Spriječavanje nepopravljivih posljedica

2

Piše: Ivana Đukić

Fiktivni sukob između zvanične Srbije i Crne Gore, ne može staviti u drugi plan i prekriti stvarni sukob između velikosrpske ideologije i njenih nosilaca u vidu pojedinaca – koji, oglušujući se o pravni poredak i samostalnost države Crne Gore, kao i njene viševjekovne tradicije i jedinstvene kulturne svjetske baštine, kamuflirarajući pravu istinu, ne odustaju od svog kobnog nauma. Da li ste ikada, za vrijeme stolovanja 12-namjesnika u vidu organizovanje cjeline čuli od bilo koga da javno iznosi bilo kakav stav o Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi, i zašto nijeste?! Zato što u javnom diskursu nije dozvoljeno nikakvo pominjanje njene viševjekovne autokefalnosti, daleko starije, temeljitije, i ničim ocrnjene,za razliku od Srpske Pravoslavne Crkve. Ovo se dešava s razlogom, poznatim kao ,,javno zaboravljanje” – jer se narod, vremenom, nepominjanjem, neće više sjećati njenog postojanja – ili se oni barem čislenici tako nadaju. Da bi stvar bila teža za prihvatiti, u imenu SRPSTVO se odomaćuje zapravo riječ PRAVOSLAVLJE, i kao takvo biva kamuflirano do neprepoznavanja što je tu- ustvari – nacionalno obilježje – a što vjersko.

Imajući nadu da se Međunarodna zajednica neće raspitivati o stvarnom stanju stvari u Crnoj Gori, odnosno da će im se sirovo vjerovati nariječ, i da će njene stanovnike moći prolongirano nazivati skarednim hipokoristikom ,,Milogorci” – te da će se svaka aktivnost u odbrani sosptvene državnosti i očuvanju autokefalnosti državotvorne crkve, nazivati DPS instruktivnostima. Uzgred – Crnogorska Pravoslavna Crkva, ima na svom čelu mitropolita, koji se nikad ničim nije isprljao, Koji –kao što bi i svaki vladika trebalo –  samo najbolje namjere čuva za svakoga, nikoga – prije svega – ne mrzi, i ne postoji taj, koji mu se ne može u svakom trenu obratiti za sve duhovne potrebe. To je vrlo obrazovani – otvoreni tip vladike, kakvog jedna crkva i zaslužuje.

Molim Međunarodnu zajednicu da široko otvori oči prema ovom pitanju i uvidi kuda idu ljudi, koji se, poput vukova u jagnjećim kožama, njima predstavlju na jedan način, dijametralno suprotan od ciljeva naroda, kojeg, kao takvog, ne zastupaju. Ovaj će osvrt biti dostavljen preveden svim međunarodnim adresama, i ukoliko reakcija ne bude promptna – smatraćemo da smo ostavljeni sami sebi da se branimo, jer nemamo nikakav drugi stav – doli da je posmatramo kao holanđanske trupe, koje su svojevremeno, svojom nereaktivnošću i pasivnošću, odbijajući da vide što se zapravo krije iza slatkorječivosti, omogućili identičnim ideologijama da dođe do nepopravljivog masakra.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].