Sretna nam i Stara i Nova

5

 

Zdravlja, mira, ljubavi, sloge i veselja, želje su uz svjetlucanja božićna i novogodišnja iz naših domova, gradova,parlamenata, trgova, medija i naših srca.

Pljušte čestitke i smjenjuju se sa datumima ovih dana od slavlja i fešti, a upućuju ih zvaničnici, političari, popovi i svekoliki populus.

Sjaj na sve bande. Od novogodišnjeg bora, do šljokica novih haljina i cipela, od supermarketa do prazničnih trpeza za kojima ćemo uz podignute čaše opet reći mira, zdravlja, sreće, ljubavi, sloge u Novoj.

A po vječno starom na javi i bez šljokica, ni ljubavi, ni mira ni sloge, sa onih drugih trpeza i klupa-odborničkih, crkvenih, tužilačkih, sudskih, zatvorskih.

Koja je tek svijetleća histerija na fejsbuku i instagramu ovih dana? Tamo sve pršti od slika i poruka, zvijezda i zvjezdica, balona i bombona.

Mraz i mrazice, omraženi i čistunci ispod jelki, pored Sneška i Đeda Mraza, uz svoje svece i svetice u nove veštite i vešte svi na fešte!

U blistave paketiće sa crvenim fjokom spakovali smo darove uz najljepše želje za blagostanjem, a u kojim paketićima i zavežljajima su nam plate i penzije?

Mislim i pitam se u ime nas iz 50 i neke? Dakle u ime nekadašnjeg srednjeg sloja građanskog kojeg više nema. Pitam se između balona, ukrasa, prskalica, sijalica, slavoluka  želja i čestitki.

Šljašti i veliki se nosači zvuka spremaju po crnogorskim trgovima za ispraćaj stare i doček Nove uz muziku i muzikante.

Prva truba u Budvi i Novome, grande veselje. Rok u drevnom Kotoru, mediteran i narodna naizmjenično tivatskim Pinama, Podgorički popeci iliti pop, rok, folk, svi za sve.

Lova do krova u budžetima našim opštinskim. Kad je bal nek je maskenbal ljudi. Nova nam stiže, slave, božići, uskrsi, svadbe, rođendani, svi na fešte.

A što ćemo u pauzi? Što sa klevetama, kletvama, uvredama, mržnjom, podjelama, strahovima, strepnjama, stresovima? Đe sa šporkecom licemjerja na naš način? U koje paketiće i sa kojom mašnom svezano? Uz koju čašu i čiji pun pjat delicija?

Zato na kraju stare u susret Niovoj preporučujem:

Pticama da se drže svoga luga.
Preporučujem zvijezdama dobru stranu.
Kiselu čorbu u ponoć.
Psa čuvara.
Preporučujem malu noćnu muziku.

Adio i sretna Nova!

Dubravka Jovanović.

5 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].