Sporazum o zajedničkom istraživanju i zaštiti mora Hrvatske i Crne Gore

1
Potpisivanje sporazuma

Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

U kotorskom Institutu za biologiju mora danas je potpisan sporazum između ovog Instituta i splitskog sveučilišta – odjela za studije o moru, čiji je osnovni cilj dalji razvoj tradicionalno dobre saradnje i razmjena iskustava.

Ove dvije naučne institucije zajednički istražuju istočnu obalu Jadrana koja je veoma specifična, a more i živi svijet u njemu nema granica, kazao je za Skala radio doktror Aleksandar Joksimović, direktror kotorskog Instituta za biologiju mora.

Posebno je važna saradnja na zajedničkim međunarodnim projektima, kao što je “Adriamed” projekat posvećen istraživanju ribarskih resursa u Jadranskom moru.

Takođe su važni i međunarodni bilateralni projekti koje ove dvije institucije realizuju između Hrvatske i Crne Gore i stvaranje zajedničke baze podataka koja će biti od koristi za monitoring, upravljanje i korišćenje morskim resursima.

Posebno su od značaja iskustva Hrvata koji su već u Evropskoj Uniji u dijelu ribarstva, mari kulture i zaštite mora na naše institucije kako bi lakše savladali sve direktive i preporuke Evropske Unije, zaključio je Joksimović.

Sporazum su u Kotoru danas potpisali doktorica Svetlana Krstulović-Šifner, dekanica sveučilišnog odjela za studije mora splitskog sveučilišta i dr Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora.

Potpisivanju ovog dokumenta je prethodio sporazum koji su nedavno potpisali rektori splitskog sveučilišta i crnogorskog univerziteta Pavić i Miranović.

Nakon potpisivanja

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].