Sonja Seferović: Kotor uskoro dobija Parking servis

15
Sonja Seferović

Kotor će uskoro dobiti Parking servis, preduzeće koje će se baviti problemima parkiranja na teritoriji kotorske opštine, kazala je za Skala radio potpredsjednica opštine Kotor Sonja Seferović.

Ona je podsjetila na pobleme u saobraćaju i velike saobraćajne gužve kojima je Kotor izložen gotovo čitave godine i iznijela činjenicu da je na snazi Odluka o regulisanju saobraćaja na teritorije opštine iz daleke 1988. godine. Istina, bilo je više pokušaja da se ona izmijeni, ali se u tome nije uspjelo. Opština Kotor je 2015. i 2016. godine pokušala da riješi problem u saopbraćaju tako što je pristupila sveobuhvatnom rješavanju kompleksnog saobraćajnog sistema. U to svrhu urađen je projekat tehničke regulacije saobraćaja, Studija javnog gradskog i prigradskog transporta i Projekat zone škole.

Na našu primjedbu da Projekat Zone škola nikada nije zaživio, Seferovićeva je kazala da Zakon o bezbijednosti saobraćaja propisuje obavezu lokalnim samoupravama da na svojoj teritoriji, primjenom saobraćajno – tehničkih mjera obezbijedi zone škola. Ukoliko ne dođe do realizacije, propisane su odgovarajuće kazne, jasna je potpredsjednica kotorske opštine, i kazala da je Opština Kotor 2016. godine izradila projekat kojim su obuhvaćene sve zone škola. Tu se ubraja vertikalna i horizontalna signalizacija, postavljanje stubića kako bi se obezbijedila bezbijednost učenika i pješaka, sa idejom da roditelji manje koriste automobile kojim djecu dovoze do škole.

Za rješavanje ovog aktutnog problema, odnosno njegovo ublažavanje, resorni Sekretarijat Sekretarijat je ponudio određenje prijedloge. Jedan od njih, kazala je Seferovićeva, je postavljanje info tabli na prilazu gradu za označavanje slobodnih mjesta na parkinzima, na kojima bi bio ispisan tačan broj slobodnik parkin mjesta na pojedinačnim parkinzima, jer su studije pokazale da 30% vozača kruži od parkinga do parkinga tražeći slobodno mjesto za parkiranje.

Na primjedbu da je moguće da Kotor izgubi dva parkinga, onaj preko puta glavnih gradskih vrata, zbog koncesionog ugovora koji je dat Luci Kotor, kao i na prostoru nekadašnjeg URC-a Slavija, zbog odluke investitora da počne sa realizacijom projekta izgradnje hotelskog kapaciteta, Seferović je kazala da ima nezvanična saznanja da to još uvijek nije definitivno. U međuvremenu je resorni sekretarijat dobio nalog da sagleda mogućnost za izgradnju montažne garaže na Benovu, kao privremenog objekta. Garaža bi imala dva sprata i treći koji bi bio nepokriven. Na taj način bi se dijelom obezbijedio parking prostor.

Ona je najavila osivanje novog preduzeća, Parking servisa, koje Kotor nije do sada imao, a pokazalo se u drugim gradovima kao dobro rješenje. To znači uvođenje pauka, kupovinu kandži i svega što je neophodno ra rad i funkcionisanje ovog preduzeća.

Potpredsjednica opštine je saopštila da je jedan od prijedloga i da se dio magistralnog puta od otvoreg bazena do Kulturnog centra, jednostrano ili dvostrano, u zavisnosti od potrebe ogradi, odnosno kanališe i tako usmjere pješaci na pješačke prijelaze kako ne bi mogli da prelaze saobraćajnicu gdje god žele. Projekat je pokazao da pješaci, od ukupnog vremena, zauzimaju kolovoz od 70 do 80%, a vozila 20 do 30%, a trebalo bi da bude obrnuto.

Seferovićeva je, kada su u pitanju parkiranja turističkih autobusa, kazala da će, najkasnije do kraja januara iduće godine turoperatima biti poslate lokacije za parkiranje autobusa sa svim potrebnim uslovima. Jedna od ideja je da oni budu  parkirani u industrijskoj zoni.
Kotor je tokom prošle godine posjetilo više od 20.000 autobusa. Zbog nebrige i nerada je na godišnjem nivou izgubljeno oko 250.000 € zbog nenaplaćene takse i između 500 i 600 hiljada eura zbog nenaplaćivanja  parkinga.

To su ogromne pare, kazala je Sonja Seferović, sigurna da bi mnogi saobraćajni problemi bili riješeni kada bi se taj novac uložio u rješavanje pomenutih gorućih problema.

15 KOMENTARI

 1. Draga Skalo, dragi gradjani Kotora, mislila sam da ste humaniji i predusretljiviji! Meni hrast treba za dugotrajnu bolest, ja sam pokusala nac ga, ali ne mogu. Imate li malo humanosti u sebi? Ne probali ga moju muku!

 2. Bravoooo za osnivanje parking servisa i za uvođenje pauka u rad. Nekada je bio pauk i tada skoro da nije bilo nepropisno parkiranih vozila vec je sve bilo čisto i prohodne ulice !!! nemojte napraviti gresku da kupite polovan pauk kao sto ga je nacelnik komunalne policije birao prosli put pa mu se grana otkinula i slomila jedno auto vec sve novo !!! SREĆNO I BERIĆETNO !!!

 3. Koliko ste do sada dobili prijava na ne-rad nacelnika komunalne policije ? I sto cete preduzeti povodom istih ?

 4. Draga potpredsjednice bravo za hrabrost da se uhvatite u koštac.Civilizovano izgledate i tako se i ponašate.
  Budite bolji od Vaše prethodnice.

 5. Dal ce se raditi dvosmijerna saobracajnica od Zatvorenog bazena uz zid F.K.Bokelja koja bi se povezala sa glavnim putem kod mijesne zajednice Skaljari. Tako bi se rasteretio kruzni tok za barem 30 posto i ne bi imali kolone do Mua i zatvorenog bazena put kruznog toka.

 6. Zna li mi neko reci ima li povise gimnazije pravi hrast ili nedje drugo al’ da mi ga tacno locira jer ne znam razlikovat? Treba mi za jedan lijek. Hvala unaprijed

  • Borka, žao mi je što naši sugrađani nemaju više empatije. Milija im je politika od svega.
   Znam da ima hrast u Orahovcu ali mislim da je sada u dvorištu nekog stranca. Mislim, ali nijesam siguran da ga ima na Mircu i Koložunju. Da li ga ima oko Gimnazije, ne znam jer ni sam nijesam neki čvrsti poznavalac njegovog lista, a ima i više vrsta.
   Možda se javi neko , ja sam se pokušao raspitati za lokaciju u Dobroti, vjerujem da ti je najbliža, a ne znam koje su ti mogućnosti odlaska negdje.
   Vjerujem da će se Skala potruditi da ti pruži ruku ako je u pitanju bolest i da ti da pravu informaciju.
   Pozdrav Skali.

 7. Isto te necemo glasati, ni tebe, ni onoga sto je prodao Limenku. Dosli ste konkurencija zavodu za zaposljavanje.

 8. Obzirom da se radi o SD-u, pretpostavka ZASNOVANA NA ISKUSTVENIM POKAZATELJIMA je da se u svako rješenje već neko ugradio. Napred !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je skala@t-com.me.