Snežana Perišić: Zapošljavanje rukovodnog kadra u Službi za inspekcijeske poslove opštine Kotor je nezakonito

16
Snežana Perišić

Htjela sam da ukažem na nezakonito zapošljavanje u opštini Kotor, odnosno Službi za inspekcijeske poslove, jer se borim protiv nezakonitosti u radu od kad sam zaposlena.

Odupirem se bezazkonju, nepotizmu, tribalizmu, nezakonitom zapošljavanju u opštini Kotor i nezakonitom trošku budžetskih sredstava, kazala je Snežana Perišić, inspektorica u Službi za inspekcijske poslove opštine Kotor Skala radiju.

Ona je kategorična da njeno javno obraćanje nema političku pozadinu i da je prvenstveno težnja da se javnosti predoče nepravilnosti koje se dešavaju u radu prilikom postavljanja rukovodnog kadra u opštini Kotor.

Perišićeva je ubjeđenja da se protiv nezakonitosti svi moramo boriti i to ne samo na državnom nego i na lokalnim nivoima. Ljudi u lokalnoj upravi treba da se zapošljavaju po zakonu,na zakonit način, a ne protiv zakona, jasna je ona, saopštavajući da su to razlozi zbog kojih se odlučila da javno progovori o nezakonitom zapošljavanju u inspekcijskoj Službi. Zbog toga očekuje moguće neprijatnosti ali, kako kaže, na to je navikla i ne bi joj bilo prvi put da je maltretiraju i zlostavljaju. U tom slučaju postoje organi koji će je zaštititi, sigurna je ona.

Na pitanje da li ima pravo da javno govorio o ovim problemima i da li je o tome upoznala načelnika Službe, Perišićeva je odgovorila da po Ustavu Crne Gore ima pravo da javno govori o onome što se dešava u Službi. Javno i argumentovano. Ona tvrdi da je razgovarala sa načelnikom Dragovićem i da on zna da je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama pribavila svu dokumentaciju o kojoj govori. Obratila se predsjedniku Opštine i potpredsjednicima. Takođe i Upravnoj inspekciji koja će doći i obaviti upravnu kontrolu svih dokumenata i navoda o kojima je riječ. Od njih joj, za sad, niko nije odgovorio. Imala je razgovor sa upravnim inspektorom i objasnila mu na koji način je zaposlen načelnik i  pomoćnica načelnika Službe. Upravni inspektor joj je kazao da je to protivzakonito zapošljavanje i da to nosi čak i krivičnu odgovornost.

Inspektorica Perišić je kazala da je načelnik Dragović protiv nje pokrenuo disciplinski postupak. Razlog je što je jedno jutro načelnik pozvao i što je ona, prilikom ulaska u njegovu kancelariju  pitala „Gdje gori“ i „što me zoveš svako jutro kad znaš da sam tu“. Zbog toga je pozvana na disciplinsku odgovornost jer je navodno uvrijedila načelnika. Ona mu je tada kazala da on nije njen načelnik, jer nema valjano rješenje za to radno mjesto, što je potkrijepila dokumentom koji je pokazala. Upravo to je, kazala je ona, bio razlog da prikupi potrebnu dokumentaciju i rješenja iz kojih se vidi jasno kako je načelnik Dragović zaposlen na rukovodeće mjesto on i kako njegova pomoćnica Aleksandre Tatar. Tražila je i dobila zapisnik Upravne inspekcije koja je bila u Kotor i obavila uvid u službenu dokumentaciju opštine kotor 18. februara 2019. godine iz koga se vidi da što je predsjedniku opštine naloženo da uradi, a on se o to oglušio. Disciplinski postupak je pokrenut početkom godine.

Na pitanje da li je tačno da je 21. 03. 2019. godine Dragović dobio rješenje o postavljenju ponovo kao vd na rok od 6 mjeseci i da konkur nije do sada raspisivan, Perišićeva je kazala da je tačno i pojasnila da konkurs za načelnika Službe nije raspisan više od dvije godine, tačnije od osnivanja Službe. Ona kaže da je načelnik na to radno mjesto postavljen kao vršilac dužnosti  a da ni nakon ukaza Upravne inspekcije da se raspiše konkurs za mjesto načelnika, to nije urađeno. Načelnik je ugovorom od 28.02.2018. rješenjem postavljen na tu funkciju do okončanja konkursa, u trajanju ne dužem od šest mjeseci. Perišićeva kaže da je u saznanju da je 20.03.02019. donešeno rješenje od strane predsjednika opštine Jokića o prestanku mandata načelniku Dragoviću a da je već sjutradan, 21. 03. 2019. postavljen ponovo za vd. Dakle, nije je da nije zaposlen po konkursu.

