Srce školjke osluškuje kvalitet morske vode

0
biosenzori

Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

U kotorskom Institutu za biologiju mora 20. septembra se u saradnji sa stručnjacima Instituta iz Sankt Peterburga i kompanije Atraktor d.o.o. iz Kotora organizuje prezentacija biomonitoringa morske vode i sedimenta.

Ova metoda se sprovodi na bazi mikrofiber kabal sistema na osnovu praćenja srčanih aktivnosti školjki i to mušulja ili dagnji, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora.

Ovaj Insitut ruske akademijue nauka i umjetnosti sa kojim je kotorski Institut potpisao sporazum o naučno tehničkoj saradnji se bavi ekotoksikologijom i monitoringom vode za potrebe očuvanja životne sredine.

Ispitivanje kvaliteta morske vode  na ovaj način je nova metoda u svijetu, a aparatura i instrumenti su na kotorskom Institutu za biologiju mora i oni mjere srčanu aktivnost školjki i promjena koje taj senzor registruje.

Ako se zna da je normalan rad otkucaja srca školjki 14 puta u minuti i ako se desi da se on povećava ili smanjuje onda to direktno ukazuje na neko zagađenje koje je prisutno u vodi, objašnjava dr Joksimović.

Dalji timovi utvrđuju što se zapravo dešava i da li je zagađenje organskog ili neorganskog porijekla, a sam sistem u obliku alrama upozorava na promjene.

Sa ovim projektkom Institut za biologiju mora će dalje ići do eventualnog osnivanja Centra uspješnosti, prvog u Crnoj Gori.

Na ovu temu u toku su razgovori sa Elektrotehničkim i Biotehničkim fakultetom iz Podgorice, a konkurs je otvoren do 20. septembra.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]