Srećan ti Dan Kotore, grade od vjekova

17
zatajio semafor na Dan Opštine

Crkla trafostanica, pa je prva kuća grada u mraku.

Zaposlenima je rečeno da ne dolaze na posao jer nema struje.

***

Svečana sjednica SO Kotor, umjesto u sali Kulturnog centra, seli u Koncertnu dvoranu Muzičke škole “Vida Matjan“.

Danas Kotor slavi tri fešte, 21. novembar, Dan oslobođenja, Aranđelov dan i Gospu od zdravlja.

Nema svečarske atmosfere. Istina, postavljeni su slavoluci od lovora na vratima od grada i ulazu u Kulturni centar “Nikola Đurković“. Tamo nema struje, kao ni u zgradi Opštine. Izgorjela trafostanica u jučerašnjem nevremenu, pa se svečana sjednica Skupštine kotorske opštine premješta u Koncertnu dvoranu Muzičke škole. Doduše, o tome još svi odbornici nijesu obaviješteni, kazali su nam oni koji su ovu vijest čuli na ulici. Od juče ne radi ni semafor ispred glavnih gradskih vrata, a plima je jutros podigla more pa se u stari grad moglo preko unaprijed pripremljenih pontona.

Građani se pitaju zašto gradom nijesu postavljene državne zastavice, da se makar osjeti da Kotor danas slavi, da je njegov Dan oslobođenja i njegove fešte-Aranđelov dan i Gospa od zdravlja? Nema od toga ništa. Doduše, nije bilo ni kada je Crna Gora slavila dane nezavisnosti i državnosti, a Kotor ćutao ponižen i posramljen zbog toga. Nije ovo, neko će reći, dovoljno reprezentativan dan, poput onoga kada se slavilo 100 godina od navodnog oslobođenja i prisajedinjenja Boke Srbiji.

Valjda ovako nešto samo kod nas uspijeva.

Kotor je odolijevao scilama i haridbama, potresima, poplavama, požarima, i svakoj zloj sili.

17 KOMENTARI

 1. Srećan ti dan grade Kotore!
  SCENA 1. Centar za kulturu Kotor, dodjela nagrada za najbolji literarni rad. Na sceni sekretar/ka za kulturu opštine Kotor, koji/ja je usput i član žirija. Pored njega/nje i “direktorka” Kulturnog centra. Zamislite sekretar/ka, koji/ja je izabran/a na to mjesto bez tri godine radnog iskustva na rukovodećim mjestima 8u skladu sa pravilnikom o sistematizaciji Opštine Kotor), osobu do sebe oslovljava direktorka iako je sve pod sudskim sporom , iakotzv direktorka nebi smjela da stoji tu gdje stoji do okončanja spora. Ovo se zove bezobrazluk, ili nepoštovanje prava, ili ko vas šiša kotorani…
  SCENA 2. novoosnovani centar za NVO u Škaljarima, u Rakitama. Svečano, političko otvaranje ili politička promocija URE. Prisutni, madam i sekretar i predstavnici NVO. Atmosfera sramotna. Kupovina glasova. Na drugoj strani na dnevnom redu sledeće skupštine (ako je bude) zapisano je da će se između ostalog glasati o ” izmeni i dopuni Odluke o izdavanju u zakup poslovnih prostorija nevladinim organizacijama sa teritorije Opštine Kotor “. Čitaj da NVO još nijesu sklopile ugovor sa Opštinom o zakupu ovog prostora a već slave. Usput ostale NVO (pored ovih koje su se uselile, Eko centar Delfin, Ekspedicio , Unija pomoraca, Teatar 303 i Kotor TV) ne dolaze u obzir jer se ne bave zaštitom ranjivih grupa, kulturnog nasljeđa, graditeljstva, ekologije, niti zaštitom životinja…Ovo se zove bezobrazluk, ili nepoštovanje prava, ili ko vas šiša kotorani …
  I SCENE se smjenjuju…..kako je javno izjavila potpresjednica Opštine ” za razliku od izvršne vlasti, kotorska Skupština ne funkcioniše već duže vrijeme” Interesantna izjava uz pitanje KAKO IZVRŠNA VLAST FUNKCIONIŠE NEZAVISNO OD ZAKONODAVNE? Zar to nije protivzakonito? i odgovor ; Ko vas šiša kotorani!