Iz svega se vidi da predsjednik opštine nije postupio po nalogu Upravne inspekcije, već je donio rješenje 20. marta ove godine o razrješenju načelnika a samo dan kasnije donio novo postavljenju na ovu funkciju. Opet nema konkursa i opet sve isto.

Inspektorica Perišić tvrdi da je ovakvo postupanje nadležnih organa kotorske opštine u suprotnosti sa zakonom, jer vd načelnika može biti postavljen na to mjesto do 6 mjeseci, a samo u nekim izuzetnim situacijama, koje se ne mogu odnositi na ovo vrijeme,kada ne funkcioniše lokalna uprava, taj period može biti do godinu ipo.

Da zapošljavanje u Službu za inspekcijske poslove opštine Kotor nije u skladu sa zakonom najbolji je dokaz postavljanje Aleksandre Tatar na mjesto vd pomočnika načelnika Službe na 6 mjeseci od 01. 03. 2019, smatra Perišićeve. Ona je do tada radila povremeno privremene poslove a isplaćivana je preko agencije. Svakoga mjeseca je ugovor prekidan pa nastavljan novim.

Perišićeva kaže da joj je najviše zasmetalo obrazloženje prilikom postavljanja vd pomoćnice načelnika Službe. Tamo piše da je Tatar obavljala poslove inspektora u Službi, što je, kako je kazala Perišićeva, čista laž. Ona je ranije obavljala poslove sa srednjom spremom a radni zadaci su joj bili obilazak grada, fotografisanje nepravilnosti i obavještavanje načelnika o tome, kako bi inspektorima bio olakšan posao tokom turističke sezone. Nikada nije, tvrdi inspektorica Perišić, Tatar obavljala poslove koji su u nadležnosti inspektora Službe, nikada nije raspisan konkurs za mjesto koje pokriva i nikada nije imala uniformu niti službenu legitimaciju što bi joj omogućilo vršenje inspekcijskog nadzora. To se može provjeriti u opštini Kotor.

Za radno mjesto pomoćnika načelnika Službe Tarat je morala da ima 4 godine iskustva i visoku stručnu spremu, ili dvije godine na poslovima rukovođenja. Perišić kaže da je u saznanju da je Tatar bila izvršna direktorica u njenom frizerskom salonu u Podgorici kao i da je dopunila radni staž potvrdom o volontiranju. U momentu postavljanja na mjesto pomočnice načelnice Tatar je imala tri godine i dva mjeseca radnog staža. Od toga devet mjeseci sa srednjom stručnom spremom u Službi za inspekcijske poslove i opštini Kotor. To znači, tvrdi Perišić da ona nije mogla imati uslov za radno angažovanje na pomenuto radno mjesto, tim prije što nikada nije potpisala ni jedno rješenje, prekršajni nalog niti zapisnik.

Na pitanje da li je Aleksandra Tatar u nekom srodstvu sa nekim od kotorskih lokalnih političara, pa je po tom osnovu dobila radno mjesto za koje ne ispunjava uslove, Perišićeva je odgovorila da jeste i da zato smatra da se radi o čistom primjeru nepotizma i flagrantnog kršenja zakona. To je krivično djelo, tvrdi ona navodeći konstataciju da je njen očuh Vladimir Potpara predsjednik kotorske Nove srpske demokratije koja je u sastavu Demokratskog fronta i da je odborniki u SO Kotor. Ona nije upoznata da li je predsjednik opštine potpisao saglasnost za njeno postavljenje, ali zna da je rješenje potpisao načelnik Dragović.

Inspektorica Perišić je kazala da su se ona i njena koleginica Biljana Hajtnik, službenice sa najdužim stažom u Službi obratili predsjedniku opštine i potpredsjednicima da vam objasne na koji način je Tatar postavljena za pomoćnicu načelnika i po kojim kvalifikacijama i zaslugama je došla na to radno mjesto. Odgovor do danas nijesu dobile, a kako kaže ne očekuje ga ni za duži vremenski period.

