Šoć i umjetnost nadahnuto i sa stilom punih 60 godina

3
sa otvaranja izložbe Ratka Šoća Šutana

sa izložbe Ratka Šoća

Kamene zidove kotorske  Galerije solidarnosti od sinoć krase slike i crteži akademskog slikara Ratka Šoća koji je jubilej 60 godina svog stvaranja odlučio da proslavi i u Kotoru gradu umjetnosti i prijateljstva.

U organizaciji OJU Muzeji Kotor, u prisustvu brojne publike na izložbi sa Ratkom bilo je smijeha i nostalgije, sjećanja i topline, sve u raskošnom ramu njegove istinske umjetnosti.

„Ratko Šoć duhovnost je napajao na poilu crnogorskog krša, koji su klesale munje i gromovi, komponujući melodramatičnost u tom simfonijskom spoju neba i zemlje i mora i krša. Punih šezdeset godina druže se nadahnuto i sa stilom Šutan i umjetnost, prvenstveno likovna, ali odmah za njom i ona rastočena lirika kojom je uspijevao što ni vasioni nije. Zaustavio je Dunav i skazaljke stare i tako pjesmom ušao u legendu, u trajanje koje će naslijediti buduće generacije. Ratko Šoć je akademski slikar, grafički dizajner, crtač, ilustrator, karikaturista, aforističar, scenograf. Nije u njemu umjetnost pronašla prirodno stanište tek tako tragajući za skloništem kojeg je sve manje“, rekao je novinar i publicista  Slavko Mandić, otvarajući izložbu pod nazivom „Fantastika, slike i crteži“ u Galeriji solidarnosti.

On je podvukao vrcavost cetinjskog duha, i specifičnost Šutanovog humora.

„Ta surovost crnogorskog krša nagonila je misao na prekovremeni rad. Valjalo je opstati, a to se moglo jedino ako si među najboljima“, rekao je Mandić.

„Mnogo nas je na kugli, pređimo na kocku“, poručiće nam Šutan u istoimenoj knjizi aforizama i konstatovao da “ovo nije vrijememe za umjetnost, ali je umjetnost živjeti u ovom vremenu”. Izložba “Fantastika, slike i crteži” Ratka Šoća spoj je epske karakterologije likova iz Njegoševog „Gorskog vijenca“, izbrazdanih od sumorne svakidašnjice nastale u vremenu kada je teško bilo čojski opstati. Šoć je istinski crtač, i on je na tom terenu svoj na svome. Njegov crtež ima onu nestvarnu dramatiku, onu hirovitost i buntovničku snagu koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. On je poruka iz koje se crpi zaključak. Moj zaključak je da je Šutan podjedanko veliki umjetnik kao što je čovjek i prijatelj, između ostalog, poručio je Mandić.

Pozdravljajući brojnu publiku i svoje kotorske prijatelje kako je rekao, Ratko Šoć se osvrnuo na svoj šezdesetogodišnji rad, izložbe, studijska putovanja, prijateljevanja.

Kotor je neizbježna pozornica za njegov umjetnički posao u kome je decenijama i u kome nije gost.

Ovu izložbu poklonio je svojim dragima koji više nijesu sa nama, sestri Radmili, sestrični Ratki i zetu Marku.

Za ovaj jubilej Šoć je podsjetio da je izlagao diljem zemljine kugle u Malom Iđošu i Montrealu, u Lovćenci i Parizu, u Gospođincima, Marselju, Rimu, Palermu, Firenci, Moskvi itd.

„Dobitnik sam nekoliko značajnih i beznačajnih nagrada“, duhovito će ovaj umjetnik.

Rođen na Cetinju u prošlom vijeku gdje je završio osnovnu školu i malu maturu, a u to vrijeme na Cetinju, kaže Šoć, kome nije išla škola davali su ga u konobare, političare i slikare.

Njega je zapalo ovo posljednje pa je završio umjetničku školu u Herceg Novom, potom akademiju u Novom Sadu, a 1976-77 kao stipendista italijanske Vlade dospio je na akedemiju Bel Arte u Rimu koju je završio u majstorskoj radionici  profesora Montija.

„Moje prezime je kratko sa tri slova, a i biografija nije duga. More mi je dalo dubinu, Vojvodina  širinu a Crna Gora visinu“ kazao je Šoć.

Veče je muzički obojila prof. violine Dušica Kordić, uz klavirsku pratnju Nikole Vučkovića.

Luka Lagator i Marko Špadijer na otvaranju

3 KOMENTARI

  1. Ratku želim prijatan boravak u Kotoru, ili prijatan povratak Kotoru. Njegove nove slike samo se pridružuju starim. Na žalost Radio Kotor ne zna za ovu izložbu. Malo ih je pa ne mogu da stignu. A možda je previše Crnogoraca prisutno? Zato prate neki festival fantastične priče iz Bijelog Polja????Ne znaju oni koliko je Ratko proveo vremena u Kotoru.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.