Spoj pokidanih arheoloških niti ritualne budvanske bazilike

1
sa otvaranja

Slobodan Bobo Mitrović

Na kamenu kotorske Galerije solidarsnosti u podnožju palate Pima, sinoć su tako prirodno legle fotografije kamene plastike iz bazilike u Budvi.

Kako i sam naziv izložbe kaže “Klesarski eho” zaista se čuo i ostaio u uhu i oku posjetilaca koji su imali priliku da sinoć prividno zaborave stvarnost, po riječima arhitekte Slobodana Boba Mitrovića koji je otvorio izložbu, i da se barem na čas prenesemo u taj novi nepoznati svijet na istom ovom prostoru, ali prije hiljadu ipo godina.

Takav osjećaj su omogućila dvojica mladih arheologa Dejan Drašković i Goran Pajović i ova izložba je njihova prirodna reakcija na razasute, nesložene, nesistematizovane, naučno neobrađene fragmente kamene plastike sa ranohrišćanske trobrodne bazilike u Budvi.

”Kao mladi arheolozi, željni saznaja, uznemireni značenjima tog kamenog crteža trobrodne bazilike sa konturama priprate, naosa, narteksa, apside sa ciborijumom i parapetnim  pregradama, oni počinju da uspostavljaju virtuelnu komunikaciju, rekonstruišu, tražeći pripadajuće mjesto svakom polomljenom komadu kamenih detalja”, rekao je Mitrović.

“Oni čuju taj neobični eho davnih vremena, klesarski eho kamenoresca, zanatlije, na izradi dragocjenih kamenih, reljefnih prikaza. U nepostojećem prostoru bazilike, polomljeni detalji konstruktivnih elemenata, pretvaraju ilizuju zamišljenih, nevidljivih osovina, tangenti, presjeka u optičku iluziju kako je to nekada izgledalo, objašnjava i senzibilitet mladih arhitekata”, približava Mitrović.

Arheolog je primjećuje on, u jednoj metafizičkoj frekfenciji, jer ta bazilika više ne postoji, ali u imaginaciji arheologa ona zapravo postoji.

“Taj postupak mentalne, duhovne anastiloze je najveća ljepota i draž areheološke nauke i arheologa kao kreativne ličnosti. Sreća je da su to Drašković i Pajović kao mladi arheolozi odmah na početku karijere doživjeli, pa zato raduje činjenica da  arheolozi počinju da spajaju pokidane arhitektonske niti sa funkcionalnim i ritualnim prostorom budvanske bazilike”, poručio je Mitrović.

publika
video prezentacija

1 KOMENTAR

  1. Evo iz Budve nešto lijepo i neki pošteni pravi svijet.
    Proganjali su Mitrovića ali on čistoga obraza svuđe može i nastavio je svojim pravim putem pa danas edukuje i podržava mlade kolege. Svaka čast.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]