Ona se istog dana obratila Upravnoj inspekcija u Podgorici tražeći da izvrše kontrolu postavljenja Aleksandre Tatar i zakonske procedure koja je prethodila njenom postavljenju. Za sada nema odgovora, ali je to i opravdano, smatra Perišićeva, jer Upravna inspekcija mora da izvrši uvid u dokumentaciju i da sačini zapisnik o tome.

Inspektorica Perišić je, na našu konstataciju da je Kotor više dana bio oblijepljen plakatima koji su pozivali za skup podrške aktuelnom predsjedniku opštine Vladimiru Jokiću i da inspekcija nije reagovala, kazala da je to posao Službe za inspekcijske poslove i da ona nije bila na poslu u subotu i nedjelju, ali da je u petak sa parkirališta uklonila ono što je sama mogla. Lično misli da je podbacila Služba, da je na lice mjesta trebalo napisati zapisnik o postavljanju plakata od strane nn lica i ukloniti sve plakate sa palmi, platana i bedema.

16 KOMENTARI

 1. Skoro svi ste u tu vonjavu panjegu zaposleni mimo odgovarajuće škole i sposobnosti a preko stranaka jer obitavamo u partiokratsko korumpiranom sistemu, ko god da je na vlasti. Stvarno je poseban slučaj postavljanje na rukovodeće mjesto ovog lika neravnouotežene psihe sa debelim policijskim dosijeima incidenata, koji je znao bez imalo stida udarati reket onim nesretnicima što prodaju tavalje. Kom. policija je slučaj za neku drugu policiju. Ajte junaci i poštenjaci sredite Tabačinu od istih prestupnika kojima lijepite samo opomene a drugima kazne ili pođite u Perast da Ćupiću napišete kaznu ili maknete žardinjere sa državnog puta kojim se besramno ometa saobraćaj.

  • Ja sam gospodine u kom.policiju primljena kao visoko školovani kadar, jedna sam od rijetkih u službi koja nije doskolovavama na privatnim fakultetima, kao i donijela diplomu iz Srbije, Kosova i Bosne. Ja sam završila školu na državnom fakultetu i vjerujte mi da sam svaku ocjenu zaslužila svojim znanjem. Osim toga, nisam imala ni tatu ni mamu na rukovodećim mjestima, tako da mi Ni oni nisu pomogli. Nisam se ni zaposlila u Opštini Kotor sa platom od 500 eura već sam imala platu 200 eura, pa iako sam zaposlena u vrijeme DPS-a. U istom nisam zaposlena odmah na neodređeno vrijeme već pet godina na ugovore. Stoga meni ovo ne možete spočitati. Ja sam napredovala po zakonu u okviru sluzbe i institiucije. Hvala vam.

 2. Hvala na podršci. Ja znam da u Crnoj Gori ima još mnogo dobrih i poštenih ljudi, mada ne prodju uvijek dobro.
  Ko zna što će se još dogoditi??? Ko zna što se jos sprema u svakom slučaju, naredna sam svemu. Hvala još jednom, na komentaru i vašoj hrabrosti da isto postavite na ovaj portal. S postovanjem.

 3. Tako je i VD u kulturnom centru postavljena ima već skoro 2 godine. Konkurs je raspisan, pardon, nacrtan za nju, na silu je donešena odluka da se ona postavi iako je sud utvrdio da nije imala ni sva potrebna dokumenta ni neophodne kvalifikacije po konkursu i tu odluku oborio. Kraljica je imala nepune tri godine radnog staža kad je postavljena za VD. I dalje je tu kao VD na osnovu stare odluke od prije dvije godine da pokriva to mjesto do okončanja konkursa. Demokrate su pisale javno o tome kako ona ima sve što se traži po konkursu, iako njenu radnu knjižicu niko očima vidio nije i iako su znali da nema kvalifikacije. Pisali su o tome i pozivali se na nalaz inspekcije rada, koja veze nema sa tim. Jasno je kad je fax zavržila u septembru 14. a postala VD u maju 17. I ona prima 1000 eura svaki mjesec, dragi moji kotorani, vaših para. Vic. A država ćuti i dopušta ovakve nezakonitosti. I jedino Skala piše o ovim katastrofalnim nezakonitostima, o kojima pravnici u svim tim firmama takođe ćute. Sve njih pozvati na odgovornost. Ruše sistem od kojih su i sami gori 10000 puta. Obraz kao đon.

