Srednju pomorsku školu u Kotoru sve više upisuju djevojke

16
Doris i Srđana

Srđana i Doris

U Kotoru, gradu tradicionalnog pomorstva, Srednja pomorska škola prati savremene trendove obrazovanja, pa je sve više za pomorske nauke zainteresovana i ženska populacija.

Nekada su Nautika, kako se u narodu zvala i Viša pomorska škola, danas Fakultet za pomorstvo bile “muške škole” u kojima su se obrazovali i pomorskim vještinama učili isključivo muškarci.

Danas, Srednju pomorsku školu u Kotoru pohađa oko 30 djevojaka od kojih Srđana i Doris, učenice II razreda ove škole za Skala radio ne skrivaju zadovoljstvo pravim odabirom koji im leži, kako su kazale.

Osnovni motiv da upišu Pomorsku školu je mogućnost bržeg zaposlenja, posebno u špediterskim i lučkim poslovima, kazale su nam ove dvije šarmantne Kotoranke.

Srđana od stručnih predmeta izdvaja mehanizaciju, luku i terminale, rukovanje sa teretom, ekonomiku saobraćaja.

“Smatram da ću po završetku ove škole i daljem usavršavanjem lakše naći zaposlenje, ovdje na moru, odakle sam, a gdje postoje luke Bar i Kotor, takvi poslovi me veoma zanimaju“, kazala je Srđana.

Što se tiče života i posla na brodu i debelih voda kojima su se obrele učenice ove škole, Srđana i Doris su više za onu narodnu “volim more, drž se kopna”, smatrajući da bi njihovo odsustvo, ukoliko bi se bavile pomorstvom i plovidbom trpjele porodice.

Doris priča o iskustvima pomoraca iz njene kuće, smatrajući da je i to bio motiv više, da upiše Srednju pomorsku školu u kojoj su ipak djevojke povlašćene, a mladići su kavaljeri.

Ne izostaju ni tradicionalne ljubavi između nautikaša, brodomašinaca i gimnazijalki, a danas zaiskri i između učenica Srednje pomorske škole i njihovih kolega pod istim krovom.

Ovih dana, osam profesora i isto toliko učenika pripremaju se na put za Bakar na tradicionalne susrete sa tamošnjom Srednjom pomorskom školom.

Za ovaj susret učenici su pripremili kraći film koji će obuhvatiti vodene resurse Crne Gore, ispričale su Srđana i Doris, koje putuju u ovaj gradić kvarnerskog zaliva.

16 KOMENTARI

 1. skala, a vi puštate da po ovim đevojkama šibaju da su glupače, pa se ledolino slaže a DOLOR es je zaštićeni međed
  Biće joj tetka Radmila Vojvodić

  • dragane ovo je odgovor na sanellin komentar da ne zna da pliva !!! Ja ne udaram na ove djevojke svaka njima cast i samo neka uce. Citaj pazljivije i uzmi ocale zivota ti !!!
   sanella-

   I ja bih se prijavila za brod ali ne znam plivat pa me stah .

  • Što pričaš Dragane- Skala je sa njima imala baš lijep razgovor ali ne čuješ ili ne znaš da čitaš.Nego zlo i bezobrazluk, eto to je.
   Puštaju sve što lupaju mnogi i imaju pravo da se vidi kakvih genijalaca je među nama. Svaka im čast. Puštaju zle komantare i protiv njih istih ali ne vidiš ili nećeš da vidiš,i prekini da valjaš budalaštine.

 2. ,,tamara, tamara, koga si nocas varala, varala dok si ……..”
  E Tamara, ako ne znas ko piva ovu pismu onda si GLUPACA

  kAKO JE LAKO SUDIT, A ?

 3. Hvali se komšija komšiji:
  Moja žena je vrlo poslušna, čim ja viknem: toplu vodu! Odmah mi je donese.
  Šta će ti topla voda?!?! čudi se…
  Kako što će mi!?! Zar mogu sudove da perem u hladnoj vodi?

 4. Samo neka ne očekuju posao u Luci Kotor AD jer ako nijesu ćeri od kakvoga tamo rukovodioca nema im rabote ni kruva. Mada dok završe možda će neki pasat sa svim tatama,kumama, tetama i ostalima .

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected]