Spora administracija Jokiću produžava mandat

8
Vladimir Joklić

Status predsjednika kotorske opštine Vladimira Jokića u vrijeme kada je ušao u izborni proces za lokalnu vlast još je nepoznanica.

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru formiralo je predmet prošle sedmice, nakon što je MUP pokrenuo oduzimanje crnogorskog državljanstva Jokiću, a Uprava policije prethodno došla do dokumenata koji ukazuju da ima razloga za sumnju da je bio državljanin Republike Srbije u vrijeme lokalnih izbora.

Ukoliko se to potvrdi kao tačno, Jokić je bez sumnje prekršio Zakon o izboru odbornika i poslanika, što je i konkretan povod da kotorsko tužilaštvo formira predmet ispitujući da li ima i elemenata krivičnog djela.

Ovo nije nimalo jednostavan slučaj i Demokrate to dobro znaju, zato i ćute.

Ukoliko se potvrdi da je Jokić prekršio Ustav i zakon, moraće se, osim njegove lične odgovornosti, postaviti pitanje validnosti svih odluka koje je donio kao predsjednik opštine.

Takođe će se postaviti i pitanje validnosti upravnih akata koje su donijeli sekretari, direktori i glavni administrator, s obzirom da su svi postavljeni protivzakonito, što je konstatovala Upravna inspekcija i naložila Jokiću, kao i predsjednici lokalnog parlamenta, otklanjanje nepravilnosti.

Inspekcija je, podsjetimo, bila u kontroli prije dva mjeseca, a niti Jokić, niti predsjednica SO, nijesu ni prstom mrdnuli da ispoštuju rješenja nadležnog državnog organa.

Međutim, ne treba da se zavaravaju da je stavljena tačka na ovaj slučaj, odnosno da će im se progledati kroz prste i pustiti da nezakonito vladaju i donose odluke.

Ukoliko ne ispoštuju nalog Upravne inspekcije, slijedi pokretanje postupka pred sudom za prekršaje, novčane, a možda i zatvorske kazne za čelne ljude kotorske opštine.

Ono što je zaista iznenađujuće jeste da neko čiji je status krajnje problematičan, nastavlja da krši propise i ne poštuje državu i njene institucije. No, i to do jedne ure.

Ukoliko se dokaže da je Jokić bio strani državljanin u vrijeme izbora u Kotoru, da je svjesno prevario građane, izigrao Ustav i zakon o izboru odbornika i poslanika, posljedice moraju uslijediti, ma kako ih on i partija kojoj pripada pokušavaju zataškati galamom o drugima i njhovim navodnim nezakonitim radnjama.

Uostalom, svako odgovara za kršenje zakona, pa se Jokić neće moći izbaviti time što će napadati druge. Naravno, pod uslovom da se dokaže da je nakon 3. juna 2006. godine stekao srpsko državljanstvo, a jeste i to u oktobru 2013. godine. Na lični zahtjev.

Jokić je pravnik po struci i teško da nije znao da gubi crnogorsko državljanstvo po automatizmu, ukoliko nakon juna 2006. uzme državljanstvo Srbije, te da ne može biti ni u biračkom spisku, a kamoli da bira i bude biran.

Biće da samo nije znao da će biti otkriven. Ako ćemo pravo, s obzirom na neefikasnost institucija u velikom broju slučajeva, nije ni čudo što je bio opušten.

Vidjećemo da li će i koliko sporost administracije Jokiću produžiti mandat.

Nezakonito zaposleni uveliko rade

Upravna inspekcija je utvrdila da su protivzakonito postavljeni sljedeći funkcioneri: savjetnik predsjednika za pravna pitanja Jovan Ristić, savjetnica predsjednika za ekonomska pitanja Ana Radović, v.d. glavni administrator Zoran Živković, v.d. sekretar Sekretarijata za imovinsko pravne poslove Nađa Al Saraj, Petar Đakonović, v.d. sekretar Sekretarijata za lokalne prihode, budžet i finansije, Nenad Popović, v.d. sekretar za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje, Vladimir Bujišić, v.d. sekretara Sekretarijata za razvoj preduzetništva, komunalne poslove i saobraćaj, Ida Waldegg, v.d. direktora Informacionog centra, Marina Belja, v.d. sekretar Sekretarijata za opštu upravu, Jelena Vukasović, v.d. sekretara Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Rato Brajković, v.d. direktora Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora i Maja Mršulja, sekretar Skupštine Opštine Kotor.

Upravna inspekcija je, osim naloga predsjedniku Opštine i predsjednici Skupštine opštine Kotor za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti, zabranila rad Nađi Al Saraj, Petru Đakonoviću, Vladimiru Bujišiću, Idi Waldegg, Jeleni Vukasović i Ratu Brajkoviću.

