Spomenik u kotorskom Parku Slobode ličio na najgrđi toalet

4
Spomenik u kotorskom Parku Slobode

Jovo Bećir

Jovo Bećir

O događaju na spomeniku palim borcima i žrtvama u toku NOR-a, u Parku Slobode u Kotoru, povodom proslave Dana državnosti 13. jula Skala radio je obavijestio Jovo M. Bećir vd predsjednik UBNOR i antifašista-Kotor.

Izjavu prenosimo u cjelosti:

“Spomenik je bio zapišan sa svake strane i postolje je ličilo na najgrđi toalet.

Prestavnici oba udruženja našli su se u čudu što raditi i kako položiti vijence i cvijeće za Dan državnosti Crne Gore i Dan Ustanka .

Alarmirana je policija i vatrogasna sluzba.Hitnom intervencijom Vatrogasne sluzbe, spomenik je opran i ploženi su vijenci i cvijeće i proslava je održana.

No ovim činom nije oštećen spomenik jer se on gordo uzdiže iznad svih kao da je vajar znao da će i takvih ljudi  biti i prezire ih sa svoje visine.
Preziru ih i borci i njihovi sledbenici, jer takvi sloj ljudi nema srodstvo ni među životinjama.

Poginuli borici i žrtve dali su svoj život za slobodu koju mi uživamo, a da li takva sorta ljudskog roda zna što je sloboda.

Oni su porazili sami sebe ovim činjenjem.

Na proslavi su bili predstavnici oba udruženje boraca i antifašista NOR-bivši i sadasnji gradonačelnik grada Kotora ,predstavnici Ratne Mornarice,predstavnici raznih partija i jedino što je ovaj događaj uradio je da ih je svih ujedinio u jednom i da su bili jedinstveni u osudi tog događaja.

Isto tako upozorili su nadležne službe,da više povedu računa o stanju u Parku Slobode , u vezi čistoće, rasvjete,video nadzora i da izbace iz njega noćne posjetioce ,makar iz bliže okoline spomenika”.

Nije ovo jedini incident toga dana.

Naime, za svečanost je predviđen i kulturno umjtenički program koji su trebali da izvedu mladi glumci iz kotorske škole glume  čitanjem odlomaka iz teksta o Savi Kovačeviću, priča Bećir.

Oni su obično akteri ovakvigh svečanosti ali se bez objašnjenja i izvinjenja glumica nije pojavila.

Uredno i na vrijeme samo jedan akter, mladi glumac  je došao na spomenik, a djevojka  kod koje je i bio tekst jednostavno se nije pojavila, nije odazvala.
Zašto i kako, Bećir ni do danas ne zna.
Sve u svemu neozbiljno i nedolično za ovaj trenutak na ovom mjestu svijetlih primjera slave i časti pogunulih za slobodu.

4 KOMENTARI

 1. …dokle stignU iz guzice u glavu …u Kotoru gradu od starina…..? Gospodo,nije bilo tako davno-kad su “nagologuzovići-golobradići”-danas “napunoguzovići-bezobrazovići”u epohalnoj ABlejnaju-kontrarevoluciji na “srpsku ,tada njihovu novu godinu”-13/14 januara.1989 godine sa “kotorskih ulica zastiđa-bruke i sramote”-“na o ruk”oburadli legitimnu i legalnu opštinsku kotorsku-nota bene -“PROSRPSKU VLAST”-za račun kasapina sa Dedinja-uz potpis “detaširanoga” druga Miroslava Šolevića-u Titogradu!

  Vele-svjecki stručnjaci za veterinu-ovoj ,poodavno “prispjeloj prasećoj kugi”-na naše more ima lijeka-jedino pod jednim uslovom-da se ovim”morsko brckim prascima” stave ili muzariole ili žica na turin-nebi li prestali pevrćati korita odakle su im preci lokali i prije i od 12.jula.1941 do Blajburga,Zidanijeh mostova-15.maja.1945 godine!

