Specijalno tužilaštvo proširilo istragu: Uz Shirokova i Popova trag vodi do političara DF-a

1

Specijalno tužilaštvo donijelo je naredbu o izmjeni i proširenju istrage u slučaju pokušaja teroristčkog napada na dan izbora u kojoj se po prvi put pominju imena dvojice Rusa Eduarda Shirokova i Vladimira Popova, koji su predstavljeni kao organizatori kriminalne grupe, pišu Dnevne novine.

Osim njih, kako navode DN, naredbom su obuhvaćena još četiri nova imena, a pominje se i politička partija Demokratski front, kao i za sada neidentifikovana osoba iz te partije koja bi, zajedno sa osumnjičenim Bratislavom Dikićem, komandovala potencijalnim pobunjenicima koji bi upali u Skupštinu Crne Gore, pucali na pripadnike policije, a zatim lišili slobode premijera Mila Đukanovića.

Kako su DN ranije i najavljivale, novom naredbom status okrivljenog je dobio Mirko Velimirović, koji se kao svjedok pojavljivao i u ranijoj naredbi, a osim njega na listi su do sada j avnosti nepoznati srpski državljani Predrag Bogićević, Nemanja Ristić i Miloš Jovanović.

Rusi organizovali grupu za ubijanje najviših funkcionera

U najnovijem tužilačkom aktu se navodi da su Eduard Vladimirović Shirokov i Vladimir Nikolajevič Popov krajem septembra 2016. godine na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije organizovali kriminalnu grupu, obezbjeđivali novac, davali uputstva i naredbe članovima grupe kojima je cilj bio vršenje „neodređenog broja krivičnih djela terorizam i krivičnih djela ubistvo najviših predstavnika Crne Gore”.

Pored drugih, za sada neidentifikovanih lica, članovi te grupe su, kako se navodi, postali okrivljeni Aleksandar Saša Sinđelić, Bratislav Dikić, Predrag Bogićević, Nemanja Ristić, Miloš J ovanović, Mirko Velimirović, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević, Aleksandar Čurović, Aleksandar Aleksić, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević, Miloš Aćimović, Ivica Matić i Perica Andrić.

Sinđelić glavna veza sa ruskim nacionalistima

Prema naredbi, kako ističu DN, Sinđelić je bio zadužen da vrbuje druge članove organizacije, prima i predaje novac između organizatora i članova grupe, obezbijedi oružje, telefone, kupi policijsku opremu, uniformu, štitnike, palice, pancire, suzavac, gas masku i drugu opremu koju bi prilikom napada na Skupštinu koristili članovi grupe.

Dikić da organizuje protestante na skupu df-a

Dikić je imao zadatak da, prema uputstvima organizatora, dođe u Crnu Goru na dan izbora 16. oktobra i na protestnom skupu, organizovanom od Demokratskog fronta, drži na okupu druge članove kriminalne organizacije potencijalne pobunjenike, organizuje njihovo kretanje, upravlja članovima kriminalne organizacije, u sukobu sa pripadnicima policije, radi nasilnog ulaska sa političarima u Skupštinu Crne Gore. U svemu bi mu pomagao i jedan član DFa, koji bi zajedno sa njim, komandovao upadom u Skupštinu i kojem je Dikić trebao da preda specijalni mobilni telefon, koji nije mogao da se prisluškuje, a sa kojim bi bili u kontaktu sa osumnjičenim Rusima.

