Snijeg se spustio i do mora

0
Cetinje mećava (foto CDM)

Polarna hladnoća zahvatila je danas Crnu Goru, a snijeg je izazvao saobraćajni kolaps na većini puteva u zemlji.

Na putevima u Crnoj Gori saobraća se po mokrim i klizavim putevima, saopštili su iz Auto-moto saveza i upozorili na dionice u višim planinskim predjelima i preko prevoja na kojima ima snijega i leda.

Iz Auto-moto saveza su upozorili da je neophodna maksimalno oprezna vožnja i obavezna upotreba zimske opreme.

Saobraćaj je zatvoren za sve kategorije vozila na putu Nikšić – Vilusi – Vraćenovići, preko Paštrovačke gore.

Zbog snijega nije dozvoljeno kretanje kamionima sa prikolicom i šleperima na dionicama Nikšić – Vilusi – Vraćenovići, Nikšić – Plužine – Šćepan polje i Nikšić – Šavnik, Podgorica – Cetnje – Budva, Vilusi – Grahovo – Lipci, Mojkovac – Bijelo Polje preko prevoja Krstac.

Na putnom pravcu Virpazar – Sutomore uspostavljen je saobraćaj.

Cetinje zastoj u saobraćaju (foto CDM)

Najavljeno nevrijeme može značjano uticati na distribuciju električne energije naročito u sjevernom dijelu države, ali Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je preduzeo sve radnje u cilju pripreme sistema za zimske uslove, saopšteno je iz tog preduzeća.

Ističu da je pripravnost ekipa podignuta na najveći nivo, kako bi, operativno i u najkraćem roku, riješili eventualne probleme koji mogu nastati na mreži zbog najavljenih vremenskih neprilika.

Iz CEDIS-a su podsjetili da se na osnovu Izvještaja i upozorenja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju od danas do nedjelje očekuju prilično nepovoljni vremenski uslovi.

“Naše područje i region biće zahvaćeni prodorom hladnog atmosferskog frontalnog talasa. Ovakve vremenske neprilike mogu imati značajan uticaj na sistem distribucije električne energije naročito u sjevernom dijelu Crne Gore”, kaže se u saopštenju CEDIS-a.

Oni su, kako ističu, preduzeli sve radnje u cilju pripreme sistema za zimske uslove rada kroz redovno održavanje mreže a pripravnost ekipa je podignuta na najveći nivo, kako bi, operativno i u najkraćem roku, riješili eventualne probleme koji mogu nastati na mreži zbog najavljenih vremenskih neprilika.

snijeg - Mokrine (foto radio Jadran)

Prvi veliki snijeg s vjetrom zahvatio je zaleđe Boke Kotorske.

Na putnim pravcima u hercegnovskom zaleđu, od Kruševica do Vrbanja i na Ublima, u toku je čišćenje snijega, kako bi se dionice osposobile za nesmetano saobraćanje, saznaje Radio Jadran.

Situacija, za sada, nije alarmantna, ali je bilo neophodno krenuti odmah sa raščišćavanjem kako bi se prolaznicima omogućilo brže i lakše kretanje, ali i kako bi kamioni preduzeća Čistoća mogli da idu ka Dugonji i odlažu otpad.

Angažovano je nekoliko firmi, Univerzal Monte, odnosno Fortis Mont sa kojima Stambeno komunalno ima ugovore o čišćenju puteva.

Snijeg na Orjenu počeo je da pada za vikend, i do juče u 14 sati bilo ga je oko 10 cm. Od sinoć pada pojačanim intenzitetom i najvjerovatnije ga ima već oko pola metra u predjelu Vratla, priča nam predsjednik PK Subra, Duško Avramović. On ujedno preporučuje svima koji imaju namjeru da putuju ka Orjenu, da ne idu bez zimske opreme i u pratnji više ljudi:

“Snijeg je intenzivnije počeo da pada sinoć između 22 i 23 sata. Ovdje je bilo djelimično vedro, međutim, gore je već bilo “stislo”, što je i neki pravi početak sniježnih padavina ove zime. Koliko znam, pored puteva je već obezbijeđen pijesak da bi se mogao posipati ukoliko bude leda i poledice. Preostaje nam da vidimo kako će se situacija dalje odvijati”, poručio je kratko Avramović.

sniježni nanosi (foto CDM)

Od Podgorice ka Cetinju saobraćaj se odvija otežano. Ana Fatić koja se zaputila ka Budvi požalila se CdM-u da je imala velikih problema u saobraćaju na toj dionici puta.

“Apelujemo na građane da bez prijeke potrebe ne kreću na put pogotovo u noćnim satima, a ako se ipak odluče na to, savjetujemo da prethodno provjere prohodnost i stanje na putevima. Takođe, molimo građane da prate uputstva nadležnih službi i da se ponašaju u skladu sa njima”, poručuju u MUP-u.

Cetinje: Raste visina snijega, uvedena 24-časovna dežurna linija za prijave građana

Nakon većih padavina, koje i dalje traju, sve gradske službe na Cetinju su od jutros na terenu.

S obzirom da je snijeg tokom dana nastavio da pada istim intenzitetom kao i jutros, visina pokrivača u gradu trenutno iznosi preko 30 cm.

Prijestonica Cetinje uvela je cjelodnevnu dežurnu liniju na koju svi građani mogu prijaviti potrebe za intevencijom gradskih službi, i to pozivom na broj telefona 123.

Na ruralnom području, gdje nema dometa za mobilnu telefoniju, građanima je na raspolaganju nacionalna linija 112.Prijestonica Cetinje apeluje na građane da ne upotrijebljavaju motorna vozila u pješačkim zonama i da ne oblažu snijeg na kolovoz.

Iz Komunalne policije Prijestonice Cetinje mole građane da, u cilju prevencije mogućih oštećenja pri čišćenju snijega, uklone parkirana vozila sa raskršća i kolovoznih traka, kako bi mehanizacija neometano mogla da funkcioniše na svim gradskim ulicama.

U Bijelom Polju snijeg je debljine 25 centimetara, pojedina sela su u blokadi, dok je u Kolašinu snijeg oko 40 centimetara.

U Petnjici je već vanredno stanje jer nema struje, a ni put od Stenica prema Petnjici nije očišćen, javlja Radio Petnjica.

Podsjećamo na brojeve hitnih službi i to: 112 (broj za hitne situacije Direktorata za vanredne situacije), 122 (Uprava policije), 123 (službe zaštite i spašavanja) i 124 (Zavod za hitnu medicinsku pomoć), kao i na broj 19807 Automoto saveza Crne Gore.

CDM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]