 2. Nema struje, ne radi semafor?! A tako. Zato nema guzve u saobracaju glavnom gradskom prometnicom.
  Inace, dragi moji Kotorani, srecna vam sva tri praznika, od srca. Zivi bili, i kao i uvijek bivstvovali u miru, toleranciji i gajili suzivot svih vjeroispovijesti i svjetonazora.

 3. Kotor je ovo. Izlazio je ovaj grad na kraj sa jakim zavojevačima i ostalim silama prirodnim i natprirodnimpa će i sa ovim zeljem od Joksićeve i urine partije posoljenim Dragičinom kokardom.

  • Izlazio je kotor na kraj sa svima ali ovoj pohari će teško izaci na kraj….ovaj put su ga okupirali vlasi

 4. “…od navodnog oslobođenja i prisajedinjenja Boke Srbiji. …”

  Nije to bilo “prisajedinjenje” Boke Srbiji, nego
  izraz volje za UJEDINJENJEM.
  Na Velikoj Podgoričkoj skupštini nije bilo
  riječi o “prisajedinjenju”, nego je donijeta
  Deklaracija o ujedinjenju sa Srbijom.
  Nažalost, i ta izražena želja trajala je samo
  tri dana, jer je već 1.decembra 1918., od strane
  Karađorđevića, proglašeno “Kraljevstvo Slovenaca,
  Hrvata i Srba”. Time su i Srbija i Crna Gora utopile
  svoju državnost u jednu neizvjesnu petstokupljevinu,
  sastavljenu od “pobjednika” i “pobijeđenih”.
  To se tragično odrazilo 1941. – ’45. god. po srpski
  narod u Kraljevini Jugoslaviji, na područjima pod
  kontrolom NDH.
  I ponovo se dogodio pogrom Srba od
  1991. – ’95. god. Sa istim motivima.
  Od istih susjeda i “braće” s kojima su nekada
  dijelili zajedničku državu.
  Ta provizorij-tvorevina je pod tim nazivom
  nastupala na Pariskoj mirovnoj konferenciji,
  nepriznata od nijedne svjetske države,
  sve do završetka Pariske konferencije,
  u januaru 1920.god.

  • Bila je Drzava Slovenaca, Hrvata i Srba. Kraljevina je Srba, Hrvata i Slovenaca. Mala, ali znacajna, razlika. Ostalo nema smisla ispravljati.

   • Izlazio je kotor na kraj sa svima ali ovoj pohari će teško izaci na kraj….ovaj put su ga okupirali vlasi

   • Nije bilo “Države Slovenaca Hrvata i Srba”, jer je to bila politička špekulacija, a 1.decembra 1918. u KRALJEVSTVO Srba Hrvata i Slovenaca ujedinile su se Kraljevina Srbije, Kraljevina Crne Gore, ZEMLJE Banata, Bačke, Baranje i Srema, te OKRUZI Bosne i Hercegovine i ZEMLJE Slovenaca Hrvata i Srba sa austrougarske teritorije.

 5. Tako je Skala ! Kotor je grad od vjekova, a PG je grad unazad 10 godina! Ali, Mugoša i kompanji pojedoše Kotor! Đe je tu Milo, naš predsjednik, koga priželjkujem po partijskom rukovodstvu u našem gradu? Da li ga i On omalovažava, osiromašuje? Bore se u meni suprotstavljene misli i činjenice!

 6. Kako im je fino palo da presele svečanu sjednicu iz centra… sala nije spremna ali im je elementarna nepogoda dobro došla da to fino prikriju te da iz objektivnih razloga premjeste sjednicu u muzicku skolu.
  Inace, u centru stanje nikad bolje. Sve cvjeta. Doduše, porašće i pečurke poslije ove obilne kiše budući da krov piša na sve strane. Još ako su jestive, iha… Bog da te vidi.

 7. Grdno je nebo i ispod neba Kotorskog. Promjene su neminovne! Pazi Predsjedniče CG koga u Kotor stavljaš da ova boranija nanovo ne zauzme mjesta!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]