Solila ekskluzivno stanište ptica sa jedinstvenim mirom

4
Solila

Bulić i Saveljić

Bulić i Saveljić

Na Crnogorskom primorju postoji veliki broj interesantnih lokaliteta koji predstavljaju izvornu i autohtonu prirodu, pa su u tom smislu jedinstvena staništa pojedinih biljnih i životinjskih vrsta.

Mnogi od njih su zaštićeni, ali urbanizacija nemilosrdno devastira prostor.

Svijetla tačka su tivatska Solila, jedinstven rezervat ptica na našem primorju, koji je interesantan u kulturnom i u prirodnom smislu i predstavlja istraživački projekat Zavoda za zaštitu prirode Crne Gore u saradnji sa Opštinom Tivat.

Zaštićeni prostori i prirodni rezervati mogu da se iskoriste za promociju i razvoj raznih vidova turizma i da budu u funkciji održivog razvoja, kazao je za Skala radio Zlatko Bulić, direktor Zavoda za zaštitu prirode Crne Gore.

Posebno je važno da tivatska Solila budu adekvatno zaštićena, jer su sa ostalim sličnim lokalitetima prepoznata u okviru dugoročne zaštite prirodne sredine u prostornom planu do 2020. godine, podsjeća Bulić.

Darko Saveljić, orintolog kaže za Skala radio da je uz pomoć Morskog dobra koje je uložilo oko 50 hiljada eura u saradnji sa Opštinom Tivat, počela aktivna zaštita Solila.

Prokopani su i otvoreni kanali koji su bili zatrpani blizinom kamenoloma koji je donedavno bio aktivan.

Time je omogućen brži protok vode kroz Solila, gdje se stvara prehrambena baza za ptice, jer morske ribe sad nesmetano ulaze u kanale, a đe je hrane tu je ptica, objašnjava Saveljić.

Nedavno su očišćeni nasipi, kao i mostovi koji su privremeno rekonstruisani, tako da je sada moguće posjećivati Solila i bezbijedno se kretati.

Saveljić je podsjetio da su Solila zaštićena 2008. godine kao ekskluzivni, mali lokalitet za stanište močvarnih i ptica selica.

Solila su značajna tačka na migracionoj ruti ptica koje iz Sibira, centralne i sjeverne Evrope lete preko Jadrana za Italiju, Siciliju, Maltu i Afriku.

Ove zime na Solilima zimuju i labudovi kojih niđe nema u Crnoj Gori, a zna se koliko imamo močvara.

Ovo ukazuje da ptice iz zime u zimu imaju sve veći mir i da se ulaže u njihovu zaštitu, zaključio je Saveljić.

4 KOMENTARI

  1. Napomene radi ove godine su u Solilima zimovale guske vise stotina je nemilosrdno ubijeno od strane lovaca ubica koji se eto guscijim mesom hrane pa ih razumijem .Sram na bilo .

  2. Poštovani slušaoci. Zapamtite. Sada vidite ovu ljepotu prirodnu, sa staništem ptica.
    Samo kroz par godina, ovo će biti devastiran prostor a ptice poćerane jer što će one tu. Isto se dogodilo i sa uvirom rjeke Ljute u more, kod restorana Stari mlini gde je obala zabetonirana, more nasuto i deo njega nestao bukvalno pod nanosima zemlje i kamenja. Stari su nas učili da se kamen vadi iz mora a ne bača u more a divljani bi uništili sve radi pustih para. Tok rijeke poremećen i vještački nagrđen. a staništa ptica više nema. To je jedna od najdrastičnijih devastacija. Za to niko nije odgovoran niti će ikad biti. A čuvar kamene plastike i veliki stručnjak ya ornamerntiku i stari viševjekovni kamen, polako ali sigurno mic po mic zauzim aljepopte Boke i najljepše lokacije, ogradjuje ih žicom i strah je i trepet slučajnim prolaznicima, Too vam je istina o bokeškim ekskluyzvitetima. IMA LI KO DA VODI BRIGU O TOME i da se to jednom stavi na dnevni red i okonča.

    • Banjo(PILO) Djurica je ugledni gradjanin ovog grada.Ni jedna festa ne moze pasat a da on ne vodi glavnu ulogu.On i slicni su mjerilo Kotora.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].