 4. Sve one visoke funkcionere i bliske saradnike,sve treba ispitatti….mladi su pa ne znaju sto ih sve ceka,svi ce sucki odgovarati,a kad pukne vlast sve ce licno da plate!!!Snezan ,samo pohvale !!!

 5. Podrska ovoj Hrsbtoj Zeni ,primjer svim inspekyorima u CG,ovo je ono cojstvo i junastvo…to vam je primjer tome !!!Kolike ima samo prekrsaje Lazna direktorica,Kultutnog centra,tamo treba ispitat o kkavim se prevari radi…vjerovatno je tu rupa u sistrmu Kumovima,da uzimaju pare iz drzavne kase ….kupovina skupih automobila,nosenje garderobe poznatih talijanskih brendova..dokle ovako.Jadim u sistemu,pa se neke stvari vide

 6. Podrska Snezani !!!Svaka cast ovoj hrabroj zeni,da je vise ovakvih sinjorina po Kotoru!!!Onome Šismisu od Gradonacrlnika neka mu je nadusu,Arogantno pset@@ .Gos.Slavko u sledecem gostivanja ove hrabre sinjorine,treba pitat kako su Gos.S.Latkovic ,sa kojim radnim iskustvom,mozda isto “u svom frizerskom salonu” dosao do posla ,u kakvom je on srostvu sa ovim Gradonacelnikom, ?…Mislim da je vrijeme da odgovara sucki za dva nedjela i da se povuce iz politike .

  • DA tako je sve ste u pravu a ima ih dosta i mimo frizerki, Latkovica , čak i arhivara i to direktno u sluzbu gradonacelnika koji ne rade posao arhivara vec svaki dan u sali za sastanke čekaju ŠEPRTLJE i slične njima da sastanče i troše novac građana KOTORA !

 7. E moj prijatelju Dragoviću, Snežana bi trebala biti Načelnica, samo ne znam da li i koje kriterijume treba da ispuni i
  kome.
  Drugačije bi ruže cvale, ali ajd ćerajte
  kao što ste naumili, pa da vidimo kako će to sve funkcionisati.
  Već smo podosta vidjeli i čuli .

 8. BRAVO SNEŽANA TAKO TREBA IZNOSITI NEISTINE , NEPRAVILNOSTI , NEZAKONITOSTI IZ OPŠTINE KOTOR , NEMAR , NERAD, OKRETANJE GLAVE SLUŽBENIKA SLUZBE INSPEKCIJSKIH POSLOVA I ZATVRANJE OČIJU PRED POSLOM , NEPRAVILNOSTIMA , , , GLAVU GORE MAČKO , SVE SMOČULI A I MNOGI OD NAS I ZNALI ŠTO SE DEŠAVA ALI NE BAŠ OVOLIKO …POTKRIJEPILA SI SVE MATERIJALNIM DOKAZIMA , PRIBAVLJENIM NA ZAKONIT NAČIN KAKO I DOLIKUJE JEDNOM SLUŽBENOM LICU KOMUNALNOM INSPEKTORU KOJI PRIMA PLETE IZ BUDŽETA ODNOSNO OD GRAĐANA CRNE GORE ! S R E Ć N O I ČEKAMO TVOJE NOVO GOSTOVANJE NA SKALA RADIJU JER JE TO JEDINI RADIO SLOBODNE RIJEČI I ISTINE U NAŠEM GRADU !

  • Hvala na podršci. Ja znam da u Crnoj Gori ima još mnogo dobrih i poštenih ljudi, mada ne prodju uvijek dobro.
   Ko zna što će se još dogoditi??? Ko zna što se jos sprema u svakom slučaju, naredna sam svemu. Hvala još jednom, na komentaru i vašoj hrabrosti da isto postavite na ovaj portal. S postovanjem.

   • Drž se dobra vilo, Tvoj osmjeh
    sve govori!
    Da je još takvih dama uočljivo,
    prave promjene bi već bile za nama !
    Podsjećaš me svojom istrajnošću
    na Stanu Tomašević.
    Puno uspjeha u dalhem radu i životu.

    • Hvala Vam Ratko Vidovicu, hvala vam na divnim riječima.
     Moja malenkost je daleko iza velike Stane Tomasevic, prvoborca i Narodnog heroja! Velike su to zene bile, i ona i Vukica Mićunović, teško je njih dostignuto. Ali ako me vidite i u sjenci ovih časnih i ponosonih Crnogorki onda sam sigurna da sam dobro vaspitana i odgojena. Još jednom veliko hvala.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.