Srećan Vaskrs!

0

Najveći hrišćanski praznik u godini, Vaskrs, danas proslavljaju vjernici pravoslavne vjeroispovjesti.

Praznik vaskrsenja Gospodnjeg slavi se tri dana, a pravoslavni hrišćani se narednih 40 dana pozdravljaju riječima “Hristos Vaskrse, Vaistinu Vaskrse”.

Za Vaskrsenje Hristovo pravoslavni hrišćani pripremaju se četrdesetodnevnim postom.

Vaskrs je pokretan praznik, koji uvijek pada u nedjelju, prvu iza punog mjeseca, poslije proljećne ravnodnevnice.

Na Vaskršnje jutrenje zvone sva crkvena zvona, a narod sa sveštenikom ide u litiju oko crkve.

Poslije trećeg ophoda staje se pred crkvena vrata. Sveštenik sa krstom, svijećom i kadionicom pjeva tropar Vaskrsa – “Hristos vaskrse iz mrtvih, smrću smrt uništi i onima u grobu život darova”.

Potom se otvaraju dveri i ulazi u hram.

Nastavlja se jutrenje, poslije koga slijedi uskršnja liturgija na kojoj se oni koji su postili pričešćuju Svetim tajnama.

Na kraju Liturgije svi vjernici se pozdravljaju riječima  “Hristos vaskrse“ i potvrđuju vjeru sa “Vaistinu vaskrse“.

Pravoslavni narod se nakon liturgije okuplja u domovima uz svečanu trpezu, na kojoj dominira crveno jaje i vaskršnji hljeb.

Običaj je da na stolu stoje obojana i ukrašena jaja.

Ukućani i gosti se međusobno kucaju jajima, a onaj čije se razbije predaje ga onome čije je bilo jače.

Prvo ofarbano jaje, “strašnik“ ili “čuvarkuća“ čuva se u kući do narednog Vaskrsa.

* * *

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo čestitao je Vaskrs, poručujući Crnogorcima i Crnogorkama da im, kako je rekao, tuđe ne bude milije od svojega i da crnogorsko crkveno blago ne bude bogatstvo druge crkve i zemlje.

On je u vakršnjoj poslanici rekao da kroz hrišćansku radost vaskrsne samosvijest o sebi, svojem hrišćanskom i crnogorskom nacionalnom biću i duhu.

“Neka vam tuđe ne bude milije od svojeg. Da naše svetinje i sveto crkveno blago ne bude bogatstvo druge crkve i zemlje. Da amaneti vaših predaka ostanu i vaši kako vas ne bi skuplje koštalo rušenje svetinja koje su ostavili preci nego njihovo popravljanje od devastacija koje su nad njima počinili rušitelji i devastatori”, kazao je Mihailo.

On je poručio da ne treba prihvatati stvarnost da sveštenici Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori služe u hramovima CPC, a vjernici CPC mole se na livadama kao nekad u vrijeme Hrista.

“Crnogorci, ne vjerujte srpskim popovima da se u hramovima CPC mole Bogu, mole se da nestane države Crne Gore i CPC. Odbacite ropstvo stvarima i sveopštu jagmu za materijalnim jer je duh pretežniji, ali i konstrukcije o anacionalnoj pravoslavnoj crkvi suprotstavljene sveopštoj istoriji hrišćanstva”, rekao je Mihailo.

Vaskrsnite duhom crnogorskim kako, kako je kazao, nikada više ne bi robovali tuđoj jednonacionalnoj neistini umjesto svoje, i sveopšte i svete istine.

“Budite to što jeste, a ne ono što nijeste. Vaskrsnite duhom svojim do onoga što se zove slobodni čovjek. Praznik Vaskrsenja Hristova svima vama i našim Crnogorcima u dijaspori neka donese sreću, radost i vaskrsenje države Crne Gore i Crnogorske crkve”, poručio je Mihailo.

* * *

Mitropolit crnogorsko-primorski, Amfilohije, čestitao je pravoslavnim vjernicima Vaskrs pozivajući ih da prilozima pomognu završetak Sabornog hrama u Baru.

On je u vaskršnjoj poslanici naveo da je Saborni hram vaseljenskog značaja i da se nada da će on najdalje do septembra naredne godine biti osvećen uz učešće cijele crkve pravoslavne.

“Poslije gradnje i osvećenja Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, uz učešće pravoslavnih patrijaraha i sve punoće hrišćanske crkve u svijetu, ovo je drugi Hram takve vrste, vaseljenskog značaja, koji se kod nas gradi”, piše u poslanici.

Amfilohije je najavio da saborna i apostolska Crkva Hristova priprema Svepravoslavni veliki sabor za 2016. godinu.

Prema njegovim riječima, na tom Saboru će učestvovati svih 15 pravoslavnih pomjesnih crkava.

Amfilohije je pozvao sve vjernike da zajedno učestvuju u iznošenju Krsta Svetog Jovana Vladimira na Rumiju.

“Na to nas poziva i mala crkvica Svete Trojice, po narodnom predanju, prije deset godina, ”doletjela s neba” na mjesto 1571. godine od Agarjana srušene istoimene crkve. Time je i ovaj hram, kao i sve sveto i čestito u istoriji roda ljudskog, postao pričasnik slave i sile Vaskrsenja Hristovoga”, rekao je Amfilohije u vaskršnjoj poslanici.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].