Spajić o zaduženju od 750 miliona eura: Crna Gora juče bukvalno izbjegla bankrot, kao i angažman sa MMF-om; Krivokapić: To smo radili tajno

2

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić tvrdi da je Crna Gora jučerašnjim emitovanjem državnih obveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 750 miliona eura bukvalno izbjegla bankrot, te da je ovo bio jedini moguć potez u ovom trenutku.

Spajić je kazao i da je izbjegnut angažman sa Međunarodnim monetarnim fondom MMF.

“Crna Gora je izbjegla bankrot. Reagovali smo prije početka sljedeće godine da ne bi upali u dužničku krizu. Ništa od tog novca neće ici na potrošnju. Samo za Crnu Goru i vraćanje kredita”, saopštio je Spajić na današnjoj konfereciji za novinare.

Premijer Zdravko Krivokapić je kazao da je Crna Gora uspješno emitovala 750 miliona eura obveznica na međunarodnom tržištu.

“Osjećam ponos i zadovoljstvo što smo uspjeli da obezbijedimo ovakav pristup. Želimo da budemo dobri domaćini, da se ponašamo domaćiski. Ako to neko do sada nije vidio vidjeće u toku ove vladavine”, poručio je Krivokapić na konferenciji za novinare zakazanoj povodom zaduženja od 750 miliona eura.

Prema riječima Krivokapića plan koji se uspio realizovati i nije bio jednostavan.

“Na početku smo bili obeshrabreni kako izaći iz situaicje u koju smo došli djelovanjem prethodnika. Doveli su Crnu Goru u beznađe na  nekorektan način. Jedan je model da se prodaje državna imovina, što je dosadašnja vlast permanento radila. Ne postoiji kutak koji nije bio prodat. Drugi način je zaduživanje odgovarajućim kreditima. Ako se zadužujete morate da imate nekoliko elemenata koji  su preduslov dobrih kredita. To je rejting države koji je vezan za stabilnost”, istakao je premijer.

Treći model je, kako kaže, često korišćen u okviru prethodne vladavine-model obveznica koji se radi na domaćem tržištu.

“Najznačajniji model koji je bilo moguće realizovati na osnovu svih varijacija je model koji smo mi izabrali. To su obveznice tipa B i dobili smo jednu od najpovoljnijih ponuda i to uspjeli da realizujemo”, napomenuo je on.

Krivokapić krtitikuje prethodnu vlast što im prigovara na netransparentnosti.

“To smo radili tajno, ali organizovano, stručno i kompetentno uz pomoć određenog broja inostranih strčnjaka koji su nam se javili kao konsultantni za koje nikad niko nije pomišljao da će biti tu i to su radili besplatno. I danima i noćima je rađeno i niko se nije štedio. Prethodna vlast nam je ostavila najveće gubitke. Krediti koji dolaze na naplatu su 500 miliona eura. Gdje je taj proizvod Crne Gore koji će obezbijediti taj kredit koji smo u obavezi da vraćemo? Neka kaže taj ekonomski analitačar, bio politički ili naručen, kako se to drugačije može vratiti”, pojasnio je premijer i dodao da su najmanju podršku imali od Crne Gore.

Krivokapić tvrdi da Crna Gora ima kadrovski kapacitet koji je rijedak i koji nije korišćen.

“Koristili smo partijski, iako je bilo drugih rješenja. Treba da se takmičimo da najbolji dođu na prava mjesta”, poručio je on.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić je naglasio da su 23. novembra otišli do ministra finansija Darka Radunovića koji je, kako kaže, bio jako kooperativan.

“Vidjeli smo kakva je situacija i za dva dana donijeli ovu odluku. Od 25. novembra počeli smo sa pripremom izdavanja obveznica. Izdali smo 750 miliona eura zato što smo imali nevjerovatnu priliku jer ove godine, ovo je ubjedljivo najjeftinija kamata za B rangiranu državu. Država je morala da reaguje, jer nam je dolazilo 227 miliona eura duga naplate u martu”, saopštio je on.

Ponovio je da će od ovog novca da se vrate stari krediti koji su, kako je naveo, jako nepovoljni.

“Refinansiraćemo kredite koji dolaze na napaltu sljedeće godine i investiraćemo u budućnost Crne Gore. Ništa od tog novca neće ići na potrošnju, već će isključivo biti uložen u budućnost Crne Gore i vraćanje kredita. Za godinu dana fiskalne konsolidacije očekujemo mnogo bolju situaciju. Ovih 750 miliona obezbjeđuje dvije godine mira u Crnoj Gori, da imamo fiskalnu i svaku drugu stabilnost”, ocijenio je Spajić.

Odgovarajući na pitanja novinara Spajić je kazao da su potrebe finansiranja za sljedeću godinu 520 miliona eura.

“To podrazumijeva vraćanje dugova koji dolaze na naplatu, plus finansiranje deficita projektovanog na 2,9 odsto. Pored toga, želimo da stare kredite koji imaju jako nepovoljne kamate i koji se vuku čak iz SFRJ, kao što je kuvajtski kredit, gdje imamo sedam miliona glavnice i 30 miliona eura kamate. Imamo i kredite kao što je onaj Pariskom klubu povjerilaca, pa kredite prema kredit Swiss banci”, napomenuo je on.

Pojašnjava da poslije fiskalne konsolidacije slijedi ekonomski razvoj.

“Izbjegli smo aranžman sa MMF-om, on može biti dobar i loš, a trenutno smo u odličnoij poziciji da pregovaramo. Ovo zaduživanje je predviđeno rebalansom budžeta iz jula 2020. godine, tako da nema zakonskih prepreka. Imamo 37 odsto investitora iz EU, bez Njemačke i Engleske. Iz Engleske 22 odsto a iz Njemačke oko 20 odsto. Ostatak su Amerika i ostatak svijeta, Azija”, zaključio je Spajić.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović je naglasio da je najveći dio novca potreban za otplatu glavnice koja dolazi na naplatu naredne godine.

“Jedan dio je potreban za finansitanje deficita budžeta, a drugi dio za razvojne projekte. Moje ministarstvo će biti nosilac industrijske politike, politike pomoći malim i srednjim preduzećima, inovacione politike, aktivnog tržišta rada itd. Novac koji smo na ovaj način obezbijedili biće investiran u razvojne projekte, od fonda za inovaciju, startapove u ideje koje donose novu vrijednost i znače novu razvojnu etapu društva baziranu na znanju”, rekao je Milatović.

Rebalans budžeta predviđen je za proljeće naredne godine.

D.Janković, CdM

2 KOMENTARI

  1. Volio bih vidjeti, kao gosta u nekoj od vasih emisija i direktora borda zeljeznice, pravog domacina, sto mu se i vidi na facu. Takodjer volio bi da ga pitate koliko je stvarna duzina svih zeljeznickih pruga u CG, a koliko je navedeno, tj dodato u papirima. Ima jedna nejasnoca od nekih skoro 45 km, kazu dobro informisani izvori na jednoj privatnoj veceri. Dakle, dje su i kad postavljeni ti kilometri? Hvala.

  2. Ovo je veliki problem i velika sramota. Neko mora da porazgovara sa covekom da mu objasni da je on premijer da mu objasni da nema pravo da bruka Crnu Goru da nemoze da prica sta mu padne napamet nemoze da jedno prica drugo radi nema prava da diskredituje ministre u vladi.
    Sta uraditi sa takvim covekom neko mora dobro da razmisli ovo ovako nesme dalje previse je za tri meseca.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]