Spoznati istinu kulturnog identiteta

0
multikulturalizam

Madalena Jovanović i prof. Petar Živković

Madalena Jovanović – prof. Petar Živković

Multikulturalizam je tema javne tribine danas u kotorskoj palati “Bizanti”, koju organizuju Opštinski sekeratrijat za klturu, sport i društvene djelatnosti i Kancelarija za prevenciju narkomanije u okviru  Lokalnog plana akcije za mlade opštine Kotor.

Predavanje se, po riječima Madalene Jovanović, koordinatorke za politiku mladih u opštini Kotor, odnosi na prioritetnu oblast obrazovanje mladih, odnosno temu “Demokratija i građansko društvo”.

Profesor Petar Živković sa Filozofskog fakuleta u Nikšiću je za Skala radio izjavio da njegovo predavanje upućuje na izgubljenu smisao i značaj multikulturalizma i savremene  liberalno demokratske misli čija istinitost i uporedivost pojma nikada nijesu zaživjeli.

Kada je riječ o obrazovanju mladih, njihove spoznaje ideje multikulturalizma, sve akcije i imputi od nadležnih instanci trebalo bi da idu u onom pravcu koji će ih upućivati ka tome da spoznaju što je prije svega istina jednog kulturnog identiteta.

Govoriti o multikulturalizmu je nemoguće, a da se prije toga ne spomene ideja kulturnog identiteta.

Ona je danas u eri savremenog postmodernizma i neoliberalnog kapitalizna čije grimase na žalost proživljavaju  svi stanovnici ove planete.

U galopirajućoj  globalizaciji govoriti o identitetu je skoro nemoguće, mišljenja je prof. Živković.

Ovo iz razloga što u svim tim procesima, domaći, mali identiteti se prije svega utapaju u takozvani potrošački identitet, rekao je Živković.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]