Solila, raj za ptice i turistička atrakcija

4
Solila kod Tivta

Biljana Krivokapić

Biljana Krivokapić

U prirodnim kontrastima pitome Boke Kotorske, uz kulturno istorijske slojeve, geografske i klimatske karakteristike ovog komadića božanske ljepote, još jedan dar su tivatska Solila.

Na ovom jedinstvenom i posljednjem staništu halofitno močvarne vegetacije, na području napuštene solane na čijim obodima je makija i šikara, registrovano je oko 114 vrsta ptica.

Solila su od 2008. godine zaštićena kao specijalni, posebni prirodni rezervat, podsjetila je za Skala radio Biljana Krivokapić, savjetnica za zaštitu životne sredine u opštini Tivat.

Ovih dana na tivatskim Solilima je otvorena ornitološka staza kroz projekat “Orniba”, a u toku je realizacija još jednog projekta “Oživljavanje prirode na istorijskim tivatskim Solilima”,  u saradnji sa Centrom za zaštitu i proučavanje ptica i JP Morsko dobro.

U cilju bolje prezentacije ovog lokaliteta organizovane su brojne radionice za odrasle i za djecu.

Nedavno, povodom dana obilježavanja vlažnih staništa, u Tivtu je organizovana radionica sa učenicima iz Tivta, Kotora i Budve, kazala je Krivokapićeva.

Na ornitološkoj stazi na Solilima, koja je zvanično otvorena u ponedjeljak 9. februara, nalaze se dvije osmatračnice za ptice, čime se obogaćuje turistička ponuda Tivta.

Solila, zajedno sa planinarskim stazama, koje se otvaraju i valorizuju na poluostrvu Luštica i na Vrmcu čine jedinstven paket eko turizma.

4 KOMENTARI

  1. Sigurno da ima drazi da ima neke velike posjete nema najavljeno postavljanje onog ovog a niko da se pita koja je sigurnost samog aerodroma jer se granici sa supljom mrezom svugdje na planetu postoje razni uredjaji i sluzbe za rastjerivanje ptica ali kod nas ove sekte od NVO samo pare da uzmu odnekih smijesnih projekata . Koja glupost to su ptice selice neka naprave na skadarsko jezero da mi je vidjet nedaj boze kakav icident ko ce da odgovara .

  2. Ćim angažuju JP Morsko dobro na solila za istrazžvat tice, znamo i ocekujte da im se ne piše dobro, jer ce bit veliki pomor nesretnijeh tica. Rabotaju sve naopaka kuku i jad nama. Morete i Luku Kotor uposlit pa da prebačaju te tice nesretne sa solila na Seljanovo. KRUZERIMA

  3. meni je to sve nekako gadljivo, kafeno, onaj mulj. jedino da vadis za ribanje crve. A nesto dragu ne bi poveo tamo u romantiku

  4. JES. PA KAD OBJAVE GRIPU OD TIČURINA, FLITAJU NA DEBELI BRIJEG I GUME OD AUTA I NAS, JER IMAMO SOLILA I SKADAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]