  U slučaju-da se ne uspije sa ograničavanjem njihovog riljanaja-vele neki “sociolozi”-da se proba sa smicanjem onih “obilježja-okpatorskih” (današnjih) koja “krase” naša Vrata od grada-a da se vrate stara znamenja-njihovih vrlih (utememeljivača!) sa mora-civilizacije…uz poj:”brata je mio koje vjere bio-samo da je o k u p a t o r”! Uz poj-treba “ozbiljno razmotriti” da se na Vrata od grada smaknu riječi”:Tuđe nećemo svoje ne damo”-i uklešu “refreni”tradicionalne pjesme:”brat je mio koje vjere bio-samo da je okupator”!
  Vjerujem u promjene-i u to ,da će onda ovi “pišani brcko..”prestati pišati po sebi i svojim-vrlim precima?

  P.S.Za slučaj-da ova terapija-ne uspije prelažem da se na spomenik” u parku-“Porto Cattaro” “otkucaju nove ljekovite-parodije-na prošlost ovije “brcko…prasaca”:…MI SMO PALI ZA ONO ŠTO STE VI I VAŠI POTOMCI ZA NAVIJEK IZGUBILI-SLOBODU I OBRAZE…!

  Koliko sam bio u pravu(pod uslovom-da mi ovo pasa “sito i rešeto”-moderatora)-pokazaće “rafali” (na “moj komentar”) ovije neodemokrata,svih boja,nacija,jezičina… prasećih nagona”u čapri neofašističko-neonacističkih potomaka vrlih predaka-tovljenika nacističko fašističkih”veterinara”….?!

 2. “Spomenik je bio zapišan”…?! Predstavnici OBA udruženja
  našli su se u čudu – saznasmo od druga Bećira.
  Ja znam da je 60 godina postojala samo jedna jedina
  boračka organizacija. Zvao se SUBNOR. Članstvo je bilo
  isključivo od živih učesnika NOB-a. Danas ih je, nažalost,
  ostao samo mali broj u životu. Biologija je učinila
  svoje – kako bi se izrazio uvaženi profesor dr Kilibarda.
  U aktuelnoj politici podjela svega i svačega, prije
  desetak godina pocijepao je Gospodar i tu organizaciju,
  koja je sastavljena od potomaka nekadašnjih članova
  SUBNOR-a. Njeni članovi nijesu “mirisali barut “, osim
  po neki rijetki izuzetak. Članstvo se sastoji uglavnom
  od lica koja su rođena neposredno pred WWII, u toku rata, ili
  čak poslije rata. Novoboračku udrugu su nazvali
  OBNOR, UBNOR…, kako li već?
  A što se zapišavanja tiče, mačkinim muževima je u prirodi
  da zapišavanjem obilježavaju teritoriju pod svojom kontrolom.
  To rade sve mačke. Od lava do našeg kućnog miljenika. Kučki takođe.
  Dobro je što se potegao problem zapišavanja na javnom mjestu.
  Prođite kaletama od Gurdića do Sjevernih vrata.
  Nema ćoška ili zida koji nije zapišan. Prođite ispod volta koji spaja Pjacu Sv.Tripuna sa Pjacom od salate. Prođite podhodnikom
  kod Doma zdravlja. Amonijak štipa za nozdrve!
  Nije se još desilo, ili nijesmo čuli, da je neko platio globu za tu
  nedruštvenu pojavu.
  Ne znam kako je u drugim zemljama, ali znam da se pražnjenje
  bešika na javnom mjestu u Americi plaća 200$. Pričao mi poznanik,
  koji je imao peh da otkopča šlic i poji magarca u
  ćošku ulice upravo kad je nailazila policijska patrola.

 3. na jednoj skupstini jedan odbornik mislim iz dps je apelovao na loše stanje u Parku Slobode, al ocigledno niko ni tada a ni sada ne reaguje..park mora da se uredi i podrska g-dinu Beciru

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].