Sramno pominjenje imena Vukašina Maraša od strane Andrije Mandića

0
Vukašin Maraš

Piše: Ivana Đukić

U ofanzivno-defanzivnom dijalogu neravnomjernih snaga, karaktera, inteziteta, nastojanja i uopšte bitisanja na crnogorskom političkom nebu – između Andrije Mandića i Mila Đukanovića, priređenom u čast očekivnih predśedničkih izbora, ispivala je ofanzivnom subjektu – u naletu nerazboritosti – jedna krajnje drska – a više nego bezobzirna izjava da je Vukašin Maraš, kao ministar unutrašnjih poslova, a ujedno i moj đed – imao udjela u nečemu što se ne bih usudila ni da imenujem na ovom mjestu. Nažalost, devalvacija vrijednosti u Crnoj Gori – ide dotle, da se jedan osporitelj postojanja nezavisne i samostalne države, a unutar nje same, može uopšte kandidovati za njenog potencijalnog predśednika. Stepen degradacije je utoliko veći što taj čovjek – s te pozicije – usuđuje uzeti u usta ime one individue koja je svoj i živote svoje porodice, žrtvovala zarad postojanja te iste države.

No, dobro je što ga u odbrani Milo Đukanović naziva ,,…možda najčasnijim koga poznaje…” jer za njega učinio možda više nego što on sam zna.

Bezobrazuk gospodina Andrije Mandića ide dotle da anticipira i ovaj moj tekst – napominjući ,,… da će se neko već oglasiti…” povodom njegovih sramnih izjava. Stid znam da nije u opsegu razumijevanja uopšte značenja kod ovakvih individua, da bih ga na njega pozvala. Ali, kako on reče: ,,…u (brojčano) maloj Crnoj Gori…” ima mnogo više živućih članova te porodice – koju on nije smio ni u ludilu da imenuje. U toj istoj zemlji, od koje jede hljeb tolike godine – i od koje mu ne smetaju beneficije, ali mu smeta njeno postojanje, dužan je da se javno izvini – on, ili članovi njegove porodice – za besprizorne izjave o radu individue, čije djelovanje njegovom umu nije pojmljivo.

Isto tako znam da iza ovog jadnog, bijednog, i u krajnjoj liniji tužnog pokušaja nasrtaja na onog ko ne bi bio smio biti pomenut u tom kontekstu – stoji faktička nemogućnost da se centri izvan Crne Gore sukobe sa njenom neminovnom nezavisnošću, ali to ne umanjuje količinu bezobraštine u kontekstu u kom je upotrijebljeno Vukašinovo ime.

Amaterska scena lutkarskog pozorišta možda ima neku šansu u sredinama u kojima ne vlada profesonalizam, ovdje – u sred Podgorice – okupirane mišlju ovakve individue – nije moguće da proizvoljnost i neupućenost budu marginalizovane, a tendencija obesmišljavanja valorizovana.

U ovom tekstu neću spominjati suludi osvrt na takozvano ,,…državotvorstvo Crne Gore od strane (ni manje ni više, nego glavnog uzurpatora) Srpske prvavoslavne crkve…” – iz prostog razloga što bih time morala da ovog trena probudim dugotrajno uskovitlane duhove – ionako već napaćene Crnogorske pravoslavne crkve, koja dovoljno ima posla i bez bavljenja surovim manipulacijama tog istog bespravnog subjekta u Crnoj Gori toooliki niz decenija, a što je bio daleko veći problem nego neminosvnot pominjanja Zakona o slobodi vjere (ne ,,vjeroispovjesti” – jer, kako pravilno napominje Sreten Vujović – islam ne poznaje kategoriju ispovjesti, pa se kao takav ne može nazvati).

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]