Srećom izbjegnuta katastrofa u kotorskoj luci

13
Kruzer "Viking Star" se zamalo nasukao

Željko Lompar

Željko Lompar

Kruzer “Viking Star”, koji je u utorak nešto poslije 14 sati uplovio u luku Kotor, po svoj prilici dotakao je morsko dno u neposrednoj blizini obale, kod gradskog parka.

Naime, brod je bio na sidru koje je, usljed jakih udara sjevernog vjetra počelo da “ore“ morsko dno i da se opasno primiče obali, koje sidro nije moglo da spriječi.

Katastrofa je spriječena zahvaljujući maksimalnom angažovanju strojeva koji su uspjeli da postignu punu snagu i tako zaustave dalje kretanje broda ka obali od koje je bio udaljen, po nezvaničnim saopštenjima na pojedinim mjestima manje i od 30 metara.

Katastrofa je izbjegnuta, jer nije potrebno govoriti što bi se dogodilo da je brod udario u obalu ili se ozbiljnije nasukao. A za to su, na žalost postojali svi preduslovi.

Krivaca svakako ima više što će utvrditi  detaljna istraga, ali je i sada sasvim sigurno da Luka Kotor AD nije uradila ništa da obezbijedi sigurnost brodova. Posebno kada je u pitanju jaka bura ili jugo, što nije rijetkost na ovim prostorima.

Podsjećamo, da ovo nije prvi slučaj i da je zbog toga “Royal Caribbean”, prestižna kruzing kompanija tražila da se obavezno postave plutače, kako se ovakve situacije ne bi dešavale i kako bi sigurnost  bila u skladu sa međunarodnim standardima koji regulišu ovu oblast. Bila je spremna da uloži vlastita sredstva, ali na žalost nije naišla na razumijevanje menadžmenta kotorske kompanije.

Pao je tender jer je Luka Kotor AD imala svoje favorite koji nijesu ispunjavali uslove. Kotorska kompanija je upozoravana da se pridržava zakona prilikom raspisivanja tendera i izbora najboljeg ponuđača, što je apsolutno ignorisano.

Zbog toga danas imamo situaciju da je kompletna kruzing industrija upoznata sa incidentom u Kotoru, koji je prvenstveno plod nebrige i neodgovornog ponašanja čelnika Luke Kotor AD. Tome konačno mora doći kraj. Za dobro Kotora i Crne Gore.

Zapovjednik norveškog kruzera, kapetan Gjulik Svalastog će uložiti tzv. sea protest, odnosno zvaničnu prijavu pomorske nezgode.

Iz Uprave pomorske sigurnosti nam je rečeno da je čitav slučaj izazvao posebnu pozornost i da će biti ispitan do detalja.

Incident koji se dogodio u luci Kotor bio je razlog da Ministarstvo saobraćaja i pomorstva pošalje u Kotor nezavisnog istraživača Aleksandra Božovića koji je od države ovlašćen za poslove u slučaju pomorskih, željezničkih i saobraćajnih nezgoda.

Odmah po dolasku Božović je organizovao preliminarni sastanak sa svim subjektima upućenim u ovu pomorsku nezgodu i nakon sagledavanja činjenica donijeće zaključak, kazao je za Skala radio Željko Lompar, inspektor sigurnosti plovidbe u Lučkoj kapetaniji Kotor.

On je naglasio da će Božović, nakon detaljno istraženog slučaja, o svemu obavijestiti Vladu Crne Gore.

Lučka kapetanije još nije završila svoj izvještaj, jer se čeka, kako je kazao Lompar sea protest koji je najavio kapetan broda “Viking Stara“.

Nakon kompletne analize ustanoviće se da li je ovaj incident mogao da se spriječi i ko je za to odgovoran.

A neko svakako jeste kriv. Video snimci jasno pokazuju da je jak sjeverni vjetar brod bacio na pijesak na ušću rijeke Škurde. Sama činjenica da je brod pokidao signalnu plutaču koja obilježava sprud na ušću rijeke Škurde govori o kakvom se incidentu radi.

