koncesije, kreću investicije u luci kako bi kvalitetom zadovoljili standarde koje od nas očekuju brojne kompanije čiji brodovi posjećuju Kotor i donose mu dobrobit i uvećavaju prihod“, kaže na kraju razgovora Snežana Jonica, predsjednica Odbora direktora kotorskog Komunalnog preduzeća i direktorica administrativnog sektora AD Luka Kotor.

12 KOMENTARI

  1. Vodi ga doma na objed.
    Upuceno gospodji Jonici a odnosi se na maloga joksića,koji po zakonu podjela zakonski dijeli fotelje kumi i ostalima svojima.

  2. Što rade složna braća Borović.Stariji kr.de a mlađi izgubljen u prostoru i vremenu ubačen u Savjest Centra za kulturu da laže .Gospodine Ivanoviću nijesmo baš Vaši istomišljenici ali Vas poštujemo kao principijelnog i moralnog čovjeka pa pitamo zar nije vrijeme da izbacite smeće iz svoje kuće.

  3. Gospoja Jonica, mogli ste brodove abrumavat i u Bar. Niste valjda vi bili nužni Kotoru, jer u njemu nema neko stručan i sposoban poput vas? More bit da je na birou rada, jer nije političar, a ni striko ili mama mu to nisu? Grdna ura je došla u naš lipi grad! Luka je krcata NEZNALICAMA gospoja Jonica, dok pametna đeca čekaju dan da takvi sjašu! Taj dan neće doći jer se samo foteljaši valjaju, a referenti ostaju u dosadi i gluposti bezvrijednih diploma! To je naša sadašnjost i budućnost! Ako Milo ne okroji od vrha do dna, nema sreće!

    • …valda ne mislite-da su svi “Marta”..pa da i njima kroji gospar suveren MoMiMar…ka što vam gi je vama /o/krojio..tesno vam i besno stoji /pre/krojeno…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.