Sporazum o saradnji opšine Kotor i osoba sa invaliditetom

3

Zoran Radimir

Zoran Radimir

Povodom međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, koji se obilježava 3. decembra, u opštini Kotor će biti svečano potpisan Sporazum o saradnji sa opštinom.

Tom prilikom, predstavnike svih invalidskih organizacija će primiti gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević.

Sporazum podrazumijeva partnerstvo u cilju ostvarivanja i unaprijeđenja javnog interesa, a potpisnici će sarađivati u dobrom duhu u skladu sa aktima institucija koje uređuju način saradnje sa NVO, kazao je za Skala radio Zoran Radimir, predsjednik Udruženja paraplegičara opštine Kotor i opštinskog Savjeta za brigu o invalidnim licima.

Takođe se predviđa transparentnost na način što obije strane potpisnice treba da učine javnim i dostupnim informacije o svojim planovima, projektima i aktivnostima u oblasti zaštite prava lica sa invaliditetom, uz punu odgovornost za njihovu realizaciju.

Na naše pitanje koliko se do sada uradilo sa papira na djelo, Radimir je odgovorio da su osobe sa invaliditetom zadovoljne dosadašnjom saradnjom sa lokalnom samoupravom, konkretno Direkcijom za uređenje i izgradnju Kotora, a u opštinskom budžetu su prošle godine izdvojena sredstva za njihove aktivnosti.

Urađen je plan uklanjanja fizičkih barijera i omogućavanja slobodnog kretanja lica sa invaliditetom, a to su neke rampe, kosine, trotoari, javne zelene površine, parkovi, što je urađeno u kontakt zoni.

Potrebno je ići od objekta do objekta za postavljanje malih rampi koje nijesu skupe i koštaju od 15 do 100 eura, a umnogome olakšavaju kretanje invalidnih lica, obajšnjava Radimir.

Na današnjoj sjednici kotorske opštinske skupštine je donešena odluka o uklanjanju fizičkih barijera za lica sa invaliditetom.

Radimir posebno za primjer izdavaja pristup novoj multimedijalnoj dvorani u crkvi Sv. Pavla, specijalnim liftom urađenim po evropskim standardima.

S druge strane, nema pristupa za invalide najvažnijim institucijama, npr. za tri specijalistička odjeljenja kotorskoj Opštoj bolnici, kao ni školama, što će takođe biti predmet Sporazuma o saradnji sa opštinom, kazao je Radimir.

3 KOMENTARI

 1. Vucurovicu, imas kuda proc. Zoranovo misljenje je nemjerljivo vaznije od tvoga.
  Puna podrska svemu sto moze doprinijeti ljepsem zivotu nasih sugradjana.
  Vjerujem da ce dr Stjepcevic imati poseban osjecaj za takve probleme, koji su lako rijesivi, ali su, nazalost, stavljeni po strani.
  TO JE SRAMNO ZA LJUDSKI ROD, MA GDJE BILO – da se onemogucava normano kretanje i komunikacija osobama koje su, uglavnom, puno bolje, u moralnom smislu od ostatka svijeta.
  Te osobe vise vrednuju zivot, razmisljaju vise i kvalitetnije od ,,zdravih:”.
  Pozdrav gradonacelniku Stjepcevicu, puno vjere u Vas !!!!

  • Postovana Petra ne treba mnogo pamcenja i cula vida pa i slijepac da vidi da one ograde ne pripadaju mjestu gdje se nalaze. Kuda bi, moja draga Petrice, Frano Trastela isao doma? Kuda bi Bule odile doma.
   Moja dobra Petrana… da ponovimo:
   Kada ce biti uklonjene NEZAKONITO POSTAVLJENE ograde, napravljene od kovanog zeljeza, a koje se nalaze izmedju Biskupije i Katedrale Sv. Tripuna? Zagradjena je citava ulica koja vodi prema crkvi Sv. Paola iza Katedrale.

   Za jos stariji i ljepsi Kotor

   ps
   Slazem se sa vama i citiram: “TO JE SRAMNO ZA LJUDSKI ROD, MA GDJE BILO – da se onemogucava normano kretanje i komunikacija…”
   Hvala Vam i voli vas vas Vućurović Autoprevoznik iz Nikšića

 2. Kada ce biti uklonjene ograde napravljene od kovanog zeljeza a koje se nalaze izmedju Biskupije i Katedrale Sv. Tripuna? Zagradjena je citava ulica koja vodi prema crkvi Sv. Paola iza Katedrale.

  Za jos stariji i ljepsi Kotor

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]