Vesna Šofranac

8 KOMENTARI

 1. “MANILA – U neka prošla vremena Imelda Markos je mogla da naredi da ceo šoping centar bude zatvoren za javnost i ustupljen isključivo njoj za kupovinu, dok su se bataljoni vojnika brinuli za njenu bezbednost.
  Danas, 23 godine nakon što je sa vlasti svrgnut njen suprug Ferdinand Markos, ekstravagnatna Imelda, koja je poznata po tome da je imala 2.500 pari cipela, kupuje u radnjama za siromašne, leti u svoje rodno mesto niskobudžetnim avionima i ima samo jedan prastari brod i automobil.

  Njene izjave, date u poslednje vreme, da je suočena sa siromaštvom ostavljaju filipinski narod u neverici – svi se pitaju kako su nestale Markosove milijarde.
  Međutim, na direktno pitanje japanske novinske agencije Kjodo početkom jula pred njen 80. rođendan, Imelda je potvrdila da je to istina rekavši da je to zbog toga što su joj uzeli sve.
  “Nisu nam vratili čak ni čačkalicu, sve što smo imali su nam uzeli”, istakla je ona.
  Markosovoj još uvek preti pokretanje postupka zbog optužbi da je tokom vladavine svoga muža nezakonito uzimala novac iz državne kase. Imovina joj je konfiskovana, a nešto od Markosovog novca je dato političkim žrtvama.
  Nekadašnja moća prva dama, koja je sada baka osmoro unučića, može se ovih dana videti kako kupuje u šoping centru 168 u Divisoriji u Manaili, gde po odeću, javtin nakit, kineske kopije poznatih proizvođača, povrće i voće odlaze siromašni Filipinci.
  Imelda se ne stidi što kupuje u Divisoriji i ponosno dodaje da je haljina koju nosi njena kreacija od materijala koji je kupila u šoping centru za siromašne.
  Markosova, koja je ranije leleta specijalnim avionima, ovoga leta otutovala je u svoje rodno mesto Leite niskobudžetnom kompanijom “Kebu pasifik”, koja čak ni nema biznis klasu.”

  Neko je izračunao da su Markos i Imelda za svoje diktature u trajanju od 21 godine opljačkali preko 12 milijardi $$. Neko je takođe izračunao da je to mala sića u odnosu na veličinu zemlje, broj stanovnika i nacionalne resurse, u odnosu na ono što su poharali u Crnoj Gori naši Markosi i Imelde.

 2. Da je kako vele ovi “šije im ga Đura-Peri…nebi bila nepoznanica”? Vako čeka se (“iz pouzdanih izvora obnovljive energije”-LAŽI)-fali jedna malenkost-nema niđe “REŠENJA.. od 11.setembra.2013-iz MUPa-BUPa …Beograd je… velji-lako se /ga je-u njega ili ga… izgubiti”…da je “jednoga dana”(?) primljen u državljanstvo Srbije-naše sestrce susjednice…? Nazočni prešednik aktuelne opštine Kotor-Vladimir Jokić..dvostruko rođeno dete -do pasa u Kotoru 24.siječnja(jebenog siječnja).1988 i od pasa do via…protočnog bojlera do maloga prsta na levu nogu…1.veljače.(prevrtljače).2011 na Savi i Dunavu u Novi Biograd-…i ubačen istoga trena u KNJIGU ROĐENIG NOVOGA BIOGRADA-POD BROJEM 1661-inače rodni grad omladinskih radanih brigada…zvani tako-ORB?…

 3. Danas je Kotor jedan od najvećih tranzitnih centara bivše Juge. Dolaze turisti sa svih strana. Da ova vlast nije došla imali bi za iduću godinu žičaru. Gužve bi bile manje jer bi imali podhodnik. Da vam nije bilo DPS ne bi vas bilo, jadni Singro. Opet će oni doć pa ćete vi biti manji od mrvice.

 4. Nova vlast je cirkus draga Tamara. Predsjednik koji laže i zapošljava mimo zakona. Sve je to govorio za prethodnike i hvalio se da tako oni nikad neće. A ti nabroj što je dobro urađeno. Izauzimajući predaju ključeva grada đetetu od par mjeseci života, sinu svoga partijskoga druga. Nabroj te poteze.

 5. Uf kad se uhvatite ovakvih stvari pored sveg sto je DPS godinama radio i doveo Kotor do ovoga gdje je danas. Samo politicki slijepac ne vidi da Jokic pravi dobre poteze.

 6. Nova vlast ne krade i ne uništava grad, ovakvim pisanijima se samo svrstavate u protivnike svega dobrog što je za ovih pola godine urađeno.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]