Za vrbovanje su bili zaduženi i Bogićević i Ristić koji su trebali da organizuju dolazak osoba koje su prethodno vrbovali na dan održavanja izbora, da učestvuju na protestnom okupljanju DF-a, te „da zajedno sa političarima DF-a okupljenim na mitingu izazovu sukobe sa službenicima Uprave policije i nasilno uđu u Skupštinu, gdje bi ostali najmanje 48 sati i proglasili izbornu pobjedu DF-a i drugih opozicionih partija”

Velimirović doprinio rasvjetljenju slučaja

U naredbi piše da je osumnjičeni Mirko Velimirović doprinio otkrivanju same kriminalne organizacije, iako su njegovi ciljevi bili nezakoniti. Naime, njegov cilj je bio da primjenjuje nasilje prema drugim licima, nabavi i skladišti sredstva za izvršenje krivičnih djela, oružje i municiju, čuva uniforme, koje se koriste prilikom izvršenja djela i da obezbijedi prostor u kojem će boraviti drugi članovi organizacije i u

kojem bi skladištili oružje i opremu. Osim toga, zadužen je bio za prenošenje poruka i uputstava od organizatora koje je prethodno dobio od Sinđelića.

Pošto je prihvatio ovaj plan, Velimirović je preuzeo 30.000 eura za potrebe nabavke i prebacivanja u Crnu Goru 50 automatskih pušaka i tri sanduka municije koje treba da smjesti u iznajmljenoj kući u Podgorici. To oružje je, kako se navodi, bilo namijenjeno za sada neidentifikovanim osobama koje bi poslao Eduard Shirkorov, a koje su trebale da dođu na dan izbora i prerušene u službenike policije, i pod komandom Dikića, izvrše upad u Skupštinu i „zajedno sa demonstrantima DF-a i uhapse premijera Mila Đukanovića”. Velimirović je potom sve ovo prijavio policiji.

Žene zadužene za logistiku

Miloš Jovanović imao je zadatak da, po uputstvima organizatora, kamenjem nasrne na službene prostorije DFa i ljude koji se nalaze u njima i stvori privid da su napad izvršili navodno pripadnici kriminalnih struktura bliski predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću. Dvije osumnjičene žene su, kako se sumnja, bile zadužene za prenošenje poruka između članova, ugovaranje sastanaka, i nabavljanju mobilnih, dok je Aleksandar Aleksić trebalo da obezbijedi prevoz i smještaj članovima kriminalne grupe.

I Front je trebalo da preuzme telefone

Kao dokaz da je Velimirović nabavio traženo oružje, Sinđelić je tražio od njega da fotografiše to oružje tako da budu sigurni, što je ovaj i učinio, navodi se, između ostalog, u naredbi za sprovođenje istrage. Takođe, Sinđelić je Velimiroviću i Dikiću predao dva specijalno pripremljena mobila telefona makre „Lenovo”, koji se ne mogu prisluškivati niti pratiti mjerama tajnog nadzora, a Dikić je nakon upada u Skupštinu taj telefon trebao da preda za sada neidentifikovanom članu kriminalne organizacije iz političke strukture Demokratskog fronta.

Sinđelić od Rusa dobio 200.000 eura

Prema navodima naredbe o sprovođenju istrage, Sinđelić je od Rusa dobio 200.000 eura koje je podijelio članovima kriminalne grupe. Od tog iznosa Bogićević je dobio 19.000 eura, a Ristić 4.500 eura da bi vrbovali što više članova kriminalne grupe. Dikiću je dao 15.000 i 500 dolara.

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici još nije odlučilo da li da Aleksandru Sinđeliću, osumnjičenom za pokušaj terističkog napada dodijeli status svjedoka saradnika. Iz Višeg suda u Podgorici juče je saopšteno da je sjednica povodom predloga Specijalnog državnog tužilaštva da se Sinđeliću dodijeli ovaj status završena, ali da odluka o tome još nije donijeta.

Prethodno, Sinđelić je u više navrata saslušavan u Specijalnom državnom tužilaštvu gdje je iznio najsitnije detalje o planiranom terorističkom napadu. Upravo on je razotkrio identitet dvojice ruskih nacionalista koje su potom istražitelji okarakterisali kao nalogodavce paklenog plana.

CDM

1 KOMENTAR

  1. …ALI,ALI…ALITE-TELALALITE DE-DANUTE DE..POLAGAČKOTE DE..SMIRENO I SABRANO-SABERIMO SE DE…? MA ELI OVAJ Velimirović-ONAJ Velimirović Mirko-IZ ZUBINA POTOKA-DRŽAVA Kosova..TE JE PUŠTAN SA ONIJEMA “PRVIJE ŠEST”-ZBOG NEDOSTATKA DOKAZA…”?PRAVO DA VI REKNEM-PO PRVI PUT U POTONJU TRIDESETNICU (16.LISTOPADA-16.STUDENOGA.2016)-SVE VIŠE ME UBJEĐUJE-DA SE OVO SVODI…(NESUĐENI DRŽAVNI UDAR I LIKVIDACIJA PREŠEDNIKA BIVŠE VLADE-A USPUT I AKTUALNOG PREŠEDNIKA VLADE SRBIJE)NA “MEĐUNARODNU SABOTAŽU”-PODMETANJE KLIPOVA POD TOČKOVE NAPRETKA I RAZVOJA-DRAŽAVE SRBIJE I DRŽAVE CRNE GORE? JER SVE ŠTO JE U POTONJU TRIDESETNICU-KAZANO-UČINJENO-PROVJERENO-POHAPŠENO-PUŠTANO..MENI LIČI NA SPRDNJU I PONIŽENJE LJUDI-POSENO ONIH KOJI POSJEDUJU MOĆ AUTONOMNOG RASUĐIVANJA-DOGAĐANJA”NARODA…”? I NA ULTIMU-KO SE JOŠ SJEĆA..”OROVOG LETA”-SUĐENJA MUSLIMANIMA-ČITAJ PARTIJI SDA-NA ŠEVERU DOMOVINE-ZAHVAĆENE RATNIM VIHOROM-ZA “SPAS SRPSTVA,KOSOVA,DEMOKRACIJE-LIVIDACIJE JAGNJEĆIH BRIGADA…”OD PLANINA PA DO MORA-STOTINE HILJADA GOVEDI I MAGARADI SE OBADALO-POD KOMANDOM KASAPINA I GROBARA SA DEDINJA…? NE SPOMINJUĆI-“USKA GRLA-PROTOČNE BOJLERE NEOCRNOGORSKE DEMOKRACIJE”…”SUĐENJA KUVARIMA I KELNRIMA-ZA RATNE ZLOČINE U “PIKOLO LORU”-MORINJ…RIZON BAJ-I RATNIM ZLOČINCIMA-ZA LOV NA MUSLIMANE SVIBNJA 1992 GODINE DILJEM “SRPSKOG PRIMORJA”-LIŠI OB KOTORA…ZAHVALJUĆI BAJU STANIŠIĆU I DOBRICI BULATOVIĆU-NAČELNIKU I ZAMJENIKU OB KOTORA…?! DA,DA KOTORA-DOBRO STE PROČITALI-GRAD I OPŠTINE KOJEG OBURDAŠE VLAST-NA STARU SRPSKU GODINU.1989 DANAŠNJE NAJAČE SOCIJALDEOKRATE I SOCIJALSUDOPERCI-DO SKORO NA DVORU GOSPODARA CRNE GORE-I BIVŠEG PREŠEDNIKA VLADE…?! DOBRO VEČE CRNA GORA-OĆE LI i TEBI IKAD SVANUTI -ZNAŠ LI BAR TI MOJA JEDINA-DOMOVINO..? KAKVA SI DA SI-NIJE TI NI ČUDO…KO TE VODI(POZICIJA I OPOZCIJA)…MOJA SI I JA NEMAM DRUGU…! “ĐE SE JEDNOM ČOEK RODI-ĐE NIKAD BILO NIJE…PRIČUVAJ SE DOBRO NJEGA-PRAĐEDOVSKU NARAV(SRAMOTU I BRUKU)-KRIJE…” (Car Junaka)?!!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].