Snima se dokumentarni film “Ognjilo”

0
ognjilo

Nakon prve pripemne faze snimanja i višemjesečnog istraživanja crnogorskog terena, ovih dana je završeno snimanje prve trećine dokumentarnog filma “Ognjilo”, u režiji Vladimira Perovića.

Film je podržan od strane Ministarstva kulture Crne Gore: izabran je na konkursu za sufinansiranje, a tema je izgradnja dalekovoda Lastva Grbaljska – Čevo, čije radove izvodi Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) u okviru povezivanja Crne Gore sa Italijom podmorskim kablom.

Reditelj Perović izabrao je rodni kraj za još jedan dokumentarni film, pa ističe: “Provođenje kabla kroz ljuti katunski krš je izuzetno težak posao. A sa filmske tačke gledišta – izuzetna vizuelna atrakcija”.

S toga, ovaj značajan projekat približiće ljubiteljima dokumantarnog filma i uopšte crnogorskoj publici na umjetnički način: ispričaće još jednu sasvim istinitu priču: ognjilo je simbol stvaranja iskre pri jednom sasvim običnom ritualu paljenja duvana, u staroj kući domaćina koji godinama živi onako kako crnogorski krš nalaže.

No u međuvremenu, tu svakodnevnicu zamijeniće nova iskra: u pejzaž se useljava čudo – ogromni stub.

Osim stuba, ništa se neće promijeniti, ognjilo će i dalje biti dio junakove svakodnevnice, život se nastavlja uz novog “komšiju”.

Centar za kulturu Tivat je ovog puta producent, dok je izvršna producentkinja Jelena (Đorđević) Božović.

Za kameru je zadužen Milan Stanić, asistent režije i ton Sead Šabotić, glumac/junak Drago Vujović, pomoć na terenu Momčilo Jovanović.

Dinamika snimanja filma uveliko zavisi od dinamike postavljanja stubova, te se predviđaju još dva snimanja: na zimu kada padne snijeg, i na proljeće, kada ozeleni šuma.

Završetak je predviđen na jesen 2017. godine kada će film biti premijerno prikazan.

Vladimir Perović

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].