Kako saznajemo zapovjednik broda je zatražio da se dostavi kompletan snimak morskog dna, kako bi se uvjerio da je indentičan sa onim koji je dobio od Luke Kotor AD.

Da bi imali potpunu informaciju Skala radio je poslao izvršnom direktoru Luke Kotor AD pitanja e-mailom u srijedu ujutro.

Do ovog časa direktor Vasilije Kusovac nije našao za shodno da odgovori, a to je uradio drugim medijima.

Pitali smo Kusovca da li smatra da je Luka Kotor AD odgovorna što se kruzer “Viking Star” samo pukom srećom nije nasukao na obalu kod gradskog parka, jer nije obezbijedila dvije planirane privezne plutače i tako onemogućila siguran boravak kruzera u kotorsku luku, zbog čega im je oboren tender.

Pitali smo nadalje, i da li je prije toga znao da najpovoljniji ponuđač ne ispunjava zakonske uslove i ako jeste, zašto nije preduzeo sve da se otklone nepravilnosti iz tendera, kako bi se u posao ušlo što prije i na taj način obezbijedila sigurnost za kruzere u luci Kotor.

Da li očekuje oštru reakciju jedne od najvećih kruzer kompanija “Royal Caribbean”, koja je  bila spremna da učestvuje u finansiranju pomenutog projekta, kao i drugih projekata od značaja za  Kotor i obećanja da će za ovu sezonu ovaj posao biti završen, da li će srećom izbjegnuta katastrofa uticati na dolazak brodova u Luku Kotor i što će Luka uraditi kao hitnu intervenciju za obezbjeđenje sigurnosti za dolazak i boravak kruzera?

Na postavljena pitanja Kusovac nije odgovorio.

Ako nije nama, a podsjećamo da se radi o kompaniji koja je u većinskom vlasništvu opštine Kotor i države, a ne privatna, bar na papiru, odgovoriće onima koji su zaduženi da ispitaju sve i ustanove odgovornost onih, zbog kojih je moglo doći do katastrofe većih razmjera.

pogledajte video:

13 KOMENTARI

 1. Koga ovo uopste interesuje.? Na internetu se moze naci Zakon o sigurnosti pomorske plovidbe CG i uredba o odrzavanju reda u lukama i priobalnom moru CG iz 2006.Jasno se moze vidjeti ko hoce da vidi da su kapetan broda i pilot na brodu prekrsili niz clanova i tacaka.Problem je dali smo slijepi ili necemo da se zamjeramo zbog para, ugleda ili ko zna cega sve.Dobro je da se sigurnost i bezbjednost stave na prvo mjesto jer ko zna sto ce sve jos biti kad nam dodje tih 400 kruzera josh.Ovo je bio prvi.

 2. Piši Skala i ne fermaj ove pametnjakoviće koji od muke ne znaju što će pa se nemušto brane.sami sebe su nasukali. Žalo mi je samo što je ovo anti velika anti reklama za Kotor zbog koga? Zbog lupežanja.

 3. Niko ne kaze da je Luka kriva sto se brod priblizio obali i sto se za malo nije nasukao.
  Luka je kriva sto posle toliko vremena nisu napravili adekvatan vez niti pilon niti plutace jer da jesu do ove situacije uopste nebi doslo. A jedini razlog sto nisu je njihovo spletkarenje i neozbiljnost.

 4. ovakve stvari se u svijetu desavaju, i mi smo to imali na brodu, pa ipak nije se pisao nikakav sea protest, trazili zapisi i slicno. Zna se- uvijek je kriv brod.

  E sad mozda kapetan pokusava malo sebe da opere, pa onda trazi neke izgovore. A tu se onda javi i neki lokalni radio koji pumpanjem javnosti pokusava da razloge i krivicu svali na Luku, a znaju kotorani u cijem interesu. Mali je grad, znamo se…

 5. Konačno par stručnih i mudrih komentara, sa kojima će se Kapetanija Luka i Bezbjednost plovidbe teško opteretiti. Bravo Dekaderon bravo altair. Ja mislim da su oni svi bili na party u salonu, a na mostu sam drugi oficir. Niko ne daje tajming, a pravili su zapisnike. Kad je brod poceo orati, kad je stogao do pličine Škurda i kad se nasukao, u koliko sati. Vrijeme od kad jee počeo orati dok se nasukao je vjerovatno oko wo minuta , i kad se počelo sa upotrebaom bow thrustera, kad je na mostu stigao Pilot i Zapovejdnik. Jer da su bili gore reagovali bi odmah. Ali i treća stvar, kad je brod u luci on se bavi ukrcajem i sikrcajem putnika, nemoze se biti u stresu vremenskih prilika i raditi prekrcaj putnika. Po definiciji medjunaronih konvencija o pomorstvu, LUKA je mjesteo gdje brodovi mogu bezbjedno vrsiti lucke operacije prkrcaja putnika ili tereta. Znači definicija Safe Port, ili Non Safe Port. Kotor ceuskorodobiti kvalifikaciju Non Safe Port, a to je tesški teret za svaku luku.

  • Slozice se kolege pomorci da je u svakoj luci na svijetu uvijek prvo kriv brod.

   Mozda nije ispustio dovoljno sidrenog lanca, mozda se strojevi nisu mogli pokrenuti… mnogo razloga moze biti, ali neciji je interes da se sve svali na Luku.

 6. Članak 2.

  Odgovornost
  Ništa što je propisano ovim pravilnikom ne može osloboditi brod ili vlasnika ili zapovjednika ili njegovu posadu od posljedica bilo kakva propusta u primjeni ovoga pravilnika ili mjera opreznosti što ih zahtijevaju uobičajeno iskustvo pomorca ili osobite okolnosti slučaja.
  Pri tumačenju i primjeni ovoga pravilnika treba imati na umu sve opasnosti plovidbe i sudara, te posebne okolnosti, uključujući i ograničene mogućnosti dotičnih brodova, koje mogu zahtijevati da se odstupi od ovoga pravilnika da bi se izbjegla neka neposredna opasnost.

  Samo kratki podsjetnik na čl. 2 International Regulations for Preventing Collisions at Sea. (Međunarodna Pravila za sprečavanje sudara na moru).

  • ***Samo da dopunim uvaženog gospodina Dekaderona:
   Za one koji ne znaju – VDR (voyage data recorder) je “crna kutija” na brodu, koja
   bilježi sve parametre bitne u slučaju pomorskog incidenta ili bilo koje druge neregularnosti.

 7. Posada, a kapetan prije svih, uvijek je odgovoran za
  ovakve incidente. Zapovjednik savršeno zna gdje je usidrio
  brod, zna, ili bi morao znati, kako će prema prirodi
  morskog dna (što on sve ima na pomorskoj karti) na
  datom sidrištu i prema dužini ispuštenog
  lanca “držati” sidro u datim meteo uslovima.
  U nestabilnim meteo prilikama kakve su u Kotoru preovlađivale
  prije neki dan, kapetan je morao permanentno držati na stand by glavni
  stroj i generatore, azipod, bow i stern thrusters. Pojačani look out na
  komandnom mostu, čim su primijetili udare bure (koja, objektivno,
  i nije bila naročito jaka) i najmanje oranje sidra, bio je znak za uzbunu
  i promptno reagovanje.
  Sva je prilika da je posada kasno poduzela potrebne mjere da ni jednog
  momenta ne ugrozi sigurnost plovila.
  I šta sada, treba li Luka da plati indolentnost posade?
  Sa svekolikim pilotom na brodu?

 8. Koliko biste pisali da se nedaj Bože zasita nasukao ili što veće i strašnije dogodilo? Prestanite više ste dojadili.

 9. Kao ocevidac cijelog dogadjaja, usudjujem se napisati da
  najvecu odgovornost snosi kapetan broda i menadzment.
  Jasno je svima koji su imali iskustva na brodu, prilikom sidrista
  da ukoliko je iole jaci vjetar brodski pogon je spreman za
  upotrebu istog momenta. Cim se osjeti da ore sidro pogon se
  koristi da bi se brod doveo na bezbjednu i zeljenu poziciju.
  U ovom incidentu dosta se kasno reagovalo.
  Pomenuti kruzer je izuzetno manovarski sposoban.Ovakav
  vjetar nije za zanemariti, ali mogucnosti broda, snaga motora
  daleko prevazilaze potencijal vjetra.
  Inspektori pomorske sigurnosti su trebali posjetiti brod,
  uzeti sve podatke iz kriticnog perioda i obavezno podatke
  sa VDR (voyage data recorder), uredjaja koji skoro da snima
  u realnom vremenu sve parametre npr. jacinu i smjer vjetra
  naredbe telegrafa, pramcanih i krmenih trastera, okretaje
  glavnih strojeva, brzina broda, kurs, pozicija sa radara i
  elektronske karte, dubina izmedju dna broda i morskog dna
  razgovor na mostu i mnoge druge. Pregledom takvih
  podataka vrlo lako bi se doslo do jasne slike koliko je brod
  i njihov menadzment pravovremeno odreagovao.
  Ne mora da znaci ako je iz Norveske kapetan da je sveznajuci.
  Ljudi grijese pa sigurno i on sam.
  Nedvosmisleno, vrlo su kasno odreagovali na brodu koji
  je spreman i sposoban drzati ga u “mjestu” i po mnogo jacem
  nevremenu.
  Drugi remetilacki faktor na istom brodu moze biti pilot.
  Ako isti nije obucen i sertifikovan za upravljanje najslozenijim
  sistemima upravljanje brodom onda moze da proizvede
  upravo suprotan efekat-zbunjujuci u kriticnim trenucima.
  Krajnju odgovornost ima kapetan broda, ali ako pilot sugerise
  kontradiktorne zahtjeve za upravljanje brodom dolazi do
  konflikta u mislima kod odlucivanja samog kapetana sto moze
  biti pogubno.
  Treci faktor je i sama Luka Kotor. Zaista ne organizovati tender
  za postavljanje plutaca na pravi nacin je kontraverzno.
  Opste je poznato da jedina firma kod nas je YU Briv (nije reklama)
  i koji imaju opremu za postavljanje i iskustva u tim i slicnim
  poslovima. Kako je moguce da konzorcijum firmi taj tender
  dobije koji nemaju opremu i iskustva u tome?!?!
  U domenu sigurnosti, luka Kotor MORA da ima jake remorker
  . Svaki brod da bude ispracen od prije ulaska u tjesnac Verige
  prilikom uplovljenja i isplovljenja. I da bude 24h spreman da
  reaguje u samom akvatorijumu luke Kotor u slucaju vanrednih
  situacija poput ovog incidenta nedavnog.
  Takodjer, centar kontrole pomorskog saobracaja treba da se
  uspostavi za region Boke. Opremljen radarima, meteo stanicom
  radio stanicom, video nadzorom plovnog puta. I da preuzme
  kontrolu saobracaja kao sto se to radi u kvalitetnim lukama
  i vodi racuna o bezbjednosti plovidbe kako plovila u
  navigaciji tako i onih koji su usidreni.
  Strucan kadar treba da se zaposli. Kod nas je sve motivisano
  politikom. SDP je trazio mjesto direktora luke da bi
  participirao u vlasti. Uz duzno postovanje, zaposlen je penzioner.
  Zar ne postoji iko kvalitetniji kod nas?Sigurno da ima ali
  nije partijski podoban. Oslobodite strucne ljude partijskih
  interesa i jarama ako misli se raditi kvalitetno jer ovako
  ne vodi nikuda dobrome.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]