Spremnost i obučenost pripadnika Službi zaštite Kotora, Budve i Tivta na visokom nivou

3
Maksim Mandić komanduje vježbom

Sa vjezbe Sluzbi zastite i spasavanja Kotora, Budve i Tivta

sa vježbe

Zvucima sirena vatrogasnih vozila Službi zaštite i spašavanja Kotora, Budve i Tivta, juče je nešto poslije 18 sati, na ulazu u bivšu fabriku hemisjkih proizvoda “Riviera”, u kotorskoj Industrijskog zoni održana taktično pokazna vježba.

Glavno komandujući vježbe, kotorski komandir Službe zaštite i spašavanja Maksim Mandić je, posredstvom digitalnog tetra sistema, obavijestio pripadnike Službi da se dogodio saobraćajni incident u kome su učestvovala dva putnička vozila i jedna cistijerne za prevoz naftinih derivata.

Neposredno potom, iz pravca Kotora, Tivta i Budve stigla su pet vozila sa oko dvadesetak pripadnika Službe zaštite koji su munjevitom akcijom oslobodila povrijeđene vozače iz putničkih vozila najsavremenijim sredstvima za kidanje vozila i onim za mobilizaciju povrijeđenih na licu mjesta i transport do vozila hitne pomoći iz Kotora i Tivta.

Za to vrijeme, vatrogasci su obezbijedili pjenilom da ne dođe do reakcije zapaljive materije koja se nalazila u cistijerni.

Svoj posao svojski su uradili i pripadnici saobraćajne policije koji su blokirali saobraćaj iz dva pravca i omogućili nesmetano obavljenje vježbe.

Naravno, doprinos kvalitetnoj organizaciji vježbe pružili su i pripadnici Službe hitne pomoći iz Kotora i Tivta.

Kako nam je kazao komandir Mandić, cilj vježbe, koja je rezultat stalnih priprema za ovakve i slične situacije je provjera spremnosti jedinica pomenutih službi zaštite, kao i da se prdstavi digitalni Tetra sistem radio veza savremene komunikacije.

Na taj način, kazao je on, se u jednom momentu čuju sa kolegama iz Tivta, Budve i Podgorice, koji, jedini za sada posjeduju ovaj sistem.

Mandić je naglasio da je Kotorska Služba zaštite i spašavanja opremljena savremenom opremom za ličnu zaštitu, gašenje požara u raznim uslovima, spašavanje u svim vidovima kao i opremu i obuku jedinice za ronjenje, jedine u Crnoj Gori.

On je izrazio zahvalnost svima koji su učestvovali u vježbi i pokazali visok nivo profesionalizma i znanja, a posebno kolegama iz Budve i Tivta sa kojima je izuzetno kvalitetna saradnja i koji, kako je kazao Načelnik Službe zaštite i spašavanja Budve Zdravko Šljukić niko nikada nije gledao na čijoj se teritoriji dogodio požar ili neki drugi vid hazarda.

Šljukić je istakao potrebu da se u opremanju savremenim sistemama komunikacije uključe sve Službe iz Crne Gore. a primjer saradnje Kotora, Tivta i Budve istakao kao poseban na koji se treba ugledati.

Komandir Službe iz Tivta Drago Kordić je kazao da je prezadovoljan pokazanim, jer je potpuno jasno da bi pripadnici ove tri jedinice ovako reagovale i u stvarnoj situaciji.

On je kazao da je posebno važno da se mladi ljudi druže, da sarađuju i pokazuju potrebno interezovanje za stalnim usavršavanjem.

Na kraju je konstatacija svih učesnika da je vježba u potpunosti uspjela i da se ovogodišnja sezona dočekuje spremno i sa dobrom organizacijom i pripremom.

brzom intervencijom spašeni povrijeđeni
brza intervencija
pjenom osigurali da ne dođe do eksplozije
pjenom osigurali da ne dođe do eksplozije
pripadnici Službe zaštite i spašavanja brzo reagovali
savremena oprema za rezanje automobila
spasavanje povrijeđenog
spasavanje povrijeđenog
uspješna intervencija
uključena i policija
uključena i hitna pomoć
Komandir kotorske Službe zaštite i spašavanja Maksim Mandić
Komandir tivatske Službe zaštite i spašavanja
budvanski Načelnik Šljukić
znaju svoj posao
znaju kako treba
vozila stigla neposredno nakon dojave

3 KOMENTARI

  1. Ovim požrtvovanim ljudima bi trebalo povećati lična primanja, jer znam da imaju bijedne plate, a tu su kada god je nevolja, spremni da često u opasnost dovode vlastite živote.
    Oni i njihove familije ne bi trebalo da čekaju narednu platu kao ozebli sunce

  2. Svaka čast.Tradicija i znanje i hrabrost.To su pompijeri naši. Bravo za solidarnost sa kolegama. Vazda bratski!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]