Solarna javna rasvjeta u Kotoru i zvanično puštena u rad

1
stisak ruke dr Stjepčevića i Xianga

U Kotoru je danas, svečanim presijecanjem vrpce na informativnoj tabli koja govori o donacije Narodne Republike Kine kotorskoj opštini solarne javne rasvjete, obilježena implementacija projekta vrijednog preko 1,4 miliona eura.

Gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević je kazao da su radovi privedeni kraju zahvaljujući angažovanju glavnog izvođača “China solar lighting“ iz NR Kine.

On je istakao da je projekat pružio građanima Kotora neposrednu korist i dobrobit, ali je posebno važno što je doprinio jačanju tradicionalno dobrog prijateljstva NR Kine i Crne Gore.

Dr Stjepčević je zahvalio kineskim prijateljima, uvjeren da će se saradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo.

Politički savjetnik u ambasati NR Kine Zhang Xiang nije krio zadovoljstvo uspješnim rezultatima projekta.

On je ukazao na izuzetno dobre odnose između njegove države i Crne Gore i istakao uvjerenje da u budućnosti oni dobiti još veći smisao i značaj.

Xiang je izrazio uvjerenje da će kineska donacija koristiti građanima Kotora u smislu kvalitetnije javne rasvjete kojom Kotor treba da zaokruži investiciju zamjene rasvjete na svojoj teritoriji savremenijom i onom koja značajno manje troši u odnosu na postojeću.

Ispred Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora prisutnima se obratio dipl. ing Budimir Cupara uz napomenu da je inicijativa za implementaciju projekta solarne javne rasvjete u Crnoj Gori za opštine Kotor i Cetinje započeta u martu 2012. godine na osnovu Sporazuma o ekonomskoj i tehničkoj saradnji potpisanog od strane Vlade NR Kine i Vlade Crne Gore 24. 09. Vujice Lazovića i kabineta kotorskog gradonačelnika.

Direkcija za izgradnju i uređenje Kotora je pripremila 28. 03. 2012. godine Zahtjeva za donaciju opreme za solarnu javnu rasvjetu i dostavila ga potpredsjedniku Vlade Crne Gore.

Postupajući po tom zahtjevu istraživački tim Vlade NR Kine u ljeto 2012. godine obišao je 16 predloženih lokacija i prihvatio 7 koje su imenovane kao objekti javne rasvjete.

Građani Kotora su nepodijeljeni u mišljenju da je ova vrijedna donacija značajna za grad i opštinu i da Kotor mora više pažnje da posveti solarnom korišćenju energija zbog velikog broja sunčanih dana u toku godine.

svečano presijecanje vrpce

1 KOMENTAR

  1. Jedino što su Kinezi napravili da dura je kineski zid i to jer im se radilo o guzici, sve ostalo je po principu: upotrebi i baci tj. za jednokratnu upotrebu.
    I sa ovim projektom će biti isto kao sa vozilima na struju u Perastu.
    Ovu rasvjetu je trebalo postaviti samo tamo gdje je nije bilo pa koliko traje, ovako je povećan trošak zamjene postojećih,montiranja solarnih sa mnogo većim postoljem sa akumulatorom naravno veoma lošeg kvaliteta pa se već na stubove dovodi dodatna struja jer se ova skalamerija kad je oblačan dan gasi već iza ponoći i dr.
    I sami radnici koji ih postavljaju se šprdaju sa ovom rabotom.
    Kako god srećna nam nova— svijetla